400
Ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο στα κέντρα καταγραφής της Λέσβου και άλλων νησιών οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν πιθανούς τρομοκράτες | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η Europol στέλνει 200 άνδρες στα ελληνικά νησιά

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2016, 12:08
Ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο στα κέντρα καταγραφής της Λέσβου και άλλων νησιών οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν πιθανούς τρομοκράτες
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η Europol στέλνει 200 άνδρες στα ελληνικά νησιά

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2016, 12:08

Η Ευρώπη οχυρώνεται κατά της τρομοκρατίας εδώ και μήνες. Ηδη οι ελεύθεροι δίοδοι από τη μία χώρα στην άλλη έχουν σφραγιστεί. Τώρα οι ευρωπαϊκές Αρχές στήνουν μία δεύτερη γραμμή άμυνας. Στα ελληνικά νησιά.

Στελέχη της Europol είχαν ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο ότι θα έστελναν μία ειδική αποστολή ανδρών της υπηρεσίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς για τον εντοπισμό τζιχαντιστών και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Τελικά, το σχέδιο θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων: 200 αξιωματικοί θα επισκεφθούν το Αιγαίο για να ελέγξουν αν υπάρχουν τζιχαντιστές ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο.

«Οι αξιωματικοί θα αναπτυχθούν στα ελληνικά νησιά, ίσως και στην Ιταλία. Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ορισμένους αξιωματικούς μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς ανησυχούμε για αναφορές ότι αυτού του είδους τα κέντρα γίνονται στόχος προσπαθειών ριζοσπαστικοποίησης μεταναστών» δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική Evening Standard ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματικοί της Europol εντόπισαν αρκετά πλαστά διαβατήρια σε ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό. Οι αξιωματικοί της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών πιστεύουν ότι τα διαβατήρια θα χρησιμοποιούνταν για επιχειρήσεις του ISIS. Επομένως ο έλεγχος διαβατηρίων θα είναι μία από τις μεθόδους αναζήτησης υπόπτων. Οπως εξήγησε ο κ. Γουένραϊτ, στην αποστολή τους οι 200 απεσταλμένοι θα αξιοποιήσουν και τεχνικές που χρησιμοποιούν οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Χίθροου, ένα από τα πιο ασφαλή αεροδρόμια της Αγγλίας και της Ευρώπης.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα υπάρξουν κι άλλες απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης, ύστερα από τους αιματηρούς μήνες που βίωσε η ήπειρος και ιδίως η Γαλλία και το Βέλγιο. Αλλωστε, υπάρχουν φόβοι ότι όσο χάνουν εδάφη στη Συρία και το Ιράκ οι τζιχαντιστές του ISIS, ολοένα και περισσότεροι από αυτούς θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη -ιδίως αυτοί που προέρχονται από την Ευρώπη- για να μεταφέρουν εκεί την απειλή και να αναπτερώσουν το ηθικό των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη διεξάγονται πάνω από 50 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη πέντε υπόπτων που πιθανώς σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπέρμπινγκχαμ. Αλλες τόσες αστυνομικές επιχειρήσεις αποσκοπούν στην αποσάρθρωση δικτύων παράνομου εμπορίου όπλων. Η πρόκληση σε αυτό το σημείο είναι φυσικά το «Σκοτεινό Διαδίκτυο» («Dark Net») . «Η ικανότητα της Αστυνομίας να ταυτοποιεί τόσο τον πωλητή όσο τον αγοραστή στο Διαδίκτυο είναι πολύ περιορισμένη», τόνισε ο κ. Γουένραϊτ.

Και σε ένα πιο ανήσυχο πνεύμα, ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του που οι τζιχαντιστές δεν έχουν εκμεταλλευτεί ήδη και σε μεγαλύτερο βαθμό την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές για να χτυπήσουν την Ευρώπη!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...