1225
Ο Πασκουάλ στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος. Τώρα επιστρέφει ως αναμορφωτής του ΠΑΟ | ΙΝΤΙΜΕ

Τσάβι Πασκουάλ, ο… Γκουαρντιόλα του μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 22 Οκτωβρίου 2016, 12:36
Ο Πασκουάλ στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος. Τώρα επιστρέφει ως αναμορφωτής του ΠΑΟ
|ΙΝΤΙΜΕ

Τσάβι Πασκουάλ, ο… Γκουαρντιόλα του μπάσκετ

Sportscaster Sportscaster 22 Οκτωβρίου 2016, 12:36

Είναι κι αυτός σαρανταπεντάρης, πολυνίκης, Καταλανός, γέννημα – θρέμμα της Μπαρτσελόνα και ταγμένος στο άθλημα που λατρεύει. Αλλά, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Ισπανοί τον χαρακτηρίζουν ως τον «Γκουαρντιόλα του μπάσκετ», είναι οι πρωτοποριακές ιδέες του. Ο Τσάβι Πασκουάλ, ακριβώς όπως ο Πεπ στο ποδόσφαιρο, έχει αναγάγει την προπονητική σε επιστήμη.

Κάθε προπόνησή του είναι ένα σεμινάριο μπάσκετ. Ο άνθρωπος… δεν παίζεται. Στήνει τους παίκτες του στο παρκέ και μετράει τα εκατοστά της απόστασης του ενός από τον άλλον. Τις μοίρες στα «σκριν». Τα δευτερόλεπτα κάθε τους κίνησης. Απαιτεί την εφαρμογή του σχεδίου στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Είναι τελειομανής, στα όρια του ψυχαναγκασμού.

Οι καλαθοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έμπλεξαν με έναν απίθανο τύπο που αρνείται πεισματικά να δεχθεί την προχειρότητα και σιχαίνεται τις αυθαίρετες ατομικές πρωτοβουλίες, ακόμη κι αν αυτός που κάνει του κεφαλιού του λέγεται Χουάν Ναβάρο. Κάθε τόσο εμφανίζεται με ένα πλατύ χαμόγελο και λέει στους παίκτες του: «δείτε τι σας φέρνω». Είναι ένα -ακόμη- σύστημα που πρέπει να αφομοιώσουν και να τελειοποιήσουν. Δοκιμάζοντάς το ξανά και ξανά, μέχρι να μην αντέχουν άλλο να στέκονται όρθιοι.

Κάθε νέα τακτική που σκαρφίζεται, προστίθεται στο playbook. Ενα βιβλίο γεμάτο με διάφορους τρόπους άμυνας ή επίθεσης, το οποίο εμπλουτίζει διαρκώς τα τελευταία δέκα χρόνια. Περιλαμβάνει σχέδια δράσης για κάθε περίσταση. Ανάμεσά τους και τις περίφημες «επιθέσεις ασφάλειας», οι οποίες μπαίνουν σε εφαρμογή κάθε φορά που η ομάδα του έχει ανάγκη από ένα καλάθι, συνήθως έπειτα από τάιμ-άουτ. Με την επιτυχία να είναι εξασφαλισμένη, αρκεί η οδηγία να εκτελεστεί άψογα απ’ όλους.

Αυτή η… πετριά του οφείλεται -όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος- στις σπουδές του προτού καταπιαστεί με το μπάσκετ: «Η μηχανολογία μπορεί να φαίνεται μια επιστήμη εντελώς άσχετη με τον αθλητισμό, όμως δεν είναι. Με έχει βοηθήσει πολύ, κυρίως στην οργάνωση της σκέψης μου, στο να είμαι πρακτικός, να αναζητώ τον συντομότερο δρόμο για να βρω μια λύση».

Οι συνάδελφοί του, φίλοι και αντίπαλοι, τον θαυμάζουν για τις τακτικές καινοτομίες του. Αλλες επιτυχημένες κι άλλες όχι και τόσο, έχουν εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις δικές του… Μπαρτσελόνες, σαν παρουσίαση μιας νέας επιστημονικής ανακάλυψης. Ιδίως στα χρόνια της ακμής του Ναβάρο, η καταλανική ομάδα έπαιζε σαν σε playstation, όπως συνέβαινε και με την ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα. Νικούσε και -παραλλήλως- χαιρόσουν να τη βλέπεις.

