1095
Οι παίκτες της Λάρισας πανηγυρίζουν το γκολ στις καθυστερήσεις. Οι του Ολυμπιακού παρακολουθούν μάλλον έκπληκτοι... | INTIMESPORTS/ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ξεκούρδιστο ρολόι του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 26 Σεπτεμβρίου 2016, 13:56
Οι παίκτες της Λάρισας πανηγυρίζουν το γκολ στις καθυστερήσεις. Οι του Ολυμπιακού παρακολουθούν μάλλον έκπληκτοι...
|INTIMESPORTS/ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ξεκούρδιστο ρολόι του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 26 Σεπτεμβρίου 2016, 13:56

 

Εκπληξη (η): Το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν συμβαίνει κάτι ξαφνικό και τελείως αναπάντεχο.

Ο συνήθης πρωταθλητής της τελευταίας εικοσαετίας ηττήθηκε -το βράδυ της Κυριακής- από μια νεοφώτιστη ομάδα, η οποία έχει μόλις επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ μετά την πενταετή περιπλάνησή της στη Β’ και στη Γ’ Εθνική. Προτού νικήσει τον Ολυμπιακό (1-0), η Λάρισα είχε φέρει 2-2 με τον Ηρακλή (τη βραδιά που ο πρόεδρος Κούγιας έδιωξε τον τερματοφύλακα Ντεγκρά… με τα χαστούκια) και είχε χάσει 2-0 στην Κέρκυρα. Εκπληξη;

Καθόλου. Ηταν ένα προαναγγελθέν «στραπάτσο». Ούτε ξαφνικό, ούτε τελείως αναπάντεχο. Θα μπορούσε να έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Ολυμπιακός ήταν κακός στο «Καυτανζόγλειο», όμως τη γλίτωσε χάρη στο «καλό φεγγάρι» του Ιντέγιε και στα λάθη του Ηρακλή, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο ξέμεινε από δυνάμεις. Θα μπορούσε να έχει συμβεί στη διπλή αναμέτρηση με την Αρόουκα, που κρίθηκε στην παράταση, ή στον αγώνα με τη Γιούνγκ Μπόις. Ολα αυτά τα ματς, ο Ολυμπιακός «έφτυσε αίμα» για να τα πάρει. Μόνο με τη Βέροια «καθάρισε» άνετα. Και οι οριακές νίκες σημαίνουν ότι, την επόμενη φορά, μπορεί να χάσεις οριακά.

Από την πρώτη στιγμή που κλώτσησε την μπάλα, ο εφετινός Ολυμπιακός δεν «πείθει». Στα αλήστου μνήμης παιχνίδια με τη Χάποελ Μπέερ Σεβά, δεν κατάφερε να κάνει μια φάση της προκοπής – και, βεβαίως, δεν έβαλε γκολ. Στα δυο τελευταία φιλικά επί Βίκτορ (0-0 με την Κλαμπ Μπριζ και 0-1 από την Μπεσίκτας), ήταν το ίδιο απογοητευτικός. Στο τεστ του Περιστερίου, του έβαλε τρία γκολ ο Ατρόμητος, ο οποίος μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές άλλαξε προπονητή. Με την Αρόουκα, είδε… τον χάρο με τα μάτια του. Και τώρα -στο Πρωτάθλημα- μετράει μόλις 38 τελικές προσπάθειες, λιγότερες και από εκείνες της Κέρκυρας (39), αν και έχει αντιμετωπίσει αντιπάλους θεωρητικά εύκολους για τα… κυβικά του: τη Βέροια, τον Ηρακλή και τη Λάρισα.

Αυτό που -κυρίως- του έχει συμβεί, είναι πως το ρολόι του δεν δείχνει τη σωστή ώρα. Αν και βαθύς Σεπτέμβριος, ο Ολυμπιακός -ουσιαστικά- βρίσκεται ακόμη σε περίοδο προετοιμασίας, έπειτα από ένα αλλόκοτο καλοκαίρι γεμάτο καθυστερήσεις, αμηχανία και «γράψε – σβήσε» από τρεις διαφορετικούς προπονητές. Ο τελευταίος, ο Πάουλο Μπέντο, παρέλαβε μια ομάδα εντελώς αδούλευτη -είναι ο πιο κομψός χαρακτηρισμός για το συνονθύλευμα που άφησε πίσω του ο Βίκτορ- με παίκτες ανέτοιμους, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να «δέσουν» σαν σύνολο και δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να παίξουν. Επειδή, ακόμη, δεν το έχει βρει ούτε ο πορτογάλος τεχνικός. Στα πρώτα του έξι παιχνίδια στον πάγκο, έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 25 ποδοσφαιριστές. Τον σχηματισμό που επέλεξε για το παιχνίδι στη Λάρισα, τον είχε δουλέψει μόνο σε δυο προπονήσεις.

Ενα μήνα και κάτι βρίσκεται, ο Μπέντο, στου Ρέντη. Ενα μήνα κατά τον οποίο, αντί να πειραματίζεται σε φιλικά ματς, δοκιμάζει τις ιδέες του σε επίσημους αγώνες του Europa League και του Πρωταθλήματος. Τεστάροντας, παραλλήλως, επτά μετεγγραφές. Προφανώς και δεν ευθύνεται εκείνος για τα κατά συρροή «εγκλήματα» που τελέστηκαν πριν από την άφιξή του. Ασφαλώς και είναι δύσκολο να μοντάρεις μια ομάδα που -την ίδια ώρα- θα νικά στους αγώνες της. Κάτι σαν να επισκευάζεις αεροσκάφος εν πτήσει. Αλλά, έχει κι αυτός κάτι εμπνεύσεις…

Στη Λάρισα του ήρθε να αλλάξει το σύστημα, προκειμένου να χωρέσει στην επίθεση τον Ιντέγιε και τον Καρντόσο μαζί. Προς τι η αναστάτωση; Οποιον κι αν ρωτήσεις στου Ρέντη, θα σου πει ότι ο πατριώτης του είναι εμφανώς ανέτοιμος. Ο προπονητής, όμως, το αντελήφθη στο 62′ που τον απέσυρε από τον αγώνα. Βιάζεται πολύ να χρησιμοποιήσει το «υπερόπλο» του – δεν εξηγείται αλλιώς. Μόνο που… ξέχασε να του βάλει σφαίρες.

