508
Στην ουρά πρόσφυγες και μετανάστες για ένα πιάτο φαγητό | Theodore Manolopoulos / SOOC

Πολιτική διαμάχη για το έργο σίτισης προσφύγων στις Σέρρες

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2016, 21:42
Στην ουρά πρόσφυγες και μετανάστες για ένα πιάτο φαγητό
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Πολιτική διαμάχη για το έργο σίτισης προσφύγων στις Σέρρες

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2016, 21:42

Εσωτερικές τριβές -που τελικά έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις- προκλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την καταγγελία βουλευτού του κόμματος που έκανε λόγο για διπλό «ηθικό πλήγμα» που υπέστη ο κυβερνών πολιτικός σχηματισμός.

Η βουλευτής του κόμματος, Αφροδίτη Σταμπουλή, κατήγγειλε ότι προμηθευτής για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στον νομό Σερρών είναι ένα μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τάπας. Πρώτο ηθικό πλήγμα σύμφωνα με την ίδια. Και όχι μόνο αυτό, όπως επεσήμανε, συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας προσφύγων είναι η κόρη του κ. Τάπα, Χρύσα Τάπα. «Στο τετράγωνο ηθικά ασυμβίβαστο», τόνισε η κυρία Σταμπουλή. «Δηλαδή η κυρία Τάπα, που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα που φέρνει ο πατέρας της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν κάτι δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης, ο κ. Τάπας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη διαδικασία και πλέον αναλαμβάνει η δεύτερη εταιρεία, που είναι από την Κορινθία. «Ούτε αυτό αντισταθμίζει το ηθικό πλήγμα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με την κυρία Σταμπουλή.

Αναμενόμενα, το ζήτημα έφτασε και έξω από τα «όρια» του κόμματος. Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το «έργο της σίτισης των προσφύγων, ύψους 750.000 ευρώ που έχουν αναλάβει ο κ. Τάπας με την κόρη του», ζητώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη διαφάνεια.

Αντίστοιχα κινήθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη να σημειώνει ότι «υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο “τραπέζι”» και ότι το «καθεστώς σας έχει χάσει επαφή με τα ηθικά». Σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης.

Ωστόσο, το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Σταμπουλή. Ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 19 Αυγούστου, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας στην παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών πραγματοποιείτο με μέριμνα του 10ου Συντάγματος Πεζικού. Την 20η Αυγούστου, με διαταγή του ΓΕΣ, την υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, ανέλαβε η εταιρεία catering CORINTHIAN PALACE CATERING A.E., ύστερα από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Το ΓΕΣ διευκρινίζει περαιτέρω ότι με νεώτερη διαταγή του -αναρτητέα στο Διαδίκτυο την 10η Αυγούστου- εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρεία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως, ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε, διότι από την 8η Αυγούστου δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Το βράδυ της Τρίτης, τελικά, την παραίτησή του από μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ο Δημήτρης Τάπας, μετά τον σάλο που προκάλεσε η υπόθεση.

«Σας ανακοινώνω την παραίτησή μου από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και από αναπληρωτής συντονιστής της. Προβαίνω σ’ αυτή την ενέργεια για λόγους κομματικής και προσωπικής ευθιξίας», σημείωσε στην επιστολή του στην οποία έκανε λόγο για «ανήκουστες και ψευδείς διαδόσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...