Ο σκοπός του Πασκουάλ είναι πάντοτε ο έλεγχος του ρυθμού του παιχνιδιού. Δεν τον νοιάζει αν η ομάδα του θα νικήσει με 50 πόντους ή με 90, αρκεί να φέρνει το ματς στα μέτρα της. Να παίζει οργανωμένα, άλλοτε άμυνα και άλλοτε επίθεση, και να αναπτύσσει κάθε φορά το σύστημα που ταιριάζει στην περίσταση.

Εκτός από θαυμαστές, έχει και φανατικούς εχθρούς. Τον έχουν πει «νέο Ρενέσες», λόγω των διαδοχικών αποτυχιών του σε Φάιναλ-Φορ. Το πιο δημοφιλές επιχείρημα όσων τον απαξιώνουν, είναι οτι στα οκτώ χρόνια plus που καθοδήγησε την πάμπλουτη Μπαρτσελόνα, κατέκτησε μόνο μία Ευρωλίγκα. Αλλά, μια πήρε και ο Ιβκοβιτς. Μια ο Μπαρτζώκας. Μια ο Μπλατ. Μια και ο Λάσο. Από το 2009 -την πρώτη ολόκληρη σεζόν του Πασκουάλ στη θέση του head coach- μόνον ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει σηκώσει την Κούπα περισσότερες από μια φορές.
Αλλωστε, όπως παραδέχονται όλοι οι προπονητές, το ζητούμενο για κάθε φιλόδοξη ομάδα είναι να φτάσει στο Φάιναλ-Φορ. Από ‘κει και πέρα, σε εκείνο το τριήμερο, τα πάντα μπορεί να συμβούν. Αν το ασφαλέστερο κριτήριο επιτυχίας ενός συλλόγου είναι η συμμετοχή του στον ημιτελικό της διοργάνωσης, ο Πασκουάλ το ικανοποιεί με το παραπάνω. Εχει συμμετάσχει σε πέντε Φάιναλ-Φορ: το 2009, το 2010 που κατέκτησε τον τίτλο, το 2012, το 2013 και το 2014. Εμεινε εκτός μόνο δύο φορές: μία από τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς (2011) και μία από το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη (2015). Στο ίδιο χρονικό διάστημα (2009-2015), ο Ομπράντοβιτς μετράει τέσσερις συμμετοχές, ο Μεσίνα και ο Λάσο τρεις, ο Μπλατ δύο, ο Μπαρτζώκας και ο Ιβκοβιτς από μια.

Μεταξύ των κορυφαίων προπονητών που κατέκτησαν τον τίτλο της Ευρωλίγκας μετά το 2008-2009, ο Πασκουάλ έχει κερδίσει τα περισσότερα παιχνίδια: περίπου το 80% των ευρωπαϊκών αγώνων που έχει δώσει η Μπαρτσελόνα. Στο πρωτάθλημα Ισπανίας, που τα τελευταία χρόνια θεωρείται το καλύτερο της Ευρώπης, ο καταλανός κόουτς έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους (2009, 2010, 2012 και 2014), και έχει χάσει άλλους τέσσερις – μαζί με τον εφετινό.

Αλλά, αν μιλάμε για συλλόγους μεγέθους Μπαρτσελόνα (και Παναθηναϊκού), δεν είναι μόνον τα αποτελέσματα και τα τρόπαια που «μιλάνε» για τον κόουτς. Ο Πασκουάλ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει συνεργαστεί μόνο με παίκτες πρώτης γραμμής, αλλά έχει βοηθήσει και καμιά δεκαριά νεαρούς -μεταξύ των οποίων ο Κώστας Παπανικολάου- να καταλήξουν στο ΝΒΑ. Ο Ομπράντοβιτς και ο Λάσο, οι οποίοι ακολουθούν στη λίστα, έχουν στείλει στον διάπλου του Ατλαντικού μόλις τρία παιδιά ο καθένας τους.

