837
Τουρίστας στη Θεσσαλονίκη, έναν από τους βασικούς προορισμούς ταξιδιωτών από τη Ρωσία | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί πιαστήκαμε στον ύπνο με τις βίζες των Ρώσων;

Τουρίστας στη Θεσσαλονίκη, έναν από τους βασικούς προορισμούς ταξιδιωτών από τη Ρωσία
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί πιαστήκαμε στον ύπνο με τις βίζες των Ρώσων;

Το 2015 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα, αναφορικά με τους επισκέπτες από τη Ρωσία. Μόλις 512.000 ρώσοι τουρίστες μας επισκέφτηκαν. Ούτε το 2014 ήταν. Μετά από ένα πολύ ικανοποιητικό 2013, όταν 1.200.000 ρώσοι τουρίστες είχαν προτιμήσει τη χώρα μας, ζήσαμε δυο χρονιές με πτώση. Ο φετινός Μάιος φαίνεται ότι θα κλείσει με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη κaι από πέρσι!

Eνας πολύ σημαντικός παράγοντας που η ρωσική αγορά «χάθηκε» το Μάιο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση βίζας. Κι αυτό, επειδή από πέρσι τον Σεπτέμβριο άλλαξε το σύστημα (σε όλη τη ζώνη Σένγκεν) και έγινε πιο απαιτητικό, ζητώντας και βιομετρικά χαρακτηριστικά των αιτουμένων. Το ότι αυτό θα συνέβαινε στο συγκεκριμένο χρόνο, ήταν κάτι γνωστό από το 2013. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών αδράνησε ως προς τη στελέχωση των προξενείων μας στη Ρωσία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πληροφορεί το προξενείο στη Μόσχα μέσω της ιστοσελίδας του ότι απαιτούνται 15 ημέρες για την έκδοση άδειας θεωρήσεως Σένγκεν. Αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα την περίοδο πριν από το Πάσχα, όταν μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις και πακέτα εκδρομών προς την Ελλάδα, ενώ πελάτες της τελευταίας στιγμής κατευθύνθηκαν σε άλλους προορισμούς όπου η χορήγηση βίζας είναι λιγότερο χρονοβόρα.

Μόλις στις 12 Απριλίου του 2016, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε «Πρόσκληση έκφρασης ενδιαφέροντος για παροχή υπηρεσιών» στο Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, ζητώντας υπαλλήλους για την κάλυψη έκτακτων εποχικών αναγκών στο Τμήμα Θεωρήσεων, με μισθό 750 ευρώ μεικτά. Η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ήταν η 28η Απριλίου. Και να φανταστεί κανείς ότι ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης πρόσφατα παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις, αλλά μας ενημέρωσε ότι «από τα μέσα Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας η οποία εκπόνησε σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται τις τελευταίες 120 ημέρες». Εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα σχεδιασμού, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε σχεδιασμός!

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος Μαΐου οι εποχικοί αλλά και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών που θα εξυπηρετούν τους Ρώσους τουρίστες θα ανέρχονται στους 110. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν περίπου οι μισοί από τον προβλεπόμενο αριθμό και το έργο τους είναι ιδιαιτέρως δύσκολο: εκδίδουν περίπου 6.000 θεωρήσεις την ημέρα, ενώ είχαν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις. Ολον τον Μάιο, οι αιτήσεις ανέρχονταν στις περίπου 5.000 ημερησίως και αναμένεται για τους επόμενους μήνες ο αριθμός να εκτιναχθεί στις 10.000 ημερησίως!

«Παρόλο που η συγκυρία μας ευνοούσε, λόγω ταξιδιωτικής οδηγίας για Τουρκία και Αίγυπτο, δεν καταφέραμε να προσελκύσουμε τους Ρώσους όσο η Κύπρος και η Ισπανία. Η Κύπρος, που δεν είναι στη Σένγκεν, δίνει τη βίζα ηλεκτρονικά και δωρεάν αμέσως μόλις κατατίθεται η αίτηση για κράτηση»

«Ακόμη και σήμερα, για την αγορά της Ρωσίας, χρειάζονται 10 ημέρες για την επεξεργασία και την έκδοση βίζα Σένγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά», λέει στο protagon ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι γίνονται από τη πλευρά της Πολιτείας κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Θα πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, ώστε να μπορέσει η χώρα και ο ελληνικός τουρισμός να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές γεωπολιτικές συνθήκες που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση από την αγορά της Ρωσίας».

Για τον Γιώργο Μασμανίδη, διευθυντή του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ελλάδα, ως προς την είσοδο τουριστών από τη Ρωσία, του Mouzenidis Travel, «όλο αυτό είναι δυσφήμηση». Στην πράξη, διαπιστώνει ότι απαιτούνται δυο πλήρεις εβδομάδες προκειμένου ο επιβάτης από τη Μόσχα να είναι σίγουρος ότι θα έχει τη βίζα. «Εάν μιλάμε για την περιφέρεια, αυτό σημαίνει 16-18 ημέρες. Εμείς κλείνουμε τις πωλήσεις μας τουλάχιστον 20 μέρες πριν από την αναχώρηση, οπότε αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα δημιουργείται. Συμβαίνει συχνά να έρχονται οι πελάτες στο αεροδρόμιο και να μην είναι σίγουροι ότι θα πετάξουν, μέχρι τη στιγμή που θα τους φέρουμε εμείς τα διαβατήρια θεωρημένα από το προξενείο. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Ελπίζουμε, πάντως, ότι με τις ενισχύσεις έως το τέλος του μήνα η κατάσταση θα καλυτερεύσει».

Για τους Ρώσους, οι διακοπές είναι must, είναι κάτι που ονειρεύονται και θέλουν να το ζήσουν όσο το δυνατόν πιο ανέμελα. Έτσι, φέτος προτίμησαν χώρες οι οποίες τους έδωσαν από την πρώτη στιγμή τη σιγουριά ότι θα τις επισκεφτούν χωρίς προβλήματα: την Ισπανία και την Κύπρο. Έτσι, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μασμανίδης, εμείς γίναμε ουραγοί τους. «Παρόλο που η συγκυρία μας ευνοούσε, λόγω ταξιδιωτικής οδηγίας για Τουρκία και Αίγυπτο, δεν καταφέραμε να προσελκύσουμε τους Ρώσους όσο η Κύπρος και η Ισπανία. Η Κύπρος (που δεν είναι στη ζώνη Σένγκεν) δίνει τη βίζα ηλεκτρονικά και δωρεάν αμέσως μόλις κατατίθεται η αίτηση για κράτηση, ενώ η Ισπανία χρειάζεται μόλις 48 ώρες. Η χρέωση για την Ισπανία είναι όση και για την Ελλάδα, 60 ευρώ».

Σύμφωνα με πηγές από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, «οι Ισπανοί μας πρόλαβαν. Στελέχωσαν το προξενείο ήδη από το Σεπτέμβριο με περίπου 50 άτομα, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις θεωρήσεις».

Ετσι, περιμέναμε τώρα να γεμίσουν πρώτα η Ισπανία και η Κύπρος, όπως μας λέει ο κ. Μασμανίδης, ώστε να πάρουμε στη συνέχεια κι εμείς πελάτες. Φαίνεται πως οι Ισπανοί κι οι Κύπριοι δεν είχαν την πολυτέλεια να χάσουν πελάτες, σε αντίθεση με εμάς που είμαστε κουλ και άνετοι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...