564
Η παρουσίαση των Πόλεων - Αλληλεγγύης στην Αθήνα | Menelaos Myrillas / SOOC

Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» συναντήθηκαν στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2016, 19:41
Η παρουσίαση των Πόλεων - Αλληλεγγύης στην Αθήνα
|Menelaos Myrillas / SOOC

Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» συναντήθηκαν στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2016, 19:41

Εφτασε η στιγμή για το επόμενο βήμα στη διαχείριση του Προσφυγικού: η ενσωμάτωση. Είναι κάτι που πρέπει να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας πρωτίστως οι τοπικοί φορείς. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παρουσίασε τη νέα του πρωτοβουλία για την εδραίωση των προσπαθειών που ήδη γίνονται σε τοπικό επίπεδο για την υποδοχή και ενσωμάτωση προσφύγων. Αυτές, λοιπόν, θα ενισχυθούν από την πλατφόρμα των Πόλεων Αλληλεγγύης για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των πόλεων της Ελλάδας και της Ευρώπης πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα.

Με την παρουσία 150 εκπροσώπων 50 ευρωπαϊκών πόλεων, η πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης» – Solidarity Cities παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων – Social Affairs Forum του δικτύου EUROCITIES, σε συνέχεια μίας πολιτικής συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πόλεων για το πώς οι πόλεις μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στην υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων.

Στην ουσία πρόκειται για μία ανθρωπιστική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα υποστηρίζοντας μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το δίκτυο EUROCITIES δημοσίευσε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου αυτού του έτους μία ανοιχτή επιστολή κάνοντας έκκληση για εκ νέου επικέντρωση της συζήτησης στην προσφυγική κατάσταση στην Ευρώπη, έτσι ώστε να αντανακλά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας. Ηδη, πολλές πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφαλή υποδοχή και διέλευση προσφύγων από τα εδάφη τους, όπως περιγράφεται στην έκθεσή μας του Απριλίου του 2016 «Υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων στις πόλεις».

Press conference and presentation of “Solidarity Cities” by Athens Mayor, George Kaminis at the EUROCITIES Social Affairs Forum in Athens, on Oct. 17, 2016 / Συνέντευξη τύπου και παρουσίαση του Πόλεις Αλληλεγγύης απο τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη στα πλαίσια του τριήμερου Social Affairs Forum για το προσφυγικό, στην Αθήνα, στος 17 Οκτωβρίου, 2016
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του προγράμματος «Πόλεις Αλληλεγγύης» από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη στα πλαίσια του τριήμερου Social Affairs Forum (SOOC)

Οι Πόλεις Αλληλεγγύης είναι ανοιχτές σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που επιθυμούν να συνεργαστούν με άλλες πόλεις από όλη την Ευρώπη και είναι προσηλωμένες στην αλληλεγγύη στον τομέα της υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες πολιτικούς εκπροσώπους εξέθεσαν τη σκέψη τους παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων

«Την επόμενη ημέρα μίας κρίσης η οποία δημιούργησε ένταση και υπονόμευσε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, οι πόλεις μας απέδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν λύσεις στις πολλαπλές επιπτώσεις της προσφυγικής πρόκλησης και να είναι πρωτοπόρες στην προώθηση της συνύπαρξης και του αμοιβαίου σεβασμού. Οι Πόλεις Αλληλεγγύης, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, είναι η απάντησή μας σε αυτήν την κρίση και η κοινή μας έκκληση για την ανάγκη να έχουμε έναν αναγνωρισμένο, δυνατότερο ρόλο στα μεταναστευτικά και προσφυγικά ζητήματα».

Αντα Κολάου, δήμαρχος Βαρκελώνης

«Πού είναι οι ευρωπαϊκές μας αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας αναφορικά με την προσφυγική κρίση; Η απάντηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο είναι εμφανώς ανεπαρκής, ωστόσο οι πόλεις βγαίνουν μπροστά. Εμείς, οι πόλεις, λαμβάνουμε δράση και συμμετέχουμε στις Πόλεις Αλληλεγγύης για να εργαστούμε για μία επείγουσα και ανθρώπινη απάντηση σε αυτήν την κατάσταση».

Τόμας Φάμπιαν, αντιδήμαρχος Λειψίας, πρόεδρος του Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων του δικτύου EUROCITIES

«Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αναλαμβάνουν την ευθύνη της υποδοχής και ένταξης προσφύγων. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει τρόπους διασυνοριακής συνεργασίας στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας».

Το Social Affairs Forum – Φόρουμ Κοινωνικών Υποθέσεων, υποστηρίζεται και από το Europe Direct του δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...