814
O 64χρονος πρίγκιπας Μάχα Βατζιραλόνγκορν είναι ο μοναδικός γιος και, κατά τους νόμους της Ταϊλάνδης, αποκλειστικός διάδοχος του βασιλιά | REUTERS/Sukree Sukplang

Στην Ταϊλάνδη ο διάδοχος του θρόνου είναι… περίπτωση

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2016, 21:58
O 64χρονος πρίγκιπας Μάχα Βατζιραλόνγκορν είναι ο μοναδικός γιος και, κατά τους νόμους της Ταϊλάνδης, αποκλειστικός διάδοχος του βασιλιά
|REUTERS/Sukree Sukplang

Στην Ταϊλάνδη ο διάδοχος του θρόνου είναι… περίπτωση

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2016, 21:58

Η Ταϊλάνδη πενθεί για έναν χρόνο – επί 365 ημέρες οι πιστοί του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι θα φορούν σκουρόχρωμα ρούχα δείχνοντας τη θλίψη τους για τον χαμό του, πολλές εφημερίδες κυκλοφόρησαν χωρίς χρώμα. Ομως, σιγά-σιγά, αρχίζει η συζήτηση της διαδοχής που, όπως φαίνεται, δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο 64χρονος πρίγκιπας Μάχα Βατζιραλόνγκορν, μοναδικός γιος και κληρονόμος του βασιλιά, είναι ο διάδοχος – για την ακρίβεια, γεννήθηκε για να γίνει ο διάδοχος. Δήλωσε την επιθυμία του να αναβληθεί η ενθρόνισή του, για να πενθήσει τον πατέρα του. Σε αντίθεση όμως με τον λαοφιλή Μπουμιμπόλ, εκείνος δεν έχει την ευρεία αποδοχή ούτε του λαού, ούτε της ελίτ που περιστοιχίζει τον ηγέτη.

Ο πατέρας του είχε στηρίξει τη Χούντα της Ταϊλάνδης προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία στη διχασμένη του χώρα, ωστόσο ο διάδοχος αποτελεί πρόκληση για τη στρατιωτική δικτατορία. Διαζευγμένος τρεις φορές, γυναικάς, με ακραίες συμπεριφορές, ακόμα και προς τα παιδιά του, αρκετά από από τα οποία έχουν στερηθεί τους τίτλους τους και έχουν εξοριστεί, σίγουρα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις αρετές ενός καλού ηγέτη. Η τυχοδιωκτική του ζωή, σε πλήρη αντίθεση με τους ήπιους τόνους του πατέρα του, έχει προκαλέσει κατά καιρούς τις αντιδράσεις των Ταϊλανδών.

Παντρεύτηκε το 1977 την πριγκίπισσα Σοαμσαουάλι Κιτιγιαμκάρα, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Το διαζύγιό τους υπήρξε περιπετειώδες και εκδόθηκε το 1993, αφού ο πρίγκιπας είχε αποκτήσει ήδη πέντε παιδιά με μία ταϊλανδή ηθοποιό, η οποία έμελλε να γίνει η δεύτερη σύζυγός του.

Τα κατορθώματά του έφτασαν μέχρι τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2007, όταν διέρρευσε βίντεο με την τρίτη κατά σειρά σύζυγό του, πριγκίπισσα Σριράσμι Σουαντί, να στέκεται δίπλα του ημίγυμνη στο πάρτι γενεθλίων της, ενώ τρώει τούρτα μαζί με τον αγαπημένο σκύλο της οικογένειας, Φου-φου, ο οποίος αναγορεύθηκε… πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης το 2007! Η Daily Mail που δημοσίευσε το βίντεο το πλήρωσε με διακοπή της κυκλοφορίας της στη χώρα.

fufu
Αυτός ήταν ο Φου-φου

Με τη Σουαντί ο Βατζιραλόνγκορν χώρισε το 2014, αφού είχε αποκτήσει μαζί της το έβδομο παιδί του. Σε μια επίδειξη σκληρότητας μάλιστα έδωσε εντολή να φυλακιστούν οι γονείς της, με ποινή δυόμιση ετών, με την κατηγορία της «βασιλικής δυσφήμισης».

