1027
Μια αγκαλιά για τη Χίλαρι. Στη λήξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών, ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ αγκαλιάζει τη γυναίκα που θέλει να γίνει η Νο 45 | REUTERS/Mark Kauzlarich

Μια φιέστα και 101 μέρες για τη Χίλαρι Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2016, 09:43
Μια αγκαλιά για τη Χίλαρι. Στη λήξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών, ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ αγκαλιάζει τη γυναίκα που θέλει να γίνει η Νο 45
|REUTERS/Mark Kauzlarich

Μια φιέστα και 101 μέρες για τη Χίλαρι Κλίντον

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2016, 09:43

Η σκηνοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία. Πρώτα η Μισέλ Ομπάμα, μετά η Μέριλ Στριπ και ο Μπιλ Κλίντον, μετά ο Τζο Μπάιντεν και βεβαίως ο Μπαράκ Ομπάμα. Και έπειτα η Τσέλσι Κλίντον και τελικά η Χίλαρι. Στην τελευταία μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, και φορώντας ένα λευκό ταγέρ, η πρώην Πρώτη Κυρία αποδέχτηκε το χρίσμα της υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Παρά την κορύφωση των ομιλιών και παρά τις πρόβες μιας ολόκληρης δεκαετίας, σημείωσε ο Guardian στο ρεπορτάζ του, τα λόγια δεν έχασαν τη δύναμή τους: «Είναι λοιπόν με ταπεινότητα, αποφασιστικότητα και αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη στην Αμερική, που αποδέχομαι την πρότασή σας να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Χίλαρι Κλίντον, σε μια αναμφίβολα ιστορική στιγμή. Κάπου ωστόσο ανάμεσα στα μπλέ, άσπρα και κόκκινα μπαλόνια της φιέστας, υπήρχε κρυμμένη και η ανησυχία του τι θα κάνουν οι εκατομμύρια ψηφοφόροι του μεγάλου εσωκομματικού αντιπάλου της Χίλαρι, του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος την Πέμπτη ανεξαρτητοποιήθηκε…

Αν οι πρώτες μέρες του συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στις ομιλίες, η τελευταία βραδιά ήταν μια κλασσική αμερικανική φιέστα. Ο στόχος να γεμίσει με ενθουσιασμό τις τάξεις των Δημοκρατικών που τελευταία ανησυχούν για τη δημοσκοπική άνοδο του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και να ξεχαστούν οι φωνές διαμαρτυρίας που υπήρχαν και πάλι έξω από το συνεδριακό κέντρο από οπαδούς του ριζοσπάστη γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

2016-07-29T051439Z_692466428_HT1EC7T0EJZS0_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Τη δουλειά να παρουσιάσει την Χίλαρι Κλίντον ως επόμενη, 45η, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλαβε η μοναχοκόρη της, Τσέλσι Κλίντον. Σε μια δωδεκάλεπτη ομιλία, η 36χρονη Τσέλσι, η οποία πέρασε την εφηβία της και ενηλικιώθηκε μέσα στον Λευκό Οίκο, περιέγραψε τη μητέρα της ως μια αξιαγάπητη, έξυπνη και ικανή γυναίκα, ιδανική για πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είναι μια γυναίκα που κινείται με βάση το συναίσθημα, την πίστη, και το αίσθημα της δικαιοσύνης» είπε η Τσέλσι.

2016-07-29T040056Z_2025153547_HP1EC7T0B5I00_RTRMADP_3_USA-ELECTION
H Τσέλσι Κλίντον παίζει με ένα μπαλόνι πλάι στη μητέρα της. Πίσω διακρίνεται η λευκή κόμμη του Μπιλ (Reuters)

Για μια ακόμη φορά επιχειρήθηκε να τονιστεί η ανθρώπινη πλευρά της Χίλαρι Κλίντον – ένα ζήτημα για την εκστρατεία της μέχρι τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου, καθώς έχει μετρηθεί ότι ο μέσος αμερικανός ψηφοφόρος δυσκολεύεται να ταυτιστεί με την πολιτικό Κλίντον. Η Τσέλσι λοιπόν περιέγραψε τη μητέρα της ως μια υπέροχη και στοργική μαμά και μια τέλεια γιαγιά: «Οποτε έλειπε η μητέρα μου για δουλειά – ευτυχώς όχι πολύ συχνά – μου άφηνε σημειώματα να ανοίγω για κάθε μέρα που έλειπε». Γελώντας περιέγραψε πώς η Χίλαρι ξεφεύγει από την πολιτική διαβάζοντας το παιδικό βιβλίο «Chugga Chugga Choo Choo» στα εγγόνια της.

