729
| press

Οσάμα μπιν Λάντεν, 2.5.2011

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2016, 09:47

Οσάμα μπιν Λάντεν, 2.5.2011

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2016, 09:47

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν Πρωτομαγιά. Στο Πακιστάν ξημέρωνε 2 Μαΐου 2011. Δύο ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων SEAL προσγειώθηκαν στην αυλή κατοικίας στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ.

Το ένα ελικόπτερο ακινητοποιήθηκε. Ηταν βλάβη; Ηταν πυρά; Αγνωστο. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν στην κατοικία και σε λίγα λεπτά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν νεκρός. Πήραν μαζί τους το πτώμα που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είχε μία μουσουλμανική κηδεία πριν καταποντιστεί στον βυθό της αραβικής θάλασσας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τον θάνατο του ανθρώπου που οργάνωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κατάφερε να μείνει ζωντανός για άλλα δέκα χρόνια.

Ενα πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων, ο Ρόμπερτ Ο’ Νιλ ισχυρίζεται πώς είναι ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη και σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί επισήμως. Για λόγους ασφαλείας οι άνδρες που συμμετείχαν στην αποστολή παραμένουν πρόσωπα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ορισμένοι έχουν μιλήσει σε δημοσιογράφους περιγράφοντας την προετοιμασία της αποστολής που έγινε χωρίς να γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο τελικός στόχος – κάτι που έμαθαν ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Ο Ρόμπερτ Ο’ Νιλ, που εξόργισε αρχές και πρώην συναδέλφους του, σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX.

Ο άνθρωπος που, κατά τους ισχυρισμούς του, σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν
Ο άνθρωπος που, κατά τους ισχυρισμούς του, σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Το χρονολόγιο του Οσάμα μπιν Λάντεν

Γεννήθηκε το 1957, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, από πλούσια οικογένεια. Ηταν πατέρας περισσοτέρων από 24 παιδιών, 11 από τα οποία απέκτησε από τη συζυγό του Νατζούα.

Εγινε γνωστός στη δεκαετία του ’80, στη διάρκεια της εξέγερσης κατά της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Κατά την εξέγερση εκείνη, που κράτησε 10 χρόνια, είχε πάρει χρήματα και εξοπλισμό από τη CIA.

Το 1997, η πρώτη «απόβαση» του Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Αλβανία και με τη βοήθεια του Σαλί Μπερίσα και του αρχηγού των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το 1998, εξέδωσε φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) προς τους μουσουλμάνους, ζητώντας τους να στοχοποιούν και να φονεύουν πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ.

11η Σεπτεμβρίου 2001, 08:45 π.μ., η ημερομηνία και η ώρα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και, κατά πολλούς, άλλαξε τον κόσμο. Ενα αεροσκάφος της American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μεγάλο Μήλο. Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Ταυτόχρονη συνέπεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) αντίστοιχα, στα πλαίσια του «Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία». Πέντε χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο πόλεμος αυτός είχε στοιχίσει τη ζωή σε, τουλάχιστον, 62.000 ανθρώπους, ενώ είχε δημιουργήσει 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Κόστισε, δε, στις ΗΠΑ, περισσότερα από το ποσό που χρειάζεται για να αποπληρωθούν τα χρέη κάθε φτωχής χώρας στη γη.

17 Σεπτεμβρίου 2001: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει «Μπιν Λάντεν: Καταζητείται. Ζωντανός ή Νεκρός».

Σεπτέμβριος 2006: Ο Μπους δεσμεύεται ότι «Λάντεν, η Αμερική θα σε εντοπίσει». Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Νοέμβριο του 2001, ο Οσάμα «εντοπίστηκε» για πρώτη φορά. Το σενάριο έλεγε ότι βρισκόταν στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στην Κανταχάρ, εντός μιας έκτασης 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από τότε, οι ραδιοαρβύλες» τον έφεραν να εντοπίζεται ανά μήνα, τουλάχιστον μια φορά. Οι τίτλοι, κλισέ: «Σε απόσταση αναπνοής από τον πιο περιζήτητο τρομοκράτη οι Aμερικανοί».

Τον Σεπτέμβριο του 2002, την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανέλαβε ευθέως ο Λάντεν με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα.

https://www.youtube.com/watch?v=-HVI3GJyEmM

Τον Μάιο του 2008, σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα, ο Λάντεν υπόσχεται να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Ισραήλ και των συμμάχων.

Το 2010, με ηχογραφημένο μήνυμα η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροπλάνο της Delta, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Στις 29 Απριλίου 2011, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Λάντεν.

landen
Ομπάμα και επιτελείς παρακολουθούν την επιχείρηση

2 Μαΐου 2011: Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώνεται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν. Την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του κάνει με διάγγελμα ο πρόεδρος Ομπάμα: «Yστερα από τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο κόσμος είναι καλύτερος και πιο ασφαλής». Και ήρθε ο ΙSIS…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...