1175
Ενθουσιασμένοι όσοι πήραν μία γεύση από το εσωτερικό του Κοινοβουλίου | Protagon/ Μαρίσσα Δημοπούλου

Νέο αίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ενθουσιασμένοι όσοι πήραν μία γεύση από το εσωτερικό του Κοινοβουλίου
|Protagon/ Μαρίσσα Δημοπούλου

Νέο αίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οι νέοι δεν έχουν ιδέα για τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, δεν ξέρουν καν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», διαμαρτυρήθηκε ο ένας. «Ναι, γιατί οι θεσμοί είναι βαρετοί! Το ενδιαφέρον των νέων καθοδηγείται πάνω απ’ όλα από τα καθημερινά προβλήματα και όχι τόσο από τις αφηρημένες έννοιες της Ευρώπης», απάντησε εκείνη. Ποιος από τους δύο είναι ο νέος και ποιος ο ευρωβουλευτής;

Ο πρώτος είναι ο νέος. Εκείνος που πήρε τον λόγο από τη θέση του ευρωβουλευτή -προσωρινά δική του- και μίλησε για τις ευρωπαϊκές αξίες, «που πρέπει να τις επαναπροσδιορίσουμε» και τη σημασία των θεσμών «που πρέπει να γνωρίσουν όσοι νέοι αποξενώνονται από την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η δεύτερη απηύδησε. Είναι χρόνια στον χώρο, λογικά τους θεσμούς τους παίζει στα δάχτυλα και σίγουρα έχει δώσει πολλές φορές το κήρυγμα για τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά σε αυτήν την ολομέλεια δεν την ενδιαφέρουν οι ιδιότητες των ευρωπαϊκών οργάνων. Σίγουρα δεν ενδιαφέρουν έναν νέο. «Βγείτε έξω να μιλήσετε ο ένας στον άλλον, μάθετε τα προβλήματά σας και προωθήστε τα στις κυβερνήσεις σας», δήλωσε, από πείρα, η ιρλανδή ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Μαϊρίντ ΜακΓκίνες.

Stockshots The EYE 2016
Εικόνα καλοκαιρινού φεστιβάλ έξω από το Κοινοβούλιο (Facebook/ European Youth Event)

Η ίδια το έπιασε το νόημα της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης της Νεολαίας (European Youth Event). Το θέμα είναι να περάσεις τα καθημερινά προβλήματα που σε απασχολούν με προτάσεις και ιδέες για την αλλαγή που θέλεις στην ατζέντα όσων ψηφίζουν νόμους, είτε είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, είτε η κυβέρνηση, είτε η Κομισιόν. Και αυτό κλήθηκαν να κάνουν οι νέοι, 7.500 από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο -ανάμεσά τους και 130 Ελληνες- για να συμμετέχουν με δράσεις, εργαστήρια, ομιλίες και παραστάσεις στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

εθρο
Χαμόγελα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του European Youth Event, στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου (Facebook/ European Youth Event)

Εντάξει, κάποιοι ψάρωσαν. Δεν μπορείς να βρεθείς στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στα καθίσματα των ευρωβουλευτών, και να μην μιλήσεις για το έλλειμμα της δημοκρατίας, την αποχή από την πολιτική, την ανάγκη διαλόγου και επαναπροσδιορισμού των ανθρωπιστικών αξιών. Ειδικά αν εξασκήσαι για να βρεθείς εσύ ο ίδιος κάποτε σε αυτήν τη θέση. Ακούστηκαν, λοιπόν, από πολλούς τα μεγάλα λόγια για αφηρημένες έννοιες.

Αλλά είχαν μία φρεσκάδα και συνοδεύονταν πάντα από έντονους προβληματισμούς -πρώτη στην ατζέντα η ανεργία των νέων, ύστερα η άνοδος του ξενοφοβισμού και η κρίση του Προσφυγικού- και συχνά από ενδιαφέρουσες προτάσεις. Και βέβαια, άλλο να βλέπεις έναν έμπειρο πολιτικό να πιάνει το μικρόφωνο και να μιλάει για τις πολιτικές ή οικονομικές συνέπειες ενός Brexit και άλλο έναν πρωτάρη που κοκκινίζει ελαφρά και δηλώνει ανοιχτά ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου έχει ταυτιστεί με την ψήφο κατά της υποδοχής προσφύγων.

EYE 2016Are refugees welcome
Ομιλητής σε συζήτηση για το Προσφυγικό: Refugees are welcome (Facebook/ European Youth Event)
EYE 2016You say goodbye... and I say hello.
Σημειώσεις και ένα μήνυμα υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων (Facebook/ European Youth Event)

Επαιρνε τον λόγο ο ένας και ο διπλανός νεαρός συνάδελφος τον τράβαγε στα γρήγορα μία φωτογραφία, να ανεβεί στο Facebook. Dress code δεν υπήρχε. Μόνο ζωηροί νέοι (από 16 έως 30 ετών), άλλοι με κοστούμια, άλλοι με τζίβες, άλλες με τακούνια, άλλες με all star, κάποιοι σε μερικές στιγμές ακόμα και ξυπόλητοι. Εβλεπες τους τύπους που είναι φτιαγμένοι για την πολιτική σκηνή, ανάμεσά τους τον πιστό οπαδό της Ενωσης με το φούτερ στα χρώματα της ευρωπαϊκής σημαίας και τον Γερμανό με άκρως αθλητικό look, καθώς έφτασε (περήφανος) από το Μόναχο μέχρι το Στρασβούργο με ποδήλατο. Ακόμη και οι μόνιμοι εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου, οι σοβαροί τύποι με τα κυριλέ κοστούμια και την αλυσίδα στη μέση, ήταν χαμογελαστοί, κρατούσαν χρωματιστές πινακίδες και μιλούσαν με τους νέους.

