367
| Reuters

Ο Ερντογάν κλείνει ακόμα και παιδικά κανάλια!

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2016, 10:22

Ο Ερντογάν κλείνει ακόμα και παιδικά κανάλια!

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2016, 10:22

Οσοι εκτιμούσαν ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν θα έβγαινε ακόμα πιο δυνατός ενώ η Τουρκία θα βυθιζόταν σε ένα μεγαλύτερο σκοτάδι, δικαιώνονται. Δυστυχώς. Ο «σουλτάνος» Ταγίπ φιμώνει τώρα περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης με προεδρικό διάταγμα το οποίο διευρύνει το κύμα των εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Αντίδραση εναντίον του δεν υπάρχει – άμεσα θα θεωρηθείς φίλος των πραξικοπηματιών και θα σε περιμένει μια φρικτή τύχη.

Οπως έγινε γνωστό, με απόφαση του Ερντογάν κλείνουν τρία πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο Τζιχάν, 16 τηλεοπτικά δίκτυα, 45 εφημερίδες, εκ των οποίων οι εννέα εθνικής εμβέλειας, 23 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικοί οίκοι.

Σύμφωνα με τη Hurriet, αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία εδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Barış, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak – το τελευταίο μάλιστα, είναι παιδικό κανάλι που μεταδίδει εκπομπές κινουμένων σχεδίων! Βέβαια ο λόγος είναι συγκεκριμένος. Το παιδικό κανάλι, όπως και πολλά άλλα συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί υπαίτιο του πραξικοπήματος.

Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Fıkıh, Küre, Mehtap, Nur, Şimşek, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur.

Τέλος, ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today’s zaman. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στις συλλήψεις 47 δημοσιογράφων, πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman, οι οποίοι και θα κρατηθούν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τον Γκιουλέν.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο τα ΜΜΕ στην Τουρκία, απλά τώρα έχει την άνεση και τη «νομιμοποίηση» να κλιμακώσει τη λογοκρισία. Η εφημερίδα Zaman, συνδεόμενη με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε κατασχεθεί από τις τουρκικές αρχές τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου κληρικού.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αποτάσσονται πάνω από 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Συνολικά 726 αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και 1.684 στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...