1432
Η διαμάχη φουντώνει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Google | Protagon Team

Νέο μέτωπο εναντίον της Google ανοίγει η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2016, 16