σελφι2
Μία κοπέλα αφήνει τις πατερίτσες για να βγάλει μία σέλφι – μπαίνει για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο (Μαρίσσα Δημοπούλου)

Για δύο μέρες, στις 20 και 21 Μαΐου, ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ημικύκλιο, οι δεκάδες χώροι συσκέψεων, το press room, ο προαύλιος χώρος, κάθε δαιδαλώδης διάδρομος, ακόμη και το μπαρ που σημειώνει «MEPs only» ανήκε σε αυτούς. Ο, τι ειπώθηκε θα περάσει ως πρόταση που θα κληθούν με τη σειρά τους να εξετάσουν οι πραγματικοί ευρωβουλευτές, σε μία από τις ολομέλειες που πραγματοποιούνται κάθε μήνα.

Stockshots The EYE 2016 2
Εθελόντρια του EYE χοροπηδά έξω από το ημικύκλιο, επειδή μπορεί (Facebook/ European Youth Event)

Ο έλληνας εκπρόσωπος με τον οποίο μιλήσαμε, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, είναι πεπεισμένος ότι οι προτάσεις θα φέρουν αποτελέσματα. Στην πρώτη εκδήλωση το 2014, για παράδειγμα, αποφασίστηκε η χορήγηση 3 δισ. ευρώ κατά της ανεργίας, μέσω του προγράμματος Youth Guarantee, και τα 360 εκατ. πήγαν στην Ελλάδα. «Είναι μία ευκαιρία να θέσουμε τις ανησυχίες μας, να φύγουμε από τις ευχές για ένα καλύτερο μέλλον και να περάσουμε στην πράξη», δήλωσε ο Δρίκος Αρμόδιος.

ξυπολιτοι
Σε χώρο του Κοινοβουλίου, οι νέοι συσκέπτονται ξυπόλητοι (Μαρίσσα Δημοπούλου)

Οπως και να’ χει, το θέμα ίσως δεν είναι τι θα βγάλουν από αυτό οι ευρωβουλευτές, αλλά αν εμπνεύστηκαν οι νέοι για να κάνουν κάτι οι ίδιοι. Ακουσαν, άλλωστε, την προσωπική ιστορία του κονγκολέζου γυναικολόγου, Ντένις Μουκουέγκε, που τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Ζαχάρωφ για τη μάχη που δίνει ώστε να θεραπεύονται οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού στη χώρα του. Αυτός τους υπενθύμισε ότι «καμιά φορά μπορεί να ζεις σε μία χώρα με κατοχυρωμένα κάποια δικαιώματα και να ξεχνάς ότι μπορείς να διεκδικήσεις περισσότερα, για σένα και για άλλους». Ρώτησαν την Ενσαφ Χάινταρ, σύζυγο του σαουδάραβα ακτιβιστή που έχει καταδικαστεί για ασέβεια, Ράιφ Μπαντάουι, πώς υπερνικά κανείς τον φόβο του, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του ακόμη και αν αυτό απειλεί τη ζωή του.

EYE 2016' EU Russia relations - breaking bad... ' — with Raphaël Radolla.
Σε συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία (Facebook/ European Youth Event)

Εμαθαν πώς επιχειρεί ο ιρλανδικός φιλανθρωπικός οργανισμός Foodcloud να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πείνα, απάντησαν με τις δικές τους προτάσεις (κατανάλωση εντόμων, χορτοφαγία, ενδυνάμωση μικρών αγροτικών επιχειρήσεων) και κλήθηκαν να αναλογιστούν πόσο πρόθυμοι είναι οι ίδιοι να δώσουν μέσα από την προσωπική τους κατανάλωση ένα τέλος στην αλυσίδα παραγωγής ειδών που βλάπτουν το περιβάλλον ή παραβιάζουν τα δικαιώματα ανθρώπων ή ζώων.

Ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 12 εκατ. Ρομά που ζουν στην Ευρώπη -6 εκατ. σε κράτη-μέλη της ΕΕ- παρότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται από ευρωπαϊκές νομοθεσίες, συνομίλησαν με πρόσφυγες που ζουν στην Ευρώπη, μπήκαν στη θέση τους μέσα από ένα παιχνίδι προσομοίωσης, συζήτησαν για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, άκουσαν από προσωπικές εμπειρίες πώς μπορείς να φτιάξεις ένα μπλογκ ή μία startup, και με ποια προγράμματα ενισχύονται οι νέοι στον χώρο εργασίας. Εκαναν διαλογισμό, τραγούδησαν και χόρεψαν. Οι περισσότεροι έφτασαν στο Στρασβούργο με τη σκέψη ότι ανήκουν σε μία καταδικασμένη γενιά. Κάθε ομιλία, πρόταση, δράση απέδειξε ότι είναι η πιο προνομιούχα, αρκεί να εκμεταλλευτεί αυτά που έχει στα χέρια της. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...