554
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, οι πολιτικές εξελίξεις πυκνώνουν | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ωρα για τον «ακτιβισμό της μετριοπάθειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, οι πολιτικές εξελίξεις πυκνώνουν
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ωρα για τον «ακτιβισμό της μετριοπάθειας»

Στο ίδιο έργο θεατές. Ως ακόμη μία απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης και αποπροσανατολισμού του πολιτικού σκηνικού της χώρας θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία την πρόωρη, όπως τη χαρακτηρίζουν, θριαμβολογία του Μεγάρου Μαξίμου για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.

«Σημασία δεν έχει ο όποιος σχολιασμός μίας απόφασης, αλλά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής», επισήμαιναν αργά τη νύχτα στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας έτσι να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία, νηφαλιότητας και καθαρή ματιά τις αποφάσεις, που ελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.  «Απόψε η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο Μνημόνιο με νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξ αιτίας της παταγώδους αποτυχίας της», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Λεωφόρος Συγγρού και καταλήγει: «είναι τόσο σκληρά και ταυτόχρονα αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, που όποιο ψέμα και εάν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση δεν την πιστεύει πλέον κανείς».

Επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού επιμένουν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρασε εκ νέου κάτω από τον πήχη των ούτως ή άλλως χαμηλών προσδοκιών, που η ίδια είχε δημιουργήσει, και κάνουν λόγο για δυσβάσταχτα μέτρα, απότοκα της καταστροφικής πορείας, που έχει διαγράψει από τον Ιανουάριο του 2015. Οι ίδιες πηγές επιχειρούν μία σημείο προς σημείο αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, στον απόηχο των συμφωνηθέντων στο Eurogroup και εξηγούν πως ο δρόμος έως την τελική (;( συμφωνία στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου είναι μακρύς και στρωμένος με αγκάθια για τον ελληνικό λαό.

Ο «ακτιβισμός της μετριοπάθειας», όπως τον χαρακτηρίζουν στη Λεωφόρο Συγγρού έχει ως κύριο στόχο να διευρύνει την πολιτική επιρροή του κόμματος και να αποκόψει το Μέγαρο Μαξίμου από πολύτιμα κοινωνικά και ως εκ τούτου πολιτικά ερείσματα

Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν πως για να επισφραγισθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει πρώτα να νομοθετηθούν και να ψηφισθούν έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δις μέτρων, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα στα οποία ομνύει συχνά πυκνά ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, εκτιμούν πως η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά δέσμευση από την πλευρά των εταίρων μας, ενώ έχει και πολύ μακρινό ορίζοντα, ήτοι μετά το 2018. Σημειώνουν, εξάλλου, πως ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης «ακουμπά» μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, ενώ προβλέπει και περαιτέρω αυξήσεις φόρων. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην πώληση όλων των δανείων ακόμη και αυτών, που εξυπηρετούνται με την εξαίρεση των μικρών στεγαστικών δανείων, αλλά και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Στόχος της ΝΔ εφεξής είναι η συνολική αποδόμηση της κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία, κατά την ηγετική ομάδα του κόμματος επιφυλάσσει πολύ ακριβό τίμημα για την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στο αμέσως προσεχές διάστημα να βάλει στο πολιτικό παιχνίδι ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων δεν εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο «ακτιβισμός της μετριοπάθειας», όπως τον χαρακτηρίζουν στη Λεωφόρο Συγγρού έχει ως κύριο στόχο να διευρύνει την πολιτική επιρροή του κόμματος και να αποκόψει το Μέγαρο Μαξίμου από πολύτιμα κοινωνικά και ως εκ τούτου πολιτικά ερείσματα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένοι – μετά την απόφαση του Eurogroup – πως ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα άλλο μείγμα πολιτικής με ισχυρές αναπτυξιακές και μεταρρυθμιστικές ενέσεις, το οποίο μπορεί να υλοποιήσει με συνέπεια μόνον μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να δείχνει προς τον δρόμο των πρόωρων εκλογών ως τη μοναδική λύση, που μπορεί να βγάλει την χώρα στο ξέφωτο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...