595
Οι δύο Ελληνες στο βάθρο | Reuters

Χάλκινοι οι Μάντης, Καγιαλής!

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2016, 20:19
Οι δύο Ελληνες στο βάθρο
|Reuters

Χάλκινοι οι Μάντης, Καγιαλής!

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2016, 20:19

Ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής φέρνουν στην Ελλάδα το πέμπτη μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην ιστιοπλοϊα, στην κατηγορία 470. Οι δύο ιστιοπλόοι είχαν εξασφαλίσει τη θέση στο βάθρο από την ιστιοδρομία της Τρίτης. Χρυσό μετάλλιο παίρνουν οι κροάτες Φαντέλα, Μάρενιτς και αργυρό οι αυστραλοί Μπέλτσεν, Ράιαν. Στην τελευταία ιστιοδρομία Ελληνες και Αυστραλοί έδωσαν τη μάχη για το ασημένιο μετάλλιο, ωστόσο το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε στην τελευταία θέση. Αν, πάντως, οι άνεμοι δεν επέτρεπαν τη διεξαγωγή της ιστιοδρομίας, το ελληνικό πλήρωμα θα κατακτούσε το ασημένιο μετάλλιο καθώς ήταν στη δεύτερη θέση.

Πλεύση προς το μετάλλιο
Πλεύση προς το μετάλλιο

Είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Sailing - Men's Two Person Dinghy - 470 - Medal Race
Οι δύο ιστιοπλόοι μας πανηγυρίζουν για το χάλκινο μετάλλιο

O Παναγιώτης Μάντης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1981. Μεγάλωσε στον Υμηττό. Μπήκε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας σε ηλικία 8 ετών και ασχολήθηκε με την κατηγορία Optimist. Μετά τα optimist πέρασε στην κατηγορία 420, όπου και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος. Το 2001 και το 2002 στην κατηγορία νέων ανδρών κατέκτησε ο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470. Και από το 2008 άρχισε πλέον η κοινή του πλέυση με τον Παύλο Καγιαλή. Ο Παύλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουλίου 1984. Μεγάλωσε στη Χαλκιδική και εκεί ξεκίνησε την ιστιοπλοϊα. Οταν ενηλικιώθηκε, μετακόμισε στην Αθήνα. Οι δυό τους είχαν βρεθεί στο θαλάσσιο στίβο πρώτα ως αντίπαλοι. ο 2007 ήταν η τελευταία χρονιά όπου οι δυο τους πήραν θέση στο νερό ως αντίπαλοι. Εκτοτε έδωσαν μια κοινή υπόσχεση: να μη χωρίσουν ποτέ αθλητικά και να ανεβαίνουν συνεχώς στο βάθρο.

To ελληνικό σκάφος στα νερά του Ατλαντικού
To ελληνικό σκάφος στα νερά του Ατλαντικού

Οι δύο συναθλητές είχαν παραχωρήσει συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα».
Τι είναι αυτό που τους γοητεύει περισσότερο στην ιστιοπλοΐα; «Μας αρέσει αυτό το άθλημα γιατί είναι μοναχικό, ήσυχο και απαιτεί πάνω απ’ όλα συγκέντρωση. Σε προκαλεί να αναμετρηθείς με τα στοιχεία της φύσης και με τον εαυτό σου. Στις προπονήσεις βρίσκεσαι μεταξύ ουρανού και θάλασσας και, όσο κι αν οι συνθήκες είναι δύσκολες, η γαλήνη της μοναχικότητας υπερισχύει», τονίζει ο Παναγιώτης. Οσο για τις διακρίσεις τους; «Κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο βάθρο ακόμη κι αν τα χέρια μας βγάζουν αίμα από την προσπάθεια ή το σώμα μας υποφέρει από τους πόνους, ξέρουμε ότι άξιζε τον κόπο», συμπληρώνει ο Παύλος. «Το να βλέπεις τη σημαία της πατρίδας σου να κυματίζει ψηλά δεν αποτυπώνεται με λέξεις. Οι στιγμές που βιώνουμε εμείς οι αθλητές είναι μοναδικές», καταλήγει.
Οι δύο φίλοι περνούν πολλές ώρες μαζί στη θάλασσα και άλλες τόσες στη στεριά, κάτι το οποίο είναι ακατόρθωτο αν δεν είχαν και καλή χημεία. «Κάνουμε παρέα και πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι. Αν δεν έχεις με τον άλλον χημεία, δεν φτάνεις σε μεγάλες επιδόσεις», διευκρινίζουν. Δεν αγαπούν το ξενύχτι, γι’ αυτό και αποφεύγουν τις βραδινές εξόδους, προτιμώντας ένα ωραίο γεύμα ή έναν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι μεγαλύτερες διακρίσεις τους
2010: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
2013: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2014: Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
2015: Αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...