897
O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για χαμηλότερο όριο, 2,5%, για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Βούτσης, ο εκλογικός νόμος και η Χρυσή Αυγή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2016, 09:19
O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για χαμηλότερο όριο, 2,5%, για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Βούτσης, ο εκλογικός νόμος και η Χρυσή Αυγή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2016, 09:19

Εναν χρόνο μετά τα capital controls και το δημοψήφισμα, λίγες εβδομάδες προτού τεθεί επί τάπητος ο εκλογικός νόμος και ενώ η Ευρώπη ταλανίζεται από τη βρετανική ψήφο του Brexit. Τη δική του θέση και ως έναν μεγάλο βαθμό τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτά παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η τηλεοπτική παρουσία του κ. Βούτση είχε απ’ όλα: Παραδοχές περί «αυταπατών» του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαπραγμάτευση, περί πιέσεων του Brexit στην διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και προαναγγελίες για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ενόψει της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος δε υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπό κρίση από την Ιστορία.

Μεταξύ όλων των άλλων, ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό για απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου του 3%, και μάλιστα δεν έδειξε να ενοχλείται από το ενδεχόμενο να είναι η Χρυσή Αυγή «σύμμαχος» σε αυτήν τη διαδικασία. Αφησε δε ανοιχτό και το να μειωθεί το όριο για την είσοδο στην Βουλή στο 2,5% – κάτι που θεωρητικώς θα ευνοούσε την είσοδο κομμάτων που σε καμία περίπτωση δεν θα συμμαχούσαν με την ΝΔ, αλλά και τους φίλους και δημοσκοπικά πιεζόμενους Ανεξάρτητους Ελληνες. Προανήγγειλε δε την επιδίωξη διασύνδεσης της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου, μέσω παγιοποίησης του συστήματος που θα ψηφιστεί στην Βουλή.

Παράλληλα, αντιμετώπισε ως «αναγκαίες και εξαναγκαστικές μετατοπίσεις» τις αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον αντιπολιτευτικό, ενώ απάντησε με την απλοϊκή φράση «αυτά συμβαίνουν» σε ερώτηση σχετικά με τα όσα συνέβησαν κατά την διαπραγμάτευση και τα αποτελέσματά της.

Αναλυτικότερα ο κ. Βούτσης είπε:

Αναφορικά με την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και την μετεκλογική στροφή του:

– «Η ρητορική έρχεται μετά από αναγκαίες και εξαναγκαστικές μετατοπίσεις στην πολιτική. Μπορεί εμείς να λέμε ότι είναι πράγματα που είναι αναστρέψιμα και όταν πάει καλύτερα η ελληνική οικονομία και μαζί με το παράλληλο πρόγραμμα που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για τη χώρα, είναι ένα ρίσκο που δεν ήταν στη ρητορεία μας ούτε στις ιδέες μας».

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση του Brexit στην διαδικασία της αξιολόγησης:

– «Θα φέρει και αρνητικές πιέσεις η υπόθεση του Brexit στη χώρα, δηλαδή μία μεγαλύτερη επιμονή στην τήρηση συμφωνηθέντων ώστε να μην χαλαρώσει το γενικό κλίμα της επιτήρησης που είναι ασφυκτικό και άκρως οδυνηρό για τη χώρα. Ναι βεβαίως φέρει την υπογραφή μας, δεν έγινε έξω από εμάς. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν είχε γίνει, αλλά αυτό θα το κρίνει και η Iστορία, είμαστε υπό κρίση”

Για το αν έγιναν λάθη στην διαπραγμάτευση:

«Προφανώς υπήρχαν εκτιμήσεις που δεν εδράζονταν σε πραγματικά δεδομένα ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων. Υπήρχε μία ψευδαίσθηση ότι πολύ πιο γρήγορα θα τεθούν στο κόκαλο τα ζητήματα στην Ευρώπη. Εμείς πιστεύαμε πως τότε θα ερχόντουσαν τα πράγματα για χρέος κ.λπ. πιο γρήγορα. Αυτή η εκτίμηση ήταν λάθος. Και θα μπορούσαμε πιο γρήγορα να πάμε σε συμφωνίες που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης μέσω του κόλπου της δίμηνης παράτασης, μόλις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί μπροστά σε μία άτακτη χρεοκοπία. Θα έπρεπε από τότε σε ένα πολύ πιο ρεαλιστικό επίπεδο να γίνει προσπάθεια για να διαμορφωθεί ένας συσχετισμός για να επιτευχθεί μία καλύτερη συμφωνία. Αυτά δεν θα τα χαρακτήριζα λάθη. Αυτές οι εκτιμήσεις υπάρχουν ένθεν κακείθεν. Δείτε τον κ. Σαμαρά πώς ξέμεινε και με το θέμα της πέμπτης διαπραγμάτευσης και όχι μόνο. Αυτά συμβαίνουν».

Για τον κίνδυνο ακυβερνησίας λόγω κατάργησης του μπόνους:

– «Οτιδήποτε στερεότυπα είχαμε, αυτά τα έξι χρόνια τα κατακρήμνισαν. Δηλαδή κυβερνήσεις συνεργασίας με πλειοψηφούντα ή μειοψηφούντα κόμματα, τερατώδεις πλειοψηφίες 250 ψήφων που την επόμενη εκμηδενιζόντουσαν, συγκυβερνήσεις με κόμματα. Είναι πολύ σχετικό το θέμα. Έχουν υπάρξει αποφάσεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προχωρήσουμε στην απλή αναλογική. Δεν γινόταν αυτό να το είχαμε κάνει πιο πριν, στους επτά μήνες. Είχαμε ακούσει με ενδιαφέρον τότε -αλλά δεν προλάβαμε να το συζητήσουμε- την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2015 που έλεγε αυτά που σας έλεγα τώρα. Για το αν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ θα ρωτήσετε το ΠΑΣΟΚ για να έχετε το ρεπορτάζ. Πιστεύουμε ότι αυτή πρόταση νόμου μπορεί να έχει τις 200 ψήφους».

– «Πάντοτε υπάρχει η διεργασία η πολιτική που ευτυχώς υπερβαίνει το πολιτικό ρεπορτάζ. Υπήρχε η άποψη Κουρουμπλή ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε 80 ή 90% απλή αναλογική και να υπήρχε από εκεί και ένα μπόνους ανάλογα με το ύψος. Και ο κ. Θεοδωράκης συμφωνεί, αν και ρητά δεν συμφωνεί με το καθόλου μπόνους. Το ΚΚΕ θα βρει τον τρόπο να εκφράσει τις θέσεις του. Θα το δούμε. Είναι μία διεργασία που έχει ακολουθήσει όλους τους τύπους της πολιτικής για να είναι επιτυχημένη».

Για την στάση και την ψήφο της Χρυσής Αυγής στον εκλογικό νόμο:

«Στην Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χρυσή Αυγή. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».

Για την συνταγματική αναθεώρηση:

– «Το θέμα θα έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε η πρόταση (για τον εκλογικό νόμο) που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ».

– «Σίγουρα υπάρχει (διάθεση συναινέσεων), αρκεί να ανοίξει η συζήτηση που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...