1090
Υπό την επίβλεψη του Πέτερ Μποσζ (αριστερά) οι νεαροί παίκτες του Αγιαξ στην τελευταία τους προπόνηση πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ | facebook.com/afcajax

H μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2016, 10:59
Υπό την επίβλεψη του Πέτερ Μποσζ (αριστερά) οι νεαροί παίκτες του Αγιαξ στην τελευταία τους προπόνηση πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ
|facebook.com/afcajax

H μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2016, 10:59

Το πρώτο εμπόδιο στον δρόμο του ΠΑΟΚ για τους Ομίλους του Champions League είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές φίρμες των γηπέδων: ο Αγιαξ, με τη βαριά φανέλα, την ασφυκτικά γεμάτη τροπαιοθήκη και την τεράστια πείρα στα Κύπελλα Ευρώπης.

Η ομάδα που -στις αρχές της δεκαετίας των ’70s- με το λανσάρισμα του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου», έκανε τον αγωνιστικό χώρο να φαίνεται απέραντος όταν εκείνη είχε την κατοχή της μπάλας. Και μικροσκοπικός, όταν αμυνόταν. Ο Αγιαξ του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ, που κατάργησε τη διάκριση των παικτών σε επιθετικούς και αμυντικούς, και δίδαξε στον κόσμο το σύγχρονο ποδόσφαιρο που σήμερα γνωρίζει.

Αλλά, ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, δεν παίζει μπάλα η Ιστορία. To βράδυ της Τρίτης (21.45 – ΟΤΕ TV), στο «Αμστερνταμ Αρίνα», θα συναντήσει μια ομάδα του δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες της. Για την ακρίβεια, αυτή την εποχή… ανακαινίζεται, έπειτα από το φιάσκο της περασμένης σεζόν στην Ολλανδία: Την τελευταία αγωνιστική, ο Αγιαξ ήταν πρώτος στη βαθμολογία και χρειαζόταν τη νίκη απέναντι στην (ήδη υποβιβασμένη) Ντε Γκράφσααπ για να πάρει ένα «σίγουρο» πρωτάθλημα – έφερε ισοπαλία, όμως, και η Αϊντχόφεν τον προσπέρασε στο νήμα. Μεγάλο χαστούκι.

Ετσι, άρχισε το… γκρέμισμα. Ο πρώτος που την πλήρωσε, ήταν ο προπονητής. Ο Φρανκ ντε Μπουρ αποχώρησε, έπειτα από έξι χρόνια στο Αμστερνταμ, και έδωσε τη θέση του στον 42χρονο Πέτερ Μποσζ. Ποιος είναι τούτος; Ενα ανερχόμενο ταλέντο των πάγκων, όπως λένε στην πατρίδα του. Εχει περάσει από διάφορες μικρομεσαίες ολλανδικές ομάδες, ενώ διετέλεσε -επί τρία χρόνια- τεχνικός διευθυντής στη Φέγενορντ.

Τον περασμένο Ιανουάριο βγήκε για πρώτη φορά από τη χώρα του, για να αναλάβει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αλλά έχασε το πρωτάθλημα από τη Χάποελ Μπέερ Σεβά (την αντίπαλο του Ολυμπιακού), και το Κύπελλο από τη Μακάμπι Χάιφα. Ετσι, γύρισε στην Ολλανδία κάπως… τσαλακωμένος. Παρ’ όλα αυτά, ο Αγιαξ τού εμπιστεύτηκε τις τύχες του.

Οσοι δεν τον συμπαθούν ιδιαιτέρως, κάνουν λόγο για έναν γραφικό τύπο ο οποίος θέλει να κάνει τον Αγιαξ να παίζει όπως η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα. Και, γι’ αυτό, ξύρισε το κεφάλι του -για να του μοιάζει- και προσπαθεί να μιμηθεί το ύφος του. Το βέβαιο είναι, οτι πρόκειται για λάτρη του επιθετικού ποδοσφαίρου. Μεγαλύτερο κι από τον Nτε Μπουρ.

13692956_1084292351618112_969987010323216685_o
Ο νέος προοπονητής του Αγιαξ κάνει πρεμιέρα απέναντι στον ΠΑΟΚ (Ajax.nl)

Ολλανδική ιστοσελίδα τον συγκρίνει με τον Γιόχαν Κρόιφ, την εποχή που είχε αναλάβει τον «Αίαντα» (το 1985) και τον είχε μετατρέψει σε μια άκρως επιθετική ομάδα, η οποία -ωστόσο- δεν ενδιαφερόταν και πολύ για την άμυνά της. Ο συντάκτης του άρθρου, κρίνοντας απ’ όσα έδειξε ο Αγιαξ στο πιο σοβαρό τεστ προετοιμασίας, κόντρα στη Μαρσέιγ, διαπιστώνει οτι και η ομάδα του Μποσζ είναι… φωτιά στην επίθεση, όμως «μπάζει» στα μετόπισθεν. Προβλέπει, μάλιστα, οτι το σκορ του αποψινού αγώνα με τον ΠΑΟΚ θα είναι… 4-4.

Ο νέος προπονητής ζητά από τους παίκτες του να πιέζουν τους αντιπάλους τους αδιάκοπα, σε όλο το γήπεδο, και να ακολουθούν τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων». Είναι απλό: κάθε φορά που χάνεται η μπάλα, πρέπει να την επαναφέρουν στην κατοχή τους μέσα στα επόμενα πέντε δευτερόλεπτα. Απλό να το λες. Διότι, στην πράξη, ο Αγιαξ απογοήτευσε σε όλα τα φιλικά παιχνίδια του, ακόμη και απέναντι σε ερασιτεχνικές ομάδες. Το fullpress που διδάσκει ο Μποσζ, θέλει χρόνο για να λειτουργήσει σωστά. Μέχρι να το μάθουν οι Ολλανδοί, ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση που κάθε τι νέο φέρνει στην αρχή.

Μετά τον Nτε Μπουρ αποχώρησαν 16 παίκτες. Ανάμεσά τους, ο Φαν ντερ Χορν που πήγε στη Σουόνσι, ο Δανός Λούκας Αντερσεν που πωλήθηκε στην Γκρασχόπερς, και ο συμπατριώτης του Βίκτο Φίσερ που αναχώρησε για τη Μίντλεσμπρο. Από την άλλη, όμως, ο Αγιαξ δαπάνησε 11 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει -μεταξύ άλλων- δύο νεαρούς Κολομβιανούς: τον Ματέο Κασιέρα και τον Ντάβιντσον Σάντσες.

Από όσους έμειναν, οι πιο ξεχωριστοί είναι ο Αρκάντιους Μίλικ, ο Νεμάνια Γκουντέλι και ο Ντάβι Κλάασεν. Ο Μίλικ, ο οποίος ξεχώρισε και στο Euro -με την εθνική ομάδα της Πολωνίας- δεν θα αγωνιστεί απόψε, αφού έχει εξασφαλίσει μερικές έξτρα μέρες ανάπαυσης. Το ίδιο και ο Γκουντέλι -ένας εξαιρετικός χαφ- που είναι τιμωρημένος. Ο Κλάασεν, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της ομάδας στα 23 του, είναι ένα γνήσιο «δεκάρι» με δημιουργικές αρετές και έφεση στο σκοράρισμα.

Πάντως, ο Αγιαξ στηρίζει πολλά στον ενθουσιασμό και το ταλέντο των νεαρών Μπαζούρ (19 ετών), Ρίντεβαλντ (19 ετών) και Τετέ (20 ετών). Οπως πάντα. Ακόμη κι όταν τα πρόσωπα αλλάζουν, η φιλοσοφία του συλλόγου παραμένει απαράλλαχτη. Κάθε τόσο πουλάει παίκτες, προωθεί νέους -συνήθως από τις ακαδημίες του- και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο: εξαιρετική επιθετική λειτουργία, ταχύτητα, διαρκής κίνηση και εκρηκτικότητα.

Αλλά, η ολλανδική ομάδα δείχνει να έχει χάσει την παραδοσιακή λάμψη της στα Κύπελλα Ευρώπης. Την τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτή την άβολη θέση των καλοκαιρινών προκριματικών -πέρυσι- η Ραπίντ Βιέννης την υποβίβασε στα play-off του Europa League. Στη συνέχεια, τρόμαξε να περάσει την τσέχικη Γιάμπλονετς, για να μπει στους Ομίλους. Δεν του πάνε, του Αγιαξ, οι καλοκαιρινές περιπέτειες. Αλλωστε, πάντοτε αργούσε να «πάρει μπρος», ακόμη και στις καλές του σεζόν.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ στην πρώτη τους προπόνηση στο «Αρένα» του Αμστερνταμ (Ajax.nl)

Για όλους αυτούς τους λόγους, στο άκουσμα του ονόματος του Αγιαξ (στην κλήρωση), ο Βλάνταν Ιβιτς δεν δίστασε να αναφωνήσει: «Αυτόν ήθελα»! Και για μερικούς ακόμη. Ο ΠΑΟΚ -παραδοσιακά- τα πηγαίνει καλύτερα με την Αρσεναλ, την Τότεναμ, την Ντόρτμουντ, την Μπάγερν, τη Νάπολι ή τη Φιορεντίνα, παρά με την Χέρενφεϊν ή την Γκαμπάλα. Οσο πιο βαρύ είναι το όνομα του αντιπάλου του, τόσο λιγότερες… αυτοκτονικές τάσεις εμφανίζει. Επιπλέον, απέναντι στον Αγιαξ, ο ΠΑΟΚ θα παίξει απαλλαγμένος από το άγχος του «πρέπει». Κανένας δεν θα του ζητήσει ευθύνες, αν αποκλειστεί από τη… μισή εθνική Ολλανδίας. Ενώ, αν περάσει, η δόξα του θα είναι μεγάλη.

1500228
O Βλάνταν Ιβιτς κατά την αναχώρηση της αποστολής του ΠΑΟΚ για το Αμστερνταμ (ΙΝΤΙΜΕ/VILLA)

Πλέον, ο Αγιαξ δεν διαθέτει το φοβερό ανάστημα του Αίαντα του Τελαμώνιου, του ανίκητου Ομηρικού ήρωα του Τρωϊκού Πολέμου από τον οποίο πήρε το όνομά του. Δεν είναι, πια, η υπερομάδα που οι Αμερικάνοι ονομάζουν «the team to beat» – αυτή που οφείλεις να νικήσεις, αν θες να κατακτήσεις την κορυφή.

Ο μύθος του -ο οποίος γέννησε το σύνθημα «Φέρτε μας τον Αγιαξ», που κάποτε δονούσε τα ελληνικά γήπεδα- έχει ξεθωριάσει, εδώ και χρόνια. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν ζήτησε τον Αγιαξ από αλαζονεία, αλλά από ρεαλισμό. Εύκολος (υποψήφιος) αντίπαλος, έτσι κι αλλιώς, δεν υπήρχε. Οπότε, ο Ιβιτς είδε σε αυτή την ομάδα που έχει χάσει τον δρόμο της, μια ιστορική ευκαιρία για τη δική του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...