573
Γεννηματά - Βενιζέλος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης | Nikos Libertas / SOOC

Κεντροαριστερά/ Σε κρίσιμο σταυροδρόμι και μεταξύ Συμπληγάδων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ)

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Ιουλίου 2016, 17:17
Γεννηματά - Βενιζέλος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
|Nikos Libertas / SOOC

Κεντροαριστερά/ Σε κρίσιμο σταυροδρόμι και μεταξύ Συμπληγάδων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ)

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 22 Ιουλίου 2016, 17:17

Πολιτική ήττα στρατηγικού χαρακτήρα του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θεωρούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, την κατάληξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς δεν έγινε εφικτός ο στόχος των 200 ψήφων ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ειδικότερα, «κάνουν ταμείο» για όσα συνέβησαν στην τριήμερη συνεδρίαση στη Βουλή και το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι αποκόμισαν κέρδη, καθώς για πρώτη φορά χειραφετήθηκαν, από το 2012, και «στύλωσαν» τα πόδια στον ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούνται προς τούτο την έντονη κριτική που δέχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ειρωνική κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην Φώφη Γεννηματά, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, δείγμα του κυβερνητικού εκνευρισμού.

Ωστόσο εμφανής είναι ο προβληματισμός και η ευρύτερη ζύμωση για το στρατηγικό δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει εφεξής ο χώρος της Κεντροαριστεράς, δεδομένου ότι με την πόλωση που σχεδιάζουν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμπιεστούν τα μικρότερα κόμματα και ιδιαίτερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι τα οποία, όπως φάνηκε από την ευρεία συνεννόηση για το πόρισμα της Επιτροπής Διάλογου, βρίσκουν κοινή περπατησιά.

Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξαν ότι «η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών και προοδευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ». Η θέση αυτή παραμένει σταθερή από τον Μάιο του 2012.

Ωστόσο καταγράφηκε απόκλιση ανάμεσα τους, στο ενδεχόμενο να αρνηθεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, να συνδράμει μετεκλογικά στη αναγκαία εθνική συνεννόηση. Η αναφορά του κ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι δεν θα μείνει η χώρα ακυβέρνητη ερμηνεύτηκε από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ως υπόνοια για στρατηγικό προσανατολισμό προς κυβερνητική συνεργασία με  τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει ενοχική συμπεριφορά στο θέμα των συνεργασιών», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ.

Συνομιλητές του διερμηνεύοντας τα όσα υποστήριξε, επεσήμαναν ότι το ΠΑΣΟΚ και η προοδευτική παράταξη θα πρέπει να έχουν εθνική στρατηγική και να μην εμφανίζονται με δισταγμό για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα γιατί δίνεται η δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να απαιτεί αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και στον κ. Τσίπρα να επικαλείται τον κίνδυνο της δεξιάς παλινόρθωσης με αποτέλεσμα τη συμπίεση του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων.

Συμπληρώνουν ακόμη ότι από τη στιγμή κατά την οποία σωστά αποφασίστηκε να αντιταχθεί στην κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική θα πρέπει να παραμείνει σταθερά σε αυτή τη γραμμή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Προκρίνουν, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή: «Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα υπηρετήσει μια καθαρή εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες που την προκάλεσαν. Το ξεκαθαρίζω λοιπόν, μην γίνει κανένα λάθος. Η λεηλασία της δημοκρατικής παράταξης έλαβε τέλος! Όσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτια τους». Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν είναι προσωπική αναφορά για κανένα αλλά σήμα πως θα διαφυλαχθεί η αυτονομία της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Η απόκλιση λοιπόν είναι εμφανής. Το ζήτημα ως εκ τούτου της στρατηγικής κατεύθυνσης της προοδευτικής παράταξης αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας και προοπτικής. Θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις δυνάμεις της. Οπως, μάλιστα, αναφέρουν σημαντικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου φορέα «αυτό το στρατηγικό ζήτημα είναι το σημαντικότερο πολιτικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Εφόσον βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε σε μια κοινή θέση τότε όλα θα εξελιχθούν ομαλά» .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...