674
Ο μεγάλος νικητής στη Βενετία, Φιλιππινέζος Λαβ Ντίαζ | REUTERS/Alessandro Bianchi

Ενας Φιλιππινέζος θριαμβεύει στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:58
Ο μεγάλος νικητής στη Βενετία, Φιλιππινέζος Λαβ Ντίαζ
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Ενας Φιλιππινέζος θριαμβεύει στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:58

Ο πολυδιαφημισμένος Τομ Φορντ έφυγε με τον Ασημένιο Λέοντα. Ηταν η βραδιά ενός αουτσάιντερ, του φιλιππινέζου σκηνοθέτη Λαβ Ντιάζ, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου αναδείχθηκε ως ο μέγας θριαμβευτής του 73ου Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο Ντίαζ δεν είναι κάποιο καθαρόαιμο του ανεξάρτητου σινεμά, υπό την έννοια ότι έφθασε 40 ετών για να κάνει την πρώτη του ταινία. Αλλά τώρα, στα 57 του, ο Ντίαζ φεύγει από τη Βενετία με τον Χρυσό Λέοντα για το φιλμ «The Woman Who Left» («Η Γυναίκα Που Εφυγε»), ένα έπος διάρκειας 228 λεπτών – μια σπουδή περί ηθικής, εμπνευσμένη από έργα του Λέον Τολστόι, όπως το χαρακτήρισε το Variety. Ο φιλιππινέζος σκηνοθέτης μοιάζει να είναι καβάλα σε ένα κύμα αναγνωρισιμότητας στον κόσμο της Εβδομης Τέχνης: το 2013 συμμετείχε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών, το 2014 βραβεύτηκε στο Λοκάρνο, στις αρχές του 2016 έκανε αίσθηση στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και τώρα φεύγει με το μεγαλύτερο βραβείο από τη Μόστρα.

Οχι ότι η Βενετία δεν ήταν ένα καλό μέρος για να είσαι Αμερικάνος αυτές τις μέρες. Ο Τομ Φορντ, γνωστότερος ως μόδιστρος παρά ως κινηματογραφιστής, πήρε τον Ασημένιο Λέοντα για το «Nocturnal Animals», τη μόλις δεύτερη ταινία της καριέρας του.

2016-09-10T184854Z_2040882428_S1BEUANVBAAA_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-VENICE-WINNERSREACTION
O Τομ Φορντ με το δεύτερο βραβείο στη Βενετία (Reuters)

Την ίδια ώρα η Εμα Στόουν βραβεύτηκε ως η καλύτερη ηθοποιός  για την ερμηνεία της στο «La La Land» του 31χρονου Ντέμιεν Σαζέλ.

2016-08-31T133151Z_2126969489_D1BETYPOUPAA_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-VENICE
H Εμα Στόουν με τον σκηνοθέτη του «La La Land», Ντέμιεν Σαζέλ (Reuters)

Και τώρα όλοι προσπαθούν να μαντέψουν: η Βενετία «προέβλεψε» ξανά τα Οσκαρ; Διότι τα δύο τελευταία χρόνια μια αμερικανική ταινία που κάνει πρεμιέρα στη Μόστρα παίρνει το χρυσό αγαλματάκι: είχε συμβεί τόσο με το «Birdman» το 2015 όσο και με το «Spotlight» το 2016. Πολλοί εικάζουν ότι η Εμα Στόουν οδηγεί το μιούζικαλ «La La Land» στην κούρσα για τις Χρυσές Σφαίρες τον Ιανουάριο και τα Οσκαρ αργότερα – άλλωστε η προηγούμενη ταινία του ταλαντούχου Σαζέλ, το «Whiplash» («Χωρίς Μέτρο») πήγε επίσης στα Οσκαρ και έφυγε με το β’ αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του Τζ. Κ. Σίμονς. Αλλοι λένε πώς ο ασημένιος θρίαμβος του Τομ Φορντ για το στιλιζαρισμένο «Nocturnal Animals» είναι ο προάγγελος για το χρυσό αγαλματάκι. Ή μήπως υπάρχει μια καλή μοίρα για το «Επτά Ηταν Υπέροχοι», το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του 1960, για χάρη του οποίου, το Σάββατο βρέθηκε στη Βενετία ο Ντένζελ Γουάσινγκτον πλάι σε ένα άλογο;

2016-09-10T195025Z_1615704770_S1BEUAOAMZAA_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-VENICE
Ο οσκαρικός ηθοποιός Ντένζελ Γουάσινγκτον, πρωταγωνιστής στο «Magnificent Seven» ποζάρει με ένα άλογο στο κόκκινο χαλί στη Βενετία (REUTERS/Alessandro Bianchi)

Κατά τα άλλα το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Αντρέι Κοντσαλόβσκι και ο Αμάτ Εσκαλάντε για τις ταινίες τους «Paradise» και «The Untamed» αντίστοιχα. Το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία έλαβε ο Οσκαρ Μαρτίνεζ για τον ρόλο του στο «Τhe Distinguished Citizen».

2016-09-10T185714Z_828967192_S1BEUANVUGAA_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-VENICE-WINNERSREACTION (1)
Ο Οσκαρ Μαρτίνεζ με το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού (Reuters)

O μεγάλος νικητής της βραδιάς αφιέρωσε το βραβείο στην πατρίδα του. «Αυτό είναι για τη χώρα μου, για τους ανθρώπους των Φιλππίνων, για τον αγώνα μας και τον αγώνα της ανθρωπότητας» είπε συγκινημένος ο Ντίαζ.

Ο Τομ Φορντ που έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής θυμήθηκε ότι στη Βενετία είχε παρουσιάσει και προ επταετίας το «Α Single Man» και μίλησε και στα ιταλικά: «Εχω πολύ όμορφές μνήμες από τη θερμή ανταπόκριση της πρώτης μου ταινίας εδώ πριν επτά χρόνια. Το να επιστρέφω εδώ είναι ένα μεγάλο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Αναλυτικά τα βραβεία:

Χρυσός Λέοντας: «The Woman Who Left» του Λαβ Ντίαζ
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «The Bad Batch» της Ανα Λίλι Αμιρπούρ
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Nocturnal Animals» του Τομ Φορντ
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αμάτ Εσκαλάντε για το «The Untamed» και ο Αντρέι Κοντζαλόφσκι για το «Paradise»
Σενάριο: Νοα Οπενχάιμ για το «Jackie» του Πάμπλο Λαραΐν
Ανδρικός Ρόλος: Οσκαρ Μαρτίνεζ για το «The Distinguished Citizen» των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον
Γυναικείος Ρόλος: Εμα Στόουν για το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ
Βραβειο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού Μαρτσέλο Μαστρογιάνι: Πάουλα Μπίρ για το «Frantz» του Φρανσουά Οζόν

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...