Πρόσφατα, τον περασμένο Ιούλιο, φωτογραφήθηκε στο αεροδρόμιο του Μονάχου, την ώρα που ο πιλότος και το προσωπικό του αεροσκάφους τον χαιρετούσαν. Φορούσε χαμηκοκάβαλο τζιν και ένα αρκετά κοντό μπλουζάκι που αποκάλυπτε πολλά από τα προσωρινά τατουάζ του. Αν και οι ταϊλανδέζικες Αρχές επέμεναν ότι το τατουάζ είναι προϊόν μοντάζ, η Bild επέμεινε για την αυθεντικότητα των εικόνων.

Ναι, αλλά το μπλουζάκι; Την εκδοχή της Bild μοιάζει να στηρίζει και η Suddeutsche Zeitung που έγραψε ότι ο πρίγκιπας αγόρασε μια βίλα στη Βαυαρία και ότι είχε εμφανιστεί στον μεσίτη με εξίσου αποκαλυπτικό μπλουζάκι. Αμφίεση διόλου βασιλική…

Οι νόμοι της χώρας τον έχουν προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό, ως γιο του σεβαστού Μπουμιμπόλ. Μα η κάλυψη είναι μάλλον επιδερμική, καθώς οι ιστορίες για την ακραία ζωή του ταϊλανδού πρίγκιπα αποτελούν χρόνια τώρα διεθνές θέμα σχολιασμού. Η πολιτική ελίτ της Ταϊλάνδης δεν του έχει… ιδιαίτερη αδυναμία, όπως φάνηκε από διαρροές διπλωματικών συνομιλιών του 2010, ανάμεσα σε ταϊλανδούς αξιωματούχους και τον αμερικανό πρεσβευτή. Εκεί φαίνεται η ανησυχία των πρώτων για τη διαδοχή του Μπουμιμπόλ, ενώ κάνουν λόγο για «ντροπιαστικές οικονομικές συναλλαγές» του πρίγκιπα.

2016-10-13T154935Z_1687355690_S1BEUGTKWTAA_RTRMADP_3_THAILAND-KING-PRINCE
Ο Μάχα Βατζιραλόνγκορν σε επίσημη τελετή στην Ταϊλάνδη, τον Μάιο του 2015 (REUTERS/Chaiwat Subprasom)

Εξέφραζαν δε ξεκάθαρα τις ελπίδες τους ο θρόνος  θα περάσει στην αδελφή του, πριγκίπισσα Σιριντχόρν, δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητή, σε τέτοιο βαθμό, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Πριγκίπισσα Αγγελος».

Δεν είναι όμως μόνο η άστατη ζωή του διαδόχου που ανησυχεί, αλλά και η πολιτική του στάση, καθώς φαίνεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με την ανατραπείσα στο πραξικόπημα του 2014 τέως πρωθυπουργό, Ταξίν Σιναουάτρα.

Ωστόσο οι περί τον βασιλιά αξιωματούχοι, από το 1972 που ο Μπουμιμπόλ είχε δηλώσει ρητά πως ο γιος του θα είναι ο διάδοχός του, προσπαθούν να τον προστατεύσουν, δημιουργώντας την εικόνα του ενάρετου γιου, σε κοινές εμφανίσεις με τη μητέρα και τον πατέρα του, αγνοώντας τις φήμες που προκάλεσαν οι διαρροές των περασμένων χρόνων.

2016-10-14T135109Z_1_MTZGRQECAE1IX8JM_RTRFIPP_0_THAILAND-KING
Μαυροφορεμένες γυναίκες στο τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τους ηγέτη, Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Σταδιακά το ενδιαφέρον του για την εξουσία δείχνει να αυξάνεται, η πολιτική του τοποθέτηση όμως είναι ασαφής. Ενώ φοίτησε και εκπαιδεύτηκε στο στρατιωτικό κολέγιο Ντάντρουν της Αυστραλίας, το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι ελάχιστο, σύμφωνα με τον Guardian.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως αντί για μια ομαλή διαδοχή, θα σημειωθεί «ανώμαλη προσγείωση» με την ανάληψη καθηκόντων από τον Βατζιραλόνγκορν. Και ίσως ξεκινήσει μια ακόμη περίοδος αβεβαιότητας στην ιστορία της Ταϊλάνδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...