Λίγο αργότερα η Χίλαρι Κλίντον ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου για να αποδεχτεί επίσημα το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ηταν η δικιά της ώρα. Για την ακρίβεια, μία ώρα κράτησε η πανηγυρική ομιλία της. Είπε ότι «για να προσφέρουμε την πραγματική πρόοδο, πρέπει να αλλάξουμε τόσο τους νόμους όσο και τις καρδιές μας», μια έμμεση παραπομπή στις ιδεαλιστικές προτάσεις του Σάντερς. Και επιχειρώντας να απομακρυνθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι «πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν. Εμείς οι Δημοκρατικοί είμαστε το κόμμα των εργαζομένων αλλά δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά για να σας δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε τι περνάτε. Και θα κάνουμε κάτι για αυτό» τόνισε η Χίλαρι Κλίντον, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της – θα είναι η οικονομία.

2016-07-29T045015Z_652905502_HT1EC7T0DF6QX_RTRMADP_3_USA-ELECTION (1)
H Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τιμ Κέιν πανηγυρίζουν και παίζουν με μπαλόνια (REUTERS/Lucy Nicholson)

Ασφαλώς η Χίλαρι δεν χαρίστηκε στον Τραμπ, περιγράφοντάς τον ως περίεργο και επικίνδυνο. «Φανταστείτε τον, αν τολμάτε, φανταστείτε τον στο Οβάλ Γραφείο να αντιμετωπίζει μια κρίση. Ενας άνθρωπος τον οποίο μπορείτε να παρασύρετε με ένα tweet, δεν είναι ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε πυρηνικά όπλα» είπε η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Λέει ότι θέλει να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά. Λοιπόν ας αρχίσει να φτιάχνει πράγματα στην Αμερική ξανά» είπε ρίχνοντας τη μομφή της για τις εξωχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες του αντιπάλου της.

Μπορεί η Χίλαρι να νικήσει τον Τραμπ; Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι πολλά θα κριθούν από το τι θα κάνουν οι 13 εκατομμύρια Αμερικανοί που ψήφισαν στις προκριματικές τον Μπέρνι Σάντερς. Αυτά τα εκατομμύρια ψηφοφόρων, αποτελούν ένα νεαρής ηλικίας και αρκετά οργισμένο με το πολιτικό κατεστημένο, κομμάτι της Αμερικής που δύσκολα εμπιστεύεται τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της καλοστημένης φιέστας της Πέμπτης υπήρξαν ομάδες οπαδών του Σάντερς στο συνεδριακό κέντρο που επιχείρησαν να διακόψουν την ομιλία της Κλίντον. Οι ίδιοι ωστόσο αναγκάστηκαν και να χειροκροτήσουν τη Χίλαρι όταν εκείνη, απευθυνόμενη τόσο σε δεξιούς όσο και αριστερούς ψηφοφόρους, είπε: «Αν πιστεύετε ότι θα πρέπει να πούμε “όχι” στις άδικες εμπορικές συμφωνίες, ότι θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας στην Κίνα, ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε τους εργάτες στις χαλυβουργίες και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ελάτε μαζί μας. Σε όποιο κόμμα και αν ανήκετε – ή ακόμα και αν δεν ανήκετε κάπου – αν συμμερίζεστε αυτές τις ιδέες, τότε εδώ είναι το σπίτι σας» είπε η Χίλαρι καταχειροκροτούμενη.

2016-07-29T032135Z_1175693044_HT1EC7T09BBJ9_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Ενθουσιασμένη η Χίλαρι Κλίντον πανηγυρίζει με τους οπαδούς της. Απομένουν μόλις 101 μέρες ως τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου (REUTERS/Mark Kauzlarich)

Η αναφορά στους άστεγους ψηφοφόρους δεν ήταν τυχαία. Μόλις λίγες ώρες πριν από τη φιέστα της τελευταίας βραδιάς του συνεδρίου, ο Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο Βερμόντ ως ανεξάρτητος, διαχωρίζοντας τη θέση του από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να συγχαρεί και πάλι τη Χίλαρι Κλίντον και να πει ότι «είμαστε πιο δυνατοί μαζί», ενώ χαρακτήρισε τον Τραμπ ως τον «χειρότερο ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ».

Ωστόσο είναι ένα σοβαρό ζήτημα τι θα πράξουν οι οπαδοί του Σάντερς. Πολιτικοί αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι είναι πολλά τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Σάντερς που δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Απομένουν 101 μέρες για να δούμε αν θα τα καταφέρει η Χίλαρι να πείσει το αμερικανικό εκλογικό σώμα να εκλέξει μια γυναίκα πρόεδρο. Μια εκατοντάδα 24ωρα για να δούμε αν το ισχυρότερο κράτος του κόσμου καταλήξει ή όχι στα χέρια ενός «πολιτικού πυρομανή», όπως σε μια στιγμή του συνεδρίου χαρακτήρισε τον Τραμπ, ο δήμαρχος του Λος Αντζελες Ερικ Γκαρτσέτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...