775
Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον. Ολα για όλα ώστε να μη βγει πρόεδρος ο επικίνδυνος Ντόναλντ Τραμπ | Reuters

Ομπάμα και Μπλούμπεργκ στο πλευρό της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2016, 08:33
Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον. Ολα για όλα ώστε να μη βγει πρόεδρος ο επικίνδυνος Ντόναλντ Τραμπ
|Reuters

Ομπάμα και Μπλούμπεργκ στο πλευρό της Χίλαρι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2016, 08:33

Την πρώτη ημέρα ήταν η Μισέλ Ομπάμα, την τρίτη ημέρα ο Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι που το 2008 θα φαινόταν απίθανο – μια πανηγυρική σύμπραξη των Ομπάμα με τους Κλίντον – έγινε πραγματικότητα το 2016. Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έριξε όλο του το βάρος στο να στηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία της χώρας. Και το βράδυ της Τετάρτης ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε την πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργό Εξωτερικών ως διάδοχό του.

Ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – σφοδρός αντίπαλος της Κλίντον στις προκριματικές του 2008 – ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια και εξέφρασε επίσημα την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητά της, τονίζοντας ότι έχει τα περισσότερα προσόντα για να γίνει η 45η πρόεδρος της χώρας.

«Δεν υπήρξε ποτέ υποψήφιος, ούτε εγώ, ούτε ο Μπιλ (Κλίντον)…, κανένας που να είναι περισσότερο κατάλληλος από τη Χίλαρι Κλίντον για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα προκαλώντας ενθουσιασμό στους συνέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Σήμερα σας ζητώ να κάνετε για τη Χίλαρι Κλίντον ό,τι κάνατε για μένα. Σας ζητώ να της φερθείτε με τον ίδιο τρόπο που μου συμπεριφερθήκατε» πρόσθεσε ο χαρισματικός ηγέτης της Αμερικής.

Στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του έτερου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι «το αμερικανικό όνειρο δεν κρύβεται πίσω από τείχος».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ απλώς επιδίδεται σε συνθήματα και αυτά είναι που προκαλούν το φόβο. Έχει βάλει στοίχημα ότι αν τρομοκρατήσει αρκετούς ανθρώπους θα κατάφέρει να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αυτό όμως το στοίχημα θα το χάσει ο Τραμπ. Δεν είμαστε εύθραστοι και τρομοκρατημένοι πολίτες. Η δύναμή μας δεν προέρχεται από έναν αυτο-ανακηρυσσόμενο σωτήρα που υπόσχεται ότι μόνος του θα καταφέρει να αποκαταστήσει την τάξη».

2016-07-28T040445Z_446599648_HT1EC7S0BARRX_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Ομπάμα και Κλίντον μαζί. Η παθιασμένη ομιλία του αμερικανού προέδρου υπήρξε βάλσαμο στις πληγές του Δημοκρατικού Κόμματος (Reuters)

Αναφερόμενος στην ομιλία του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «αυτό που ακούσαμε ήταν ένα βαθύ απαισιόδοξο όραμα για τη χώρας, όπου στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου και μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχουν σοβαρές λύσεις όταν πιέζεις τα προβλήματα». Και όταν οι σύνεδροι αποδοκίμασαν κατά την αναφορά του ονόματος του Τραμπ, ο Ομπάμα τούς είπε: «Μην αποδοκιμάζετε, ψηφίστε!»

Μετά την ομιλία του, η Χίλαρι Κλίντον τον συνόδευσε στην κεντρική σκηνή που γίνονται οι ομιλίες κι αφού αγκαλιάστηκαν, χαιρέτισαν μαζί τους συνέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

2016-07-28T024039Z_1758297822_HT1EC7S07F0L1_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Μίλησε ως ανεξάρτητος και ζήτησε από τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τη Χίλαρι (Reuters)

Ο Ομπάμα δεν ήταν ο μόνος που ενίσχυσε το προεδρικό προφίλ της Χίλαρι Κλίντον. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η ομιλία από το βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών του Μάικλ Μπλούμπερκ. Ο δισεκατομμυριούχος που είχε εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης ως Ρεπουμπλικάνος, μίλησε ως ανεξάρτητος και παράλληλα με την εξύμνηση των ικανοτήτων της υποψηφίου των Δημοκρατικών επιχείρησε να αποδομήσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, χτυπώντας τον εκεί όπου πονά περισσότερο, στο προφίλ του επιτυχημένου επιχειρηματία – πολύ εύστοχα οι Los Angeles Times σχολίασαν πως η ομιλία του Μπλούμπεργκ ήταν «ένας δισεκατομμυριούχος χτυπά έναν άλλον».

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε: «Ως ανεξάρτητος, επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που λύνει προβλήματα, όχι έναν που ρίχνει βόμβες». Ο Μπλούμπεργκ σημείωσε δε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ λέει ότι θέλει να διοικήσει τη  χώρα όπως τις επιχειρήσεις του. Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Είμαι Νεοϋορκέζος και ξέρω να αναγνωρίσω έναν απατεώνα μόλις τον δω».

Ο ίδιος Χαρακτήρισε τον Τραμπ «χάλια επιχειρηματία» και «επικίνδυνο δημαγωγό». Αυτή η ελληνική λέξη «demagogue» («δημαγωγός») χρησιμοποιήθηκε και από τον Ομπάμα στην ομιλία του για να πλήξει τον Tραμπ. Και στις πρώτες ώρες μετά το τέλος του συνεδρίου ήταν αυτή έψαξαν περισσότερο οι χρήστες το Διαδικτύου στο δημοφιλές λεξικό Merriam Webster…

2016-07-28T014238Z_435633804_HP1EC7S04QZ00_RTRMADP_3_USA-ELECTION
O Τζο Μπάιντεν στη σκηνή. Τον χειροκροτεί η σύζυγός του Τζιλ (REUTERS/Brian Snyder)

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν και η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Οι απειλές είναι μεγάλες και οι καιροί πολλοί αβέβαιοι για να εκλέξουμε τον Τραμπ» είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον. «Την έχω δει στη Γερουσία, την έχω δει στην Αίθουσα Επιχειρήσεων – με καθαρή ματιά, ξέρει να βασίζεται στους συνεργάτες της» είπε ο αντιπρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι η Κλίντον ήταν ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ειδικό δωμάτιο του Λευκού Οίκου όταν αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Μπάιντεν σημείωσε: «Η επιλογή μας τον Νοέμβριο είναι ανάμεσα στον διχασμό και το μίσος και την ιδέα ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί».

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών αποδέχτηκε και επίσημα την υποψηφιότητά του ως αντιπρόεδρος ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...