216
| SOOC

Φοροκεντρική λιτότητα βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 21:23

Φοροκεντρική λιτότητα βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 21:23

Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεσή του επί του Προσχεδίου. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι το ίδιο το προσχέδιο αποδομεί εν μέρει το επιχείρημα περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρει ότι οι αναλύσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου «πρέπει μάλλον να μας ανησυχούν».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει ότι με το υπάρχον προσχέδιο συνεχίζεται η έντονα προκυκλική οικονομική πολιτική (αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών σε περιβάλλον ύφεσης) που ακολουθήθηκε όλα τα χρόνια της κρίσης δυσχεραίνοντας έτσι τις προοπτικές επίτευξης θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου επιζητείται επίσης να συζευχθεί η «δημοσιονομική υπευθυνότητα με κοινωνική δικαιοσύνη». «Όπως όμως έχει υποστηριχθεί, λιτότητα και αδικία μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής. Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το προσχέδιο (π.χ. η σαφής προ- τίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, βλ. πιο κάτω)», συμπληρώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού και συνεχίζει: «Το προσχέδιο αφορά στο 2017 και έχει ως εκ τούτου βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Δεν εντάσσεται σε μια μεσο- ή μακροπρόθεσμη προοπτική αφού η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταρτίσει το “Μεσοπρόθεσμο”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...