662
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δεκτές οι αιτήσεις προσωρινής προστασίας της Μαρινόπουλος

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2016, 15:50

Δεκτές οι αιτήσεις προσωρινής προστασίας της Μαρινόπουλος

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2016, 15:50

Δεκτές έγιναν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι αιτήσεις προσωρινής προστασίας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), που είχε καταθέσει ο όμιλος «Μαρινόπουλος ΑΕ». Αυτό θα ισχύσει μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου, απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα, «πάγωσε» κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Από το καθεστώς προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε, αν δεν πληρώνονται, να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις.

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα

Εικοσιτετράωρη απεργία προγραμματίζουν για την ερχόμενη Παρασκευή τα μέλη του σωματείου εργαζομένων Βόρειας Ελλάδας στον όμιλο «Μαρινόπουλος». Αιτήματα των εργαζομένων είναι η καταβολή της μισθοδοσίας τους «την τελευταία εργάσιμη του μήνα και ολόκληρη». Επιπλέον, ζητούν να μην γίνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών. Παράλληλα, καλούν τους εργαζομένους να μην υπογράψουν ατομική σύμβαση, εφόσον τους ζητηθεί. Οι εκπρόσωποι του σωματείου υποστήριξαν ότι το αίτημα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να είναι όπως και πριν, η «επαναφορά των μισθών, στο ύψος της τελευταίας κλαδικής σύμβασης».

Νωρίτερα την Παρασκευή, διαστάσεις όχι μόνο οικονομικού αλλά και πολιτικού θρίλερ είχε αποκτήσει η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της αίτησης της Μαρινόπουλος ΑΕ για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο κτίριο 13 της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ενώ έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί πολλοί υπάλληλοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ, η οποία βυθμισμένη σε χρέη 1,32 δισ. ευρώ, απειλείται με «ξαφνικό θάνατο».

Μια καθαρά οικονομική και νόμιμη υπόθεση ωστόσο, έγινε μείζον θέμα στο Μαξίμου, και λογικά αφού μία ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση για την υπαγωγή στο άρθρο 99, θα οδηγούσε στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης και θα έφερνε το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο όχι μόνον με έναν αριθμό χιλιάδων ανέργων αλλά και με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και περισσότερα «κανόνια».

Στο Μαξίμου μάλιστα ήχησε συναγερμός όταν έγινε γνωστή η αρνητική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δεν δέχτηκε την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 – το Δημόσιο είναι ένας από τους βασικούς στους οποίους χρωστάει η Μαρινόπουλος ΑΕ.

Από το κυβερνητικό επιτελείο διέρρευσε μάλιστα ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μιχαήλ Απεσσού ότι δεν θα προέβαλλε ενστάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες την υπόθεση ανέλαβαν να παρακολουθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ υπήρξε και σχετική διαρροή προς τα μέσα ενημέρωσης με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν: «Είμαστε έξαλλοι με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο πέρα από την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του προέδρου».

Κάποιες πηγές, σημείωσαν ωστόσο, ότι το Δημόσιο κινήθηκε κατά πάγια πρακτική που προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του τέως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (και νυν βουλευτή) Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ.1068/3.4.2013) η οποία προδιαγράφει τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά, σε άρθρα προστασίας.

Σε αντίθεση με το Δημόσιο που τοποθετήθηκε κατά του αιτήματος της Μαρινόπουλος ΑΕ, υπέρ της χορήγησης προσωρινής διαταγής τάχθηκαν πιστωτές που εκπροσωπούν το 42,16% των οφειλών. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου άσκησαν, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Λίγο αργότερα, όμως, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Απέσσος προέβη σε μία ανακοίνωση τονίζοντας ότι η στάση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν σύμφωνη με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Σημείωσε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, είχαν λάβει «θέση κατά» των αιτήσεων του ομίλου Μαρινόπουλου. «Ως εκ τούτου, η στάση των μελών του ΝΣΚ κατά την συζήτηση των υποθέσεων ήταν απόλυτα σύμφωνη με την άποψη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανακληθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε διαδικασία πτώχευσης και η «Mamidoil»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία «Mamidoil», συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, κατέθεσε στις 9 Ιουνίου αίτηση για την υπαγωγή της στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συζήτηση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου το 2016.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το χρέος της ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...