Εκτός από μετρ της τακτικής, ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού είναι και εξαιρετικός χειριστής χαρακτήρων, παρά τις πολλές «πριμαντόνες» που πέρασαν από τα αποδυτήρια της ομάδας του. Τις ελάχιστες ώρες της ημέρας που δεν προσπαθεί να κατεβάσει φρέσκες ιδέες για το μπάσκετ, διαβάζει βιβλία που πραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «πιστεύω πολύ σε αυτές, διότι σε βοηθούν να πάρεις από τον άλλον το καλύτερο που μπορεί να σου προσφέρει». Το καλοκαίρι, όμως, ξεφυλλίζει την πολιτική και την οικονομία. Αυτά είναι τα ενδιαφέροντά του. Μετά το μπάσκετ, βεβαίως.

Από την Μπαρτσελόνα έφυγε, έναν χρόνο πριν από την εκπνοή του συμβολαίου του, επειδή τον έφθειρε ο χρόνος. Εζησε μεγάλες στιγμές -με τέσσερα Πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, τέσσερα Σούπερ Καπ και, φυσικά, την Ευρωλίγκα του 2010-, όμως ο κύκλος του έκλεισε άδοξα. Τον περασμένο Απρίλιο, στο παιχνίδι με τη Λαμποράλ Κούτσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», οι Καταλανοί άλλαξαν τη σειρά παρουσίασης της ομάδας, για να αποφύγουν τις εναντίον του αποδοκιμασίες. Αλλά, αν και το όνομά του εκφωνήθηκε πρώτο -κι όχι στο τέλος, ύστερα από εκείνα των παικτών, ως είθισται-, δεν γλίτωσε τη «γιούχα» από τους 4.000 θεατές που βρίσκονταν στο γήπεδο. Το τέλος ήταν, πια, πολύ κοντά.

Διότι, περισσότερο από κάθε άλλον, ο Πασκουάλ έχει ανάγκη να νιώθει ότι τον εκτιμούν. Να του το δείχνουν με κάθε τρόπο. Οι οπαδοί με το χειροκρότημα, οι παίκτες με την τυφλή υπακοή τους, η διοίκηση με την κατά γράμμα τήρηση του προγραμματισμού του. Παρά το μέγεθός του, είναι εξαιρετικά ανασφαλής. Πόσω μάλλον τώρα, στον Παναθηναϊκό, όπου ο Καταλανός θα δουλέψει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του και από την Μπαρτσελόνα που ξέρει να αναδεικνύει τους δικούς της ανθρώπους προσφέροντάς τους ευκαιρίες και υπομονή.

1216342

Παράξενος γάμος. Ο Πασκουάλ δεν είναι ο προπονητής που κεντρίζει το θυμικό των παικτών φέρνοντας άμεσα αποτελέσματα. Του πήρε ενάμισι χρόνο για να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ισπανίας, και σχεδόν τρία για να την κάνει πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η δουλειά του απαιτεί χρόνο, μεθοδικότητα και ένα περιβάλλον στο οποίο ο ίδιος θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Πώς θα συζήσει με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που το πιο μακροπρόθεσμο πλάνο του είναι η διάθεση της στιγμής;

Το τριετές συμβόλαιο (έναντι 800.000 ευρώ ετησίως) και οι απολύτως δεσμευτικοί για τον Παναθηναϊκό όροι συνεργασίας που ο ιδιοκτήτης του δέχτηκε να υπογράψει, είναι μια ένδειξη οτι και ο ίδιος ο Δ. Γιαννακόπουλος μπορεί να κουράστηκε από αυτή την τετραετή αναστάτωση στην τεχνική ηγεσία της ομάδας του. Πως είναι αποφασισμένος να στηρίξει την πιο τεχνοκρατική επιλογή προπονητή επί των ημερών του.

Αλλωστε, αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία να αναστήσει την μπασκετική αυτοκρατορία των προγόνων του. Αν κάτι δεν πάει καλά, για τον κόσμο του μπάσκετ ο Πασκουάλ θα είναι απλώς ένα -ακόμη- θύμα της «ελληνικής παράνοιας». Και στον Παναθηναϊκό δεν θα ξανάρθει top προπονητής… στον αιώνα τον άπαντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...