938
Ο Παναγιώτης και η Μαριάνθη σπουδάζουν στην Αθήνα με ένα πολύ καλό στήριγμα | φωτογραφίες: Ελένη Κατρακαλίδη

Τι κάνουν οι φοιτητές που κερδίζουν μία υποτροφία;

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 12 Οκτωβρίου 2016, 18:20
Ο Παναγιώτης και η Μαριάνθη σπουδάζουν στην Αθήνα με ένα πολύ καλό στήριγμα
|φωτογραφίες: Ελένη Κατρακαλίδη

Τι κάνουν οι φοιτητές που κερδίζουν μία υποτροφία;

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 12 Οκτωβρίου 2016, 18:20

Κάθε χρόνο, την τελευταία 15ετία, 51 πρωτοετείς φοιτητές λαμβάνουν από την Cosmote μία υποτροφία για το ξεκίνημα των προπτυχιακών σπουδών τους. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί η κάθε οικογένεια, γίνονται συνεντεύξεις και επιλέγονται οι τυχεροί ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις. Κάποια ημέρα του Νοεμβρίου, όταν οι υποψήφιοι έχουν μόλις αρχίσει να παρακολουθούν μαθήματα στο πανεπιστήμιο έρχεται ένα e-mail: Συγχαρητήρια, λαμβάνεις την υποτροφία των 15.000 ευρώ! Ενας από τους υποψήφιους φοιτητές κερδίζει την υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης» ύψους 20.000 ευρώ η οποία προορίζεται αποκλειστικά για πρωτοετείς φοιτητές στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ.

Κι όμως, το πρόγραμμα δεν τελειώνει στην ευχάριστη είδηση. Συνοδεύει τους φοιτητές μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα, δεν τους αφήνει να επαναπαυτούν σε μία (τεράστια) επιτυχία. Πρέπει να σημειώσουν κι άλλες. Κάθε χρόνο πρέπει να περνάνε το 70% των μαθημάτων  ώστε να παραλάβουν ένα ποσό από την υποτροφία. Πέρασε ο πρώτος χρόνος για τη «φουρνιά» του 2015. Τι κάνουν σήμερα οι υπότροφοί της;

cosm
Η ομάδα φοιτητών που κέρδισαν υποτροφίες το 2015 σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Ο Παναγιώτης Παπαδόγαμβρος, από την Αθήνα, ολοκλήρωσε το πρώτο έτος στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πέρασε ομαλά; Περίπου. Του έτυχε μία ασθένεια τον περασμένο Ιανουάριο, μυοκαρδιοπάθεια, στον πιο κρίσιμο –μιλάμε για πρωτοετή- μήνα του χειμερινού εξαμήνου. Νοσηλεύτηκε για δέκα ημέρες και δεν μπορούσε να αφήσει κάτω τα βιβλία του, ακόμη και στο νοσοκομείο. «Δεν ήθελα με τίποτα να χάσω την υποτροφία!», είπε. Ασφαλώς και δεν θα την έχανε, ακόμη κι αν έχανε όλο το εξάμηνο, εφόσον υπήρχε ζήτημα υγείας. Αλλά πρόκειται για ένα παιδί που κυνηγάει τα κίνητρα –«είμαι ανταγωνιστικός, αλλά δεν έχω γερό στομάχι»- που τσακωνόταν ανά διαστήματα με τη μητέρα του όταν του έκλεινε τα βιβλία στην Γ΄ Λυκείου και  που καμιά φορά σκέφτεται ότι του λείπει το συναίσθημα των Πανελληνίων, καθώς κάθε ημέρα είχε από έναν στόχο.

Για την αίτηση για υποτροφία τον παρότρυναν οι συγγενείς του. Ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα ήταν κατάλληλος υποψήφιος. Τυπικά, πληρούσε τις προϋποθέσεις, τα οικονομικά κριτήρια (εν προκειμένω αυτά που αφορούν διαζευγμένους γονείς) και είχε ξεπεράσει κατά πολύ τον απαιτούμενο μέσο όρο των 16 μονάδων. Πέρασε πρώτος στο τμήμα του, όπως μας είπε αργότερα στη διάρκεια της συζήτησης. «Σκεφτόμουν ότι υπάρχουν παιδιά που το χρειάζονται περισσότερο από εμένα», μας είπε ο 19χρονος φοιτητής. Είχε όμως ανάγκη από την επιδότηση αφενός για να αγοράσει έναν υπολογιστή και αφετέρου για να ενισχύσει τη μητέρα του που είναι άνεργη και τη γιαγιά του που μένει μαζί τους. Τα χρήματα τον βοηθούν, επίσης, να παρακολουθεί σεμινάρια και ομιλίες ειδικών στον χώρο της ναυτιλίας.

