1273
| SOOC

Αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ για το ταξίδι Τσίπρα στην Πάρο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2016, 07:20

Αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ για το ταξίδι Τσίπρα στην Πάρο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2016, 07:20

Η τροπολογία που πέρασε την Τετάρτη είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, μάλλον απηχούσε το τουριστικό πνεύμα της εποχής: «Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου». Και καταλαβαίνει κανείς πως δεν ήταν δύσκολο να το ανάγει η αντιπολίτευση σε μείζον πολιτικό θέμα. Σε βαθμό που να υπάρξει το μεσημέρι της Πέμπτης οργισμένη αντίδραση – έστω με non paper – από το Μαξίμου και ανταπάντηση της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπετε η επίμαχη τροπολογία συνδυάστηκε από στελέχη της ΝΔ με το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου του νησιού.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Κατ’ αρχάς η τροπολογία. Την ώρα που γίνονται παντού περικοπές – σε συντάξεις, σε μισθολόγια, σε δαπάνες στην Υγεία και στην Παιδεία και στην Αμυνα, την ώρα που αυξάνονται οι φόροι, η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να περάσει μια άσχετη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, προκειμένου – αν όχι να καλοπερνούν – σίγουρα να μην πολυζορίζονται στο εξωτερικό οι συνοδοί του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου, του Νίκου Κοτζιά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Α, και του Προκόπη Παυλόπουλου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε εκπρόθεσμα,«εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμενων, κατ’ έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

» Επίσης, ορίζεται ότι, τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».

Δείτε εδώ την επίμαχη τροπολογία

Χαρακτηριστικό του προβληματικού της υπόθεσης είναι πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να εκτιμήσει το πραγματικό κόστος (το οποίο κατά πολλούς θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) αφού «εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός ατόμων που συνοδεύουν τις αποστολές, συχνότητα μετακινήσεων, κ.λπ.) και θα αντιμετωπίζεται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού».

Δεν χρειάστηκε παρά λίγη ώρα αυτή η τροπολογία να προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσει γρήγορα διαδικτυακό κύμα διαμαρτυρίας και ένα σχετικό hashtag στο Twitter: #kinima_twn_54

Η εν λόγω ετικέτα δημιουργήθηκε από αναφορές του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη καθώς και του βουλευτή Κυκλάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Βρούτση που αποκάλυψαν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πάρο θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 54 άτομα! Βέβαια η τροπολογία αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά η φασαρία έγινε.

Ακολούθησε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του:

«Λεφτά για την κυβερνητική νομενκλατούρα υπάρχουν. Σε καιρούς της πιο άγριας φορολογικής αφαίμαξης οι κυβερνώντες αντί να προχωρήσουν σε περικοπές στις δαπάνες τους, με τροπολογία αποφασίζουν :“Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου”.

»Πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους δηλαδή. Εις υγείαν των φορολογουμένων! Ως αντιστάθμισμα βέβαια ανακοίνωσαν σήμερα επίδομα σίτισης και δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους! Και έτσι θα τα έχουν καλά και με το αριστερό μέρος της συνείδησης τους».

Και τη σκυτάλη το πρωί της Πέμπτης πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με ένα σκωπτικό σχόλιο:

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη έσπευσε να κάνει λόγο για «χρυσή κάρτα απεριορίστων διαδρομών και διαμονών, άνευ πιστωτικού ορίου» στο ομαδικές αποστολές του Πρωθυπουργού και των υπουργών του.

Οι φωνές της αντιπολίτευσης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μαξίμου. «Η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι που ζήτησαν μάλιστα την καρατόμηση του αντιπροέδρου της ΝΔ και του εκπροσώπου Τύπου κατηγορώντας τους ως «ψεύτες και λαικιστές». Το σχετικό non paper έκανε μάλιστα λόγο για «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του Δημοσίου».

Αμεση ήταν η ανταπάντηση της ΝΔ, από το γραφείο Τύπου της οποίας εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση:

«Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο! Ας μην ανησυχούν όμως.  Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές. Ομως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει».

Τι διευκρινίζει η Aegean-Olympic Air για το αεροδρόμιο της Πάρου

Η εμπλοκή του ονόματος της Aegean σε μια κυβερνητική ανακοίνωση – έστω non paper – και ο κομβικός, εξάλλου, ρόλος που διαδραμάτισε η εταιρεία, υπό το σχήμα της Olympic Air, για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και αποπεράτωση του συγκεκριμένου έργου, την οδήγησαν να προβεί σε μια σειρά από διευκρινίσεις:

«Η Olympic Air υπήρξε φορέας εκτέλεσης και χρηματοδότησης του έργου ολοκλήρωσης και λειτουργίας του νέου αεροδρομίου της Πάρου. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και της κατασκευής του νέου διαδρόμου από την Πολιτεία στις αρχές του 2015, η εταιρία υποστήριξε οικονομικά με το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τελευταίων χρημάτων που πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο για την υποστήριξη του δρομολογίου προς την Πάρο. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνέχεια της έγκρισης του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και αφορά τόσο στην κατασκευή της πρώτης φάσης του αεροσταθμού επιβατών όσο και στα έργα υποδομής του νέου αερολιμένα.

» Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα και απαραίτητο υπόβαθρο ώστε η Πολιτεία να είναι σε θέση από εδώ και στο εξής να προχωρήσει στις επιπλέον επενδύσεις που απαιτούνται για την περαιτέρω αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου. Είναι σημαντικό το Δημόσιο να περάσει στη Β’ φάση επένδυσης, ανάπτυξης, στελέχωσης και οργάνωσης του κρατικού αερολιμένα Πάρου, ώστε να μπορεί αυτό να δέχεται και jet αεροσκάφη και έτσι να πολλαπλασιασθεί η αύξηση της επιβατικής κίνησης προς το νησί.

» Πέραν της οικονομικής υποστήριξης η Olympic Air ανέλαβε συνολικά το project management και τη συνολική επίβλεψη της προόδου του συγκεκριμένου έργου, βάσει των σχεδίων που είχε υλοποιήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή τους όπως και τελικά συνέβη. Συγκεκριμένα η κατασκευή έγινε σε 102 ημέρες!!!

» Η συμβολή της Olympic Air υπολογίζεται ότι επιτάχυνε την ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο της Πάρου κατά 5 χρόνια, συνεισφέροντας στο να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αδυναμίες και διαδικασίες που θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των συνολικών έργων των οποίων η πρόοδος είχε προχωρήσει ήδη κατά 85%.

» Μετά την ολοκλήρωση των έργων στο νέο αεροδρόμιο στην Πάρο, με τη συνεισφορά της Olympic Air, διασφαλίζεται άμεσα η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο νησί κατά 150.000 επιβάτες.

» Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στην Πάρο πέραν του ότι αναβαθμίζει σημαντικά την προσβασιμότητα στο νησί, εξασφαλίζει στο κράτος εξοικονόμηση της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις που θα το επιβάρυναν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

» Με την λειτουργία του νέου αεροδρομίου, η Olympic Air έχει πλέον τη δυνατότητα να επιχειρεί στην Πάρο με μεγαλύτερο τύπο αεροσκάφους και έτσι δύναται να προσφέρει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο πολλαπλάσιες διαθέσιμες θέσεις.

» Παράλληλα, η Olympic Air παρουσίασε την έναρξη νέου δρομολογίου Θεσσαλονίκη–Πάρος από τις 4 Αυγούστου 2016

» Η Olympic Air, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου του νησιού, διαθέτει 9.000 θέσεις σε προσφορά για τα δρομολόγια Πάρο – Αθήνα και Πάρο – Θεσσαλονίκη για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, με τιμές από €39

» Η ΑΕGEAN και η Olympic Air αποδεικνύουν για άλλη μια φόρα τη δέσμευσή τους για στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Την ίδια ώρα, με την συνεισφορά της στα έργα υποδομής στο αεροδρόμιο της Πάρου, κάνει πράξη τη παγία και διατυπωμένη θέση της για την ανάγκη υποστήριξης της αναβάθμισης των υποδομών στα ελληνικά αεροδρόμια της περιφέρειας»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...