1082
Την Τετάρτη αναμένεται να βγάλει απόφαση το ΣτΕ | INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 24 και 26 Οκτωβρίου οι δύο επόμενες διασκέψεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 14:41
Την Τετάρτη αναμένεται να βγάλει απόφαση το ΣτΕ
|INTIMENEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 24 και 26 Οκτωβρίου οι δύο επόμενες διασκέψεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2016, 14:41

Στις δύο επόμενες διασκέψεις της ερχόμενης Δευτέρας και Τετάρτης (24 και 26 Οκτωβρίου 2016) της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τουλάχιστον 16 δικαστές θα… «εκτελέσουν» ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, προσδιόρισε τις δύο επόμενες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών  της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες για το απόγευμα (17:00 μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας και Τετάρτης.

Η διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, η τέταρτη κατά σειρά, θα ξεκινήσει με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Ο κ. Παπαγεωργίου, όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών κ.λπ. αποφάσεων που εκδόθηκαν σε επιταγή του εν λόγω νόμου.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου θα λάβουν τον λόγο οι αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας και θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επί του συνταγματικού και των άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διάσκεψης. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η ψηφοφορία επί των συνταγματικών κ.ά. θεμάτων θα πραγματοποιηθεί στη διάσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, αιφνιδιαστική παρέμβαση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρέμβασή του έγινε λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – η οποία τελικά ήταν άγονη αναγκάζοντας τον Νίκο Βούτση να κάνει λόγο για «παρατεταμένη αναπηρία», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν να ληφθεί η απόφαση μετά την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν ολιγόλεπτη αλλά σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τους εκβιασμούς κατά του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας προειδοποίησε την Ολομέλεια για «μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου», μίλησε για «εργολάβους λάσπης» στη Βουλή και πολλά άλλα.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του προέδρου της ΝΔ ήταν:

«Στην προηγούμενή μου τοποθέτηση στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας δεν αντέχει να προσθέσει και μια κρίση δημοκρατίας. Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μας. Ακολουθεί ακραίες μεθόδους που υπονομεύουν την ποιότητα της Δημοκρατίας. Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές που θα κρίνουν την συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου».

«Διαβάζω απόσπασμα από την ανακοίνωση Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που μιλά για μεθόδους “φασιστικών καθεστώτων”. Ποτέ την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από Εισαγγελείς στοχεύουν στην ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης»

«Θα έπρεπε να προκαλεί και τα δικά σας αντανακλαστικά όταν η “Αυγή” δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα και φωτογραφία δικαστικού που μετείχε την ίδια ημέρα στην συνεδρίαση του ΣτΕ. Αφού είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο και είχαν αναπαραχθεί στη Βουλή από γνωστούς εργολάβους της λάσπης» ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει:

«Αλλο ένα δείγμα γραφής μια εξουσίας που δεν έχει αναστολή στην προσπάθειά της να υποσκάψει ό,τι έχει απέναντί της ως θεσμικό αντίβαρο. Μια εξουσία που διορίζει νύχτα δικαστικούς που στέλνει σπίτι τους στελέχη που καταγγέλλουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος όπως συνέβη με την γ.γ. Εργασίας κυρία Χαλικιά και τον γ.γ. πρώτης υποδοχής κ. Οδ. Βουδούρη». 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα ανάμεσα στον αυταρχισμό της εξουσίας. Εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και την θεσμική της ανεξαρτησία. Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σηματοδοτεί την βούληση του ΣτΕ να κρίνει την ουσία της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Δεν φαντάζομαι να δια νοηθείτε να επαναφέρετε αυτή την πραξικοπηματική τροπολογία» σημείωσε για την περιβόητη τροπολογία του Νίκου Παππά που προβλέπει «μαύρο» εξπρές, εντός πέντε ημερών, στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια.

«Το μαύρο στην ενημέρωση δεν θα περάσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Εφόσον το δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο η κυβέρνηση έχει μια και μόνη οδό: Να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και να καταργήσει τον απαράδεκτο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Καλώ όλους τους Ελληνες σε δημοκρατική εγρήγορση. Οι μεγάλες κατακτήσεις της χώρας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση η οποία έχει ως μόνο μέλημά της την διατήρηση στην εξουσία. Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη καταρράκωση των δημοκρατικών της θεσμών». 

«Κανείς ανασχηματισμός δεν πρόκειται να βγάλει τον κ. Τσίπρα από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε. Κάθε μέρα που περνά καθιστά την ανάταξη της χώρας πιο δύσκολη. Γι’ αυτό επιμένουμε στο αίτημά μας για εκλογές. Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της πρώτης φοράς Αριστεράς στη διακυβέρνηση. Είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα. Ο κ. Τσίπρας προσθέτει στη βαριά οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε και κρίση δημοκρατίας. Ακολουθεί μεθοδεύσεις που δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα διχάζουν την κοινωνία και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Απάντηση Παππά: Βγείτε να πείτε στον λαό να επιστραφούν πίσω τα λεφτά

Από το βήμα της Βουλής, λίγο αργότερα, απάντησε στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας. «Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων», δήλωσε κάνοντας λόγο για «ύβρεις και συκοφαντίες».

Τόνισε ότι «η υποχρέωσή σας να συμβάλετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ δεν είναι υπό αίρεση ούτε μπορεί να μπαίνει υπό όρους» και τους προκάλεσε «να βγείτε και να πείτε στον λαό να επιστραφούν πίσω τα λεφτά που πρώτη φορά πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών τα λεφτά που ποτέ εσείς δεν τολμήσατε να εισπράξετε αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας». 

Κουρουμπλής: «Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες ψηφίζουμε άλλον»

«Αν υποτεθεί ότι ο νόμος για τις άδειες κριθεί αντισυνταγματικός, δεν θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα, θα ψηφίσουμε άλλον» ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στον Αθήνα 9,84 «στις τηλεοπτικές άδειες δεν μπορεί να γυρίσει πίσω η ιστορία». «Η ιστορία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ας υποθέσουμε ότι κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Ως νομικός, σας λέω ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο, από ό,τι καταλαβαίνω, ως νομικός. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα η κυβέρνηση να γυρίσει πίσω σε κανένα καθεστώς ανομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για θεσμική εκτροπή, καθώς αρνείται να προτείνει τα μέλη του ΕΣΡ που της αναλογούν αν δεν ανακληθεί ο νόμος Παππά. «Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα ποσοστό ανθρώπων, ως δικαίωμα στην συμμετοχή του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Ας τους προτείνει να τελειώνουμε. Αυτό ζητάμε. Τώρα, αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, τότε έχει δικαίωμα να παραιτήσει τους βουλευτές της και να ρίξει την κυβέρνηση. Να κωλυσιεργεί τη λειτουργία του κράτους δεν έχει το δικαίωμα. Θεσμικά νομίζω ότι κάνει εκτροπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...