Ακόμη κι αν ήταν ετοιμοπόλεμος ο Καρντόσο, το «4-4-2» με δύο φορ σχεδόν ίδιους, ψηλούς και δυνατούς, δεν λειτούργησε ποτέ και πουθενά. Ετσι έπαιζε και ο Ολυμπιακός του Μίτσελ, πριν από δύο χρόνια, αλλά με Μήτρογλου και Σαβιόλα. Τον ψηλό και τον κοντό. Εναν «εκτελεστή του κουτιού» (Μήτρογλου) κι έναν περιφερειακό επιθετικό που δημιουργούσε φάσεις μέσα ή τριγύρω από την περιοχή, για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Αμ το άλλο; Σε αυτούς τους «δίδυμους πύργους», ποιος θα έδινε την μπάλα; Η έκδοση του Μίτσελ διέθετε -στις πτέρυγες- τον Κάμπελ και τον Βάις. Ταχύτατους, καλούς ντριμπλέρ, που μπορούσαν να «μπουκάρουν» στην αντίπαλη περιοχή ή -απλώς- να δώσουν την καταλυτική πάσα. Ενώ οι εξτρέμ του Μπέντο, ο φιλότιμος Σεμπά και ο τεχνίτης Ελιουνούσι, δεν… το ‘χουν στο «ένας εναντίον ενός». Ασίστ, απ’ αυτούς, σπάνια θα δεις.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Πάουλο Μπέντο προβληματισμένος στον πάγκο, στο παιχνίδι της Κυριακής με τη Λάρισα… (INTIMESPORTS/ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Την ώρα, λοιπόν, που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε ματαίως να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς του μόνο με κάποιες έξυπνες πάσες του Καμπιάσο, ο Μπέντο κρατούσε δίπλα του στον πάγκο τρεις σπουδαίους δημιουργούς: τον Μάριν, τον Φορτούνη και τον Τσόρι. Μέχρι το 63′, που έριξε στο ματς τον Κώστα Φορτούνη -αλλά σε λάθος θέση-, ο προπονητής παρακολουθούσε τον Ντα Κόστα να παριστάνει τον… Μπεκενμπάουερ, με τις απογοητευτικές «γιόμες» του, τον Βιάνα να μην ξέρει τι να κάνει την μπάλα όταν βρισκόταν στα πόδια του, και τον Μιλιβόγεβιτς με τους δυο ακραίους μπακ (Φιγκέιρας και Τσιμίκας) να επιδίδονται σε… διαγωνισμό λάθος πάσας. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το ματς με 51 λάθη, συνολικά, ενώ η Λάρισα είχε 37.

Με τους χαρισματικούς μεσοεπιθετικούς που διαθέτει ο Ολυμπιακός, όλα αυτά θα διορθωθούν πολύ σύντομα, μόλις ο προπονητής αποφασίσει να εγκαταλείψει τα ανορθόδοξα πειράματά του. Αλλά, υπάρχουν κι εκείνα που δεν διορθώνονται. Οι δυο κεντρικοί αμυντικοί, ο Ντα Κόστα και ο Βιάνα, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα χθες, στο «AEL FC Arena». Το ίδιο και οι ακραίοι, ιδίως ο Φιγκέιρας. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιθετικούς υψηλότερου επιπέδου. Κι αν ο Βιάνα είναι ένα ταλέντο που -μοιραία- θα πάθει για να μάθει, το ερώτημα είναι, με ποιο σκεπτικό ο Μπέντο κράτησε στην ομάδα τους δυο συμπατριώτες του που ήταν για να φεύγουν.

Η εφετινή εκκίνηση του Ολυμπιακού είναι η χειρότερη της τελευταίας επταετίας, δηλαδή της εποχής Μαρινάκη. Για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2010-2011, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν ματς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του Πρωταθλήματος, και δέχτηκαν γκολ και στις τρεις. Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες ηττήθηκαν σε αγώνα εκτός Αττικής.

Ηταν σχεδόν βέβαιο, πως -κάποια στιγμή- η καταστρατήγηση κάθε έννοιας ποδοσφαιρικής λογικής θα κόστιζε στον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι, αν και πόσο θα την πληρώσει ακόμη. Ο ΑΠΟΕΛ έρχεται -μεσοβδόμαδα- στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με το πάθος που παραδοσιακά συνοδεύει τις κυπριακές ομάδες, όταν αντιμετωπίζουν κάποια ελλαδική σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Στη συνέχεια -την Κυριακή- θα τον επισκεφθεί η ΑΕΚ, η οποία θα… σκότωνε για να τον (ξανα)νικήσει.

Να γίνει, ο Ολυμπιακός, η ομάδα που (φαίνεται να) οραματίζεται ο Μπέντο, δεν προφταίνει. Ισως το πιο σοφό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Πορτογάλος αυτή την ώρα, είναι να αναβάλει -για λίγο- την «επανάσταση». Να τον αφήσει να παίξει με τον τρόπο που είχε μάθει να νικά. Οι αλλαγές θέλουν υπομονή, και -στο ποδόσφαιρο- την υπομονή τη φέρνουν οι νίκες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...