panagiotis_9863-1
Ο 19χρονος  υπότροφος της Cosmote Παναγιώτης Παπαδόγαμβρος: σπουδάζει ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

«Υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζουν για την υποτροφία ή δεν είναι εξοικειωμένοι με το όλο κόνσεπτ ή ίσως φοβούνται», τόνισε. Το κόνσεπτ, λοιπόν, όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι η συνεχής κινητοποίηση. Δεν πρόκειται για ένα απρόσωπο πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης αλλά για ένα στήριγμα που βασικά δίνει τη χαρά σε έναν νεαρό ενήλικα να βοηθήσει την οικογένειά του υπενθυμίζοντάς του με διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ότι «εσείς είστε ό,τι καλύτερο έχουμε».

Η Μαριάνθη Σταθάτου πάλι, από την Κεφαλλονιά, απολαμβάνει τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα. Τα χρήματα τα διαχειρίζεται η ίδια. Πού τα ξοδεύει; Θα δώσει για να πάρει το Proficiency στα αγγλικά και άρχισε μαθήματα κιθάρας. Αναζητά διαρκώς σεμινάρια, για παράδειγμα μουσικοκινητικής αγωγής, παρουσιάσεις και έξτρα μαθήματα που θα συμπληρώσουν τις σπουδές της στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. «Νηπιαγωγός είναι το όνειρό μου από τότε που πήγαινα στη πρώτη Γυμνασίου», μας είπε. Αργότερα, μετά την πενθήμερη εκδρομή της αποφοίτησης (ή, πενταήμερη, όπως κατέληξε να τη λένε όσοι αγνοούν την… αρχική δασεία στη λέξη ημέρα), το όνειρό της ήταν να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς της επέμεναν ότι το πήγαινε – έλα από την Κεφαλλονιά θα είχε πολλά έξοδα, κάθε πότε θα την έβλεπαν; Συμβιβάστηκαν στην επιλογή της Αθήνας. Και ήρθε το ένα ευχάριστο μετά το άλλο. Η Μαριάνθη κέρδισε την υποτροφία της Cosmote και ταυτόχρονα κέρδισε τα οκτώ δωρεάν εισιτήρια που παρέχει κάθε χρόνο η Aegean σε φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

MAR_0127
«Είναι τεράστια η χαρά να μπορείς να βοηθήσεις τους δικούς σου», λέει η Μαριάνθη Σταθάτου

Για φαντάσου! «Είναι μία τεράστια βάση για έναν φοιτητή που μετακομίζει από το Ληξούρι στην Αθήνα. Ιδίως ο πατέρας μου χάρηκε, ήθελε να έχω κάποια χρήματα να κάνω τα πράγματα που θέλω», τόνισε η ίδια. Εκείνος έχει τα δικά του. Ο σεισμός του 2014 κατέστρεψε το ξυλουργείο του και ο ίδιος άρχισε να εργάζεται με τη σύζυγό του σε ένα μικρό στούντιο, μόνο τις ώρες που έχει φως, καθώς δεν έχει ρεύμα, ούτε νερό.

Οσο χάρηκαν οι γονείς της Μαριάνθης που μπορεί να ζήσει τη λατρεμένη φοιτητική ζωή στην Αθήνα τόσο χάρηκε εκείνη που με τον τρόπο της βοηθάει τους γονείς της. Χωρίς δεύτερη σκέψη έστειλε στους γονείς της το δωρεάν Ιντερνετ καιτη συσκευή κινητού τηλεφώνου που παρέχει στον υπότροφο η Cosmote. «Είναι απίστευτο συναίσθημα να βοηθάς τους γονείς σου (οι οποίοι την πήρανε στο τηλέφωνο όσο μιλούσαμε για να δουν αν θα προλάβει να τους επισκεφθεί για το κλάδεμα της ελιάς)», είπε η ίδια. Ζει στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης, παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματα, έκανε μία μικρή επανάσταση δύο εβδομάδων αποχής από το πανεπιστήμιο στο πρώτο έτος, αλλά δεν άντεξε το στρες της επαναφοράς και δεν δείχνει διατεθειμένη να το ξανακάνει. Ονειρεύεται να ανοίξει κάποτε το δικό της νηπιαγωγείο που θα λειτουργεί με τους δικούς της όρους.

Υ.Γ.: Η υποβολή αιτήσεων για υποτροφία της Cosmote ισχύει μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...