859
Οι πρώτες εικόνες από την απελευθέρωση του μεξικανού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού | YouTube

Αλαν Πουλίδο, ο απαχθείς της ώρας

Οι πρώτες εικόνες από την απελευθέρωση του μεξικανού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού
|YouTube

Αλαν Πουλίδο, ο απαχθείς της ώρας

Ηταν νύχτα, Σάββατο βράδυ. Σε μια σκοτεινή οδό στην Πόλη της Βικτόρια, στους πρόποδες της Σιέρα Μάδρε. Ενα φορτηγάκι έκλεισε τον δρόμο σε μια πολυτελή BMW, στην οποία επέβαινε ένα ζευγάρι το οποίο επέστρεφε από πάρτι. Eξι ένοπλοι κουκουλοφόροι απήγαγαν το ζευγάρι.

«Είμαστε συνηθισμένοι. Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Ειδικά στις πόλεις του Βορρά και σε αυτές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπως είναι η Τιχουάνα ή και η Βικτόρια, όπου δρουν τα καρτέλ των ναρκωτικών. Πολλές απαγωγές δεν γίνονται γνωστές, δεν δηλώνονται καν στις αρχές. Πολλοί απαχθέντες δεν επιστρέφουν στις οικογένειές τους και κανείς δεν ξέρει τι τους συνέβη. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι συγκλονισμένος επειδή συνέβη σε έναν διάσημο, αλλά τα στοιχεία λένε ότι στη χώρα γίνονται πέντε απαγωγές κάθε μέρα».

Ο Ιβάν ντελ Ανχελ Ρέγιες, δημοσιογράφος του ESPN, δεν χρειάστηκε να πει πολλά περισσότερα – στη συνέντευξή του προς το sdna.gr – για να περιγράψει το πλαίσιο γύρω από την περιπέτεια του Αλαν Πουλίδο, του διάσημου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού που απήχθη (ξημερώματα Κυριακής) και αφέθηκε τελικά ελεύθερος προτού κλείσει ένα 24ωρο (πρώτες πρωινές ώρες για την Ελλάδα).

Ο 25χρονος Πουλίδο υπήρξε ένα από τα θύματα ενός «εθνικού σπορ». Στο Μεξικό βέβαια δεν είναι μόνο πεντε οι απαγωγές που γίνονται κάθε μέρα, ούτε γίνονται μόνο λόγω της δράσης του καρτέλ των ναρκωτικών. Είναι αμέτρητες. Τόσες που να αποτελούν πλέον σύνηθες μοτίβο στον κινηματογράφο ή και στη λογοτεχνία – αρκεί κάποιος να διαβάσει τα θαυμάσια διηγήματα του Πάκο Ιγνάσιο Ταΐμπο Β’ που είναι γεμάτα από απαγωγές και δολοφονίες.

Η επαρχία Ταμαουλίπας, της οποίας μεγαλύτερη πόλη είναι η Σιουδάδ Βικτόρια, θεωρείται πρωτεύουσα των απαγωγών στο Μεξικό. Υπάρχουν συμμορίες που βγάζουν πολλά λεφτά από αυτή τη καθημερινή εγκληματική δραστηριότητα, ένα άλλο είδος μεροκάματου του τρόμου.

Κάποτε τα θύματά τους ήταν όντως ανταγωνιστές στον πόλεμο των καρτέλ των ναρκωτικών, ή οι πλούσιοι και οι διάσημοι της περιοχής, όπως ο Πουλίδο ο οποίος ύστερα από μια επιχείρηση των αστυνομικών Αρχών, γλίτωσε με ένα τραύμα στο χέρι και χωρίς να γίνει γνωστό αν κατέβαλε λύτρα και πόσα ή αν έπαιξε κάποιο ρόλο στην περιπέτειά του η νομική αντιπαράθεσή του με τον πρώην σύλλογό του, την Τίγκρες του Μοντερέι, η οποία ακόμα θεωρεί ότι ο παίκτης της ανήκει.

Τώρα όμως τα θύματα των απαγωγών είναι κυρίως τα μέλη των συνδικάτων και τα παιδιά τους. Βλέπετε στο Μεξικό – που κατά τα άλλα και σύμφωνα με το αφήγημα της Δύσης είναι μια όμορφη δημοκρατία ενώ η Κούβα απέναντι είναι μια κακή δικτατορία (άλλη ιστορία αυτή) – τα θεμέλια της εγκληματικότητας είναι βαθύτερα και έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση από τον γείτονα.

Στην Ταμαουλίπας είναι αμέτρητες οι maquiladoras, οι βιομηχανίες αμερικανικών συμφερόντων – άλλωστε το Τέξας είναι δίπλα – που παράγουν προϊόντα παντός είδους, με μισθούς πείνας και θολές υποσχέσεις για έναν συγγενή που θα περάσει απέναντι στις ΗΠΑ. Οσοι συνδικαλιστές προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να ζητήσουν υψηλότερες αμοιβές ή έστω κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες, λαμβάνουν έναν φάκελλο με μια σφαίρα και τη φωτογραφία του παιδιού τους. Πρέπει να σωπάσουν για να τους επιστραφεί σώος ο γιος τους ή η κόρη τους. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζονται καν λύτρα, τα λεφτά οι απαγωγείς θα τα λάβουν από το ισχυρό πλέγμα συμφερόντων που συνθέτουν οι αμερικανοί επιχειρηματίες και οι τοπικοί αξιωματούχοι.

Από το 2007 ως το 2014, η Ταμαουλίπας κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό εξαφανισθέντων ατόμων σε όλο το Μεξικό: περισσότεροι από 5.200 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που συνήθως είναι μαγειρεμένα και προς τα κάτω. Μόνο το 2012 και μόνο στην επαρχία Ταμαουλίπας υπήρξαν 8.631 απαγωγές, δηλαδή περισσότερες από 23 μέσα σε μία μέρα, ή περίπου μία κάθε ώρα! Ο Πουλίδο ήταν ο απαχθείς της ώρας.

 

 ΥΓ. Μια άλλη ερμηνεία για την υπόθεση Πουλίδο, που επιβεβαιώνει το πρόβλημα των απαγωγών στο Μεξικό, έδωσαν οι Anonymous με βίντεό τους. Η οργάνωση υποστήριξε ότι η απαγωγή του Πουλίδο ήταν σκηνοθετημένη για να φανεί ότι οι αστυνομικές Αρχές του Μεξικού έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να ανταποκριθούν σε τέτοιες κρίσεις:

«Το μήνυμα αυτό απευθύνεται στα ΜΜΕ και στον λαό. Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικά παιχνίδια αυτών που θέλουν να κοροϊδέψουν την κοινωνία. Ο μεξικανός ποδοσφαιριστής Άλαν Πουλίδο δεν απήχθη ποτέ και πολύ περισσότερο δεν διασώθηκε από τις Αρχές της χώρας. Αυτή η είδηση που υπάρχει τις τελευταίες ώρες είναι απόλυτα ψευδής. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο μοντάζ με σκοπό να εξαπατηθεί ο λαός της χώρας και να πιστέψει ότι οι αρχές του Μεξικού είναι ικανές να φέρουν σε πέρας με τρόπο αποτελεσματικό μια τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση.

» Στην πραγματικότητα οι μεξικανικές Αρχές δεν έχουν την παραμικρή ικανότητα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ας μην συνεχίζουν να κοροϊδεύουν το λαό. Ο Μεξικανός ποδοσφαιριστής Άλαν Πουλίδο έχει συνάψει συμφωνία με την Κυβέρνηση της Ταμαουλίπας και με τηλεοπτικούς σταθμούς της ίδιας πολιτείας. Μεξικανοί και Μεξικανές, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τις ειδήσεις που κάποιοι δημιούργησαν. Είναι ειδήσεις χειραγωγημένες από την Κυβέρνηση για ίδιον όφελος. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας ζει κρίσιμες στιγμές: μην ξεχνάμε ότι προσπαθούν να καταπνίξουν τις αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι πολιτικές παρατάξεις απλά αναζητούν τρόπους για να εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τον λαό. Ο Αλαν Πουλίδο είναι συνεργός τους. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό που συμβαίνει. Λαέ του Μεξικού, ουδέποτε υπήρξαν κλήσεις για την απελευθέρωση ή καταγγελίες για εξαφάνιση. Θα αποκαλύψουμε την συμφωνία που υπάρχει με την Κυβέρνηση και θα σας πούμε την αλήθεια».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...