417
Η Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια | REUTERS/Carlos Barria

Γιατί η Κλίντον έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 09:18
Η Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια
|REUTERS/Carlos Barria

Γιατί η Κλίντον έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2016, 09:18

Στις αμερικανικές εκλογές σημασία δεν έχει μόνο η ψήφος, έχουν τελικά οι εκλέκτορες. Το 2000 τον Αλ Γκορ είχαν ψηφίσει μισό εκατομμύριο περισσότεροι αλλά τελικά ο Τζορτζ Μπους (που κέρδισε τη Φλόριντα και τους εκλέκτορές της) βγήκε πρόεδρος.

Ετσι και τώρα οι δημοσκόποι αρχίζουν να δίνουν μικρότερη σημασία στα ποσοστά σε όλη την επικράτεια και να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ποιες πολιτείες (και πόσους εκλέκτορες σε κάθε περίπτωση) φαίνεται να κερδίζουν η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία του ινστιτούτου Ipsos για το Reuters επιβεβαίωσε το αδιαμφισβήτητο πλέον προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Στην πραγματικότητα ο αμφιλεγόμενος ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος έχει μόλις 5% να κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Και για αυτό φρόντισε να βγει να πει το Σάββατο, όταν δημοσιοποιήθηκε η τελευταία έρευνα, ότι και οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες…

Η δημοσκόπηση του Ipsos καταδεικνύει ότι η Κλίντον προηγείται στις περισσότερες πολιτείες τις οποίες ο Τραμπ χρειάζεται για να έχει μία τύχη να φτάσει τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται. Η προβολή εμφανίζει τη Χίλαρι να έχει 95% πιθανότητες να εκλεγεί και το πιο πιθανό σενάριο είναι να συγκεντρώσει 326 εκλέκτορες, έναντι 212 του Τραμπ.

Δείτε εδώ την έρευνα και τα πιθανά σενάρια

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, χτυπημένος από τις αποκαλύψεις για τη χυδαία συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, το μόνο που έχει καταφέρει με την ακόμα πιο ακραία και συνωμοσιολογική ρητορική των τελευταίων ημερών είναι να εδραιώσει ένα προβάδισμα στη Νότια Καρολίνα, όπου προηγείται με 7%.

Ωστόσο δείχνει να χάνει έδαφος στην Αριζόνα. Εκεί εκλέγεται γερουσιαστής ο Τζον ΜακΚέιν, ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος το 2008, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τον Τραμπ μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις. Ο 70χρονος μεγιστάνας αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και από την υπερσυντηρητική πολιτεία της Γιούτα. Εκεί ο ίδιος ο κυβερνήτης έσπευσε να καταδικάσει τη συμπεριφορά του Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να χάνει και κρίσιμες ψήφους από τον ντόπιο ανεξάρτητο προεδρικό υποψήφιο Εβαν ΜακΜάλιν.

Από την πλευρά της η Κλίντον φαίνεται να έχει εδραιώσει ένα προβάδισμα στη Φλόριντα και την Πενσιλβάνια που μαζί μετρούν 49 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ το Οχάιο είναι οριακό.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ipsos, ο Τραμπ μπορεί να ελπίζει μόνο στη χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, ή ακόμα καλύτερα αν περισσότεροι ρεπουμπλικανοί πάνε να ψηφίσουν και οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι απέχουν. Γι’ αυτό και στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν πυκνώσει τελευταία τις εκκλήσεις τους προς τους πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες. Το κάνει με κάθε τρόπο και ο Μπέρνι Σάντερς, ο μεγάλος αντίπαλος της Χίλαρι στα προκριματικά, ο οποίος με κάθε τρόπο τελευταία ζητά από τα 13 εκατ. των ψηφοφόρων του να πάνε να ψηφίσουν την Κλίντον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...