1346
H Aλόνα Μπαρκάτ σε συνέντευξή της στο γήπεδο της αντιπάλου του Ολυμπιακού | YouTube

Μια γυναίκα «απειλεί» τον Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2016, 13:05
H Aλόνα Μπαρκάτ σε συνέντευξή της στο γήπεδο της αντιπάλου του Ολυμπιακού
|YouTube

Μια γυναίκα «απειλεί» τον Ολυμπιακό

Sportscaster Sportscaster 27 Ιουλίου 2016, 13:05

Με το ποδόσφαιρο δεν είχε καμία σχέση. Απολάμβανε τη ζωή της στα ακριβά προάστια του Τελ-Αβίβ, ανάμεσα στις μπίζνες, την τέχνη και τις φιλανθρωπίες. Παντρεύτηκε τον ισραηλινό μεγιστάνα Ελι Μπαρκάτ, τον οποίο είχε γνωρίσει ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Από το 1996 ζούσε στη Σίλικον Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια. Εκεί έδρευαν, πλέον, οι επιχειρήσεις του συζύγου της. Ηταν πολύ φιλόδοξη, από μικρή. Αλλά το τελευταίο πράγμα που περίμενες από εκείνη -μια καλομαθημένη, κλασάτη σαραντάρα, με κουλτούρα και έμφυτη ευγένεια- ήταν να την ελκύσει ο άγριος κόσμος των γηπέδων.

Συνέβη εντελώς τυχαία. Σε μια από τις επιχειρηματικές συναντήσεις ρουτίνας του ανδρός της -στις οποίες ήταν πάντοτε παρούσα- ο πρόεδρος της Μακάμπι Τελ-Αβίβ, Χερτζίκοβιτς, εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις και τις ιδέες της. Πρότεινε, λοιπόν, στην Αλόνα Μπαρκάτ, να την κάνει συνιδιοκτήτρια στον σύλλογο, που είναι ο δημοφιλέστερος στο Ισραήλ. Μπορεί να σκέφτηκε πονηρά: να αποσκοπούσε στα κεφάλαια του Ελι Μπαρκάτ, τα οποία θα έφερνε μαζί της. Οπως και να ‘χει, η Αλόνα αρνήθηκε. «Ο,τι κάνω, το κάνω μόνη μου. Και είναι μόνο δικό μου». Αυτή ήταν η απάντησή της.

Χωρίς να το θέλει, ο Χερτζίκοβιτς είχε πατήσει το κόκκινο κουμπί. Η σκέψη να ασχοληθεί επιχειρηματικά με το ποδόσφαιρο, τριβέλιζε -έκτοτε- το μυαλό της. Η ευκαιρία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007, καθώς η Χάποελ Μπέερ Σεβά πνιγόταν σε μια θάλασσα οικονομικών προβλημάτων. Στα 38 της -τότε- εξομολογήθηκε στον σύζυγό της το όνειρό της: «Τι να σου κάνουν οι φιλανθρωπίες; Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τις ζωές των ανθρώπων, να αλλάξεις την κοινωνία μιας ολόκληρης πόλης, να διαδώσεις αρχές και ιδέες, είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό έχει τη δύναμη».

Με τα περίπου δυο εκατομμύρια δολάρια που της έδωσε ο Ελι, η Αλόνα έγινε η πρώτη -και η μοναδική, μέχρι στιγμής- γυναίκα ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου. Σε μία αυστηρά πατριαρχική κοινωνία και σε ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό σπορ, όλοι την υποδέχτηκαν με καχυποψία. Ιδίως στην Μπέερ Σεβά, μια απομονωμένη πόλη στα νότια της χώρας κοντά στην έρημο Νακάμπ και τα παλαιστινιακά σύνορα, όπου επικρατεί άσβεστο μίσος για οτιδήποτε εκπροσωπεί το Τελ-Αβίβ, την Ιερουσαλήμ ή τη Χάιφα.

Champions!(389)
Πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα!

Επί δεκαετίες, με εξαίρεση τη χρυσή διετία 1974-1976 κατά την οποία η τοπική Χάποελ είχε κατακτήσει τα δυο της Πρωταθλήματα, ο σύλλογος υπήρξε ένα κολαστήριο για κάθε «ξένο» που δοκίμαζε -εκεί- την τύχη του. Η Αλόνα ήταν γυναίκα, από την πρωτεύουσα (αν και δεν γεννήθηκε στο Τελ-Αβίβ), σύζυγος πλουτοκράτη και νύφη πολιτικού (ο Νιρ Μπαρκάτ, αδερφός του Ελι, είναι δήμαρχος της Ιερουσαλήμ). Πώς να την καλοδεχτούν;

Οταν την αγόρασε, η ομάδα έπαιζε στη Β’ Κατηγορία του Ισραήλ – και οι οπαδοί ήταν έτοιμοι να εκραγούν. Ο παλιός ιδιοκτήτης δεν τολμούσε να κυκλοφορήσει στην πόλη. Το γήπεδο, παλιό και παρατημένο στην τύχη του, δεν ήθελε πολύ για να καταρρεύσει. Στην πρώτη σεζόν της «Σιδηράς Κυρίας» (αυτό είναι, πια, το παρατσούκλι της), η Χάποελ τερμάτισε στην 4η θέση, κι έχασε την άνοδο. Στην επόμενη, όμως, ήρθε τρίτη και προβιβάστηκε στην Α’ Κατηγορία. Χάρη -κυρίως- στον Μάορ Μέλικσον, έναν φοβερό χαφ που αργότερα έπαιξε στην Πολωνία και τη Γαλλία, προτού επιστρέψει στη Μπέερ Σεβά (το 2014), για να πρωταγωνιστήσει στην κατάκτηση του φετινού Πρωταθλήματος.

Εκεί, στα… ψηλά, άρχισαν τα ζόρια. Η Αλόνα δαπάνησε πολλά «σέκελ» για μέτριους παίκτες, και οι αποτυχίες ήταν ο κανόνας. Αμαθη όπως ήταν, στα πρώτα πέντε χρόνια της θητείας της «έφαγε» ισάριθμους προπονητές. Η κυρία πρόεδρος κατάλαβε, οτι η ομάδα χρειάζεται προσωπικότητες. Ποδοσφαιριστές – ηγέτες, που θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους υπόλοιπους. Ολα έγιναν πιο εύκολα, όταν αφίχθη ο πρώτος: ο Ελιανίβ Μπαρντά, ο οποίος προερχόταν από έξι επιτυχημένες σεζόν με τη φανέλα της Γκενκ, στο Βέλγιο. Ακολούθησαν, ο Μπουζάγκλο, ο Μελικσόν, και η «βεντέτα» Μπεν Σαχάρ.

Νωρίτερα, το 2010, η Αλόνα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματική εξέγερση. Οι απογοητευμένοι οπαδοί επιχείρησαν να αναποδογυρίσουν το αυτοκίνητο του προπονητή, Γκάι Αζούρι, με τον ίδιο μέσα σε αυτό. Τότε η πρόεδρος έκανε την κίνηση – ματ: ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον σύλλογο. Φοβήθηκε, και ήθελε να τα παρατήσει; Μπλόφαρε; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως, οι φανατικοί της Μπέερ Σεβά, όχι μόνον έγιναν «αρνάκια», αλλά και διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής της προέδρου – με την υπόσχεση πως θα αλλάξουν συμπεριφορά. Η κυρία Μπαρκάτ μεταπείστηκε (;). Ετσι κι αλλιώς, δεν είχε βρεθεί ούτε ένας υποψήφιος αγοραστής.

Το κλίμα άλλαξε άρδην, αν και η Χάποελ γλίτωσε δυο φορές τον υποβιβασμό -το 2012 και το 2013- στο… παρά πέντε. Ο διασυρμός στον τελικό του Κυπέλλου από τη Μακάμπι (6-2), το 2015, πείσμωσε ακόμη περισσότερο την ιδιοκτήτρια του συλλόγου. Η Αλόνα απέλυσε τον Ελίσα Λέβι, καθώς είχε βάλει στο μάτι τον σημερινό προπονητή της Χάποελ, τον 36χρονο Μπαράκ Μπαχάρ, ο οποίος με μια άσημη ομάδα -τη Χάποελ Κιριάτ Σμόνα- είχε καταφέρει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Ποιος ξέρει τι του έταξε, για να τον πείσει να δεχτεί την… εξορία στην «ομάδα της ερήμου».

Ενα από τα επιχειρήματά της ήταν, ασφαλώς, το νεότευκτο γήπεδο της ομάδας. Το «Turner Stadium» των 16.130 θέσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτο σε κάθε παιχνίδι της περασμένης περιόδου, από τον Σεπτέμβριο του 2015 που άνοιξε τις θύρες του. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Αλόνα, είναι οτι έπεισε την πολιτεία να το κατασκευάσει, με κρατικά κονδύλια. Σε αυτό το στάδιο, η Χάποελ δεν έχασε ούτε μια φορά. Και με ένα εκπληκτικό σερί 29 αγώνων χωρίς ήττα, πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο έπειτα από τέσσερις άγονες δεκαετίες.

Η κυρία Μπαρκάτ έβαλε τέλος στην τριετή κυριαρχία της Μακάμπι Τελ-Αβίβ, που κάποτε την ήθελε για συνιδιοκτήτρια, και μπήκε σφήνα στα «θηρία» που χρόνια ολόκληρα μοιράζονται τα τρόπαια στο Ισραήλ. Τα κατάφερε με ετήσιο προϋπολογισμό σχεδόν 15 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι τρεις φορές μικρότερος από τα 45 εκατομμύρια τα οποία ξόδεψε η Μακάμπι, και μόλις το πέμπτο μεγαλύτερο μπάτζετ στο ισραηλινό πρωτάθλημα.

«Μερικές φορές, ακόμη και τα πιο τολμηρά όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Συγχαρητήρια στη Χάποελ και στην Αλόνα Μπαρκάτ, που έκανε το απίστευτο με τόση αγάπη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ριβλίν, ενώ 100.000 κάτοικοι της Μπέερ Σεβά ξενυχτούσαν φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα της γυναίκας που άλλαξε τη μοίρα της ομάδας τους και την έκανε, τη «Λέστερ του Ισραήλ».

1501088
Στο μεταξύ, η Αλόνα άλλαξε και πολλές από τις αντιλήψεις σε αυτή την παραγκωνισμένη εργατούπολη. Δίδαξε τη σημασία της εκπαίδευσης, μοιράζοντας υποτροφίες, αλλά και την ανοχή σε κάθε τι διαφορετικό. «Η ομάδα μας διαθέτει Εβραίους, Αραβες και Χριστιανούς. Διαλέγουμε παίκτες με κριτήριο την αξία τους, κι όχι τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις», είχε πει σε πρόσφατη εκδήλωση στήριξης μεταναστών από την Αιθιοπία.

Δεν είναι η μοναδική γυναίκα στο κουμάντο ποδοσφαιρικών συλλόγων. Η Μαργκαρίτα Λουί Ντρεϊφίς – Μπογκντάνοβα κληρονόμησε την Ολυµπίκ Μαρσέιγ από τον βαθύπλουτο σύζυγό της, Ρομπέρ Λουί Ντρεϊφίς, που πέθανε από λευχαιμία, το 2009. Αλλά, δεν ήταν επιλογή της.

Κληρονόμος ήταν και η Ροζελί Σένσι, πρόεδρος της Ρόµα από το 2008 έως το 2010, που την πούλησε σε Αµερικανούς.

Η Φραντσέσκα Μεναρίνι το είδε περισσότερο ως επένδυση. Αντεξε στο τιμόνι της Μπολόνια μόλις τρία χρόνια, από το 2008 έως το 2010, που παραχώρησε τις µετοχές της.

Η Τζίνα Οερί, από φυσικοθεραπεύτρια, βρέθηκε πρόεδρος της Βασιλείας, όταν κληρονόμησε -µαζί µε τον άντρα της- μια µεγάλη φαρµακευτική εταιρεία που πήγαινε «πακέτο» με την ελβετική ομάδα.

Η Ολγκα Σµορόντοβα, πρόεδρος της Λοκοµοτίβ Μόσχας, λέγεται οτι είναι «αχυράνθρωπος» ρώσου μεγιστάνα που δεν θέλει να φανεί. Το πόσο… σχετική είναι με το άθλημα, φαίνεται από ένα e-mail με οδηγίες που έστειλε, κάποτε, σε έναν προπονητή: «Στην επίθεση πρέπει να παίξουµε ανοιχτά, και στην άµυνα κλειστά».

Η υπέργηρη, πλέον, Τερέζα Ριβέρα, επί χρόνια πρόεδρος της ισπανικής Ράγιο Βαγεκάνο, δεν το έκρυψε ποτέ: «Μια µέρα, το 1992, ο άνδρας µου ήρθε σπίτι και μου είπε ότι αγόρασε ποδοσφαιρική οµάδα. Το 1994, όταν του στέρησαν το δικαίωμα να διοικεί, λόγω οικονομικών ατασθαλιών, μου είπε να το κάνω εγώ. Μου το είπε τόσο απλά: «∆εν είναι δύσκολο. Θα πηγαίνεις στα παιχνίδια, θα βλέπεις, και ύστερα θα γυρίζεις σπίτι».

Ενώ η Αλόνα Μπαρκάτ, είχε σχέδιο. Το επόμενο βήμα, είναι να βάλει τη Χάποελ Μπέερ Σεβά στους Ομίλους του Champions League. Γι’ αυτό θα προσπαθήσει να… τραβήξει το «σεντόνι» από τα χέρια του Ολυμπιακού.

ΥΓ. Το πρώτο βήμα το έκανε… η κυρία με τις γόβες. Η Χάποελ Μπέερ Σεβά απέσπασε 0-0 από έναν άνευρο Ολυμπιακό στο «Γ. Καραΐσκάκης» το βράδυ της Τετάρτης. Επόμενο ραντεβού στο Ισραήλ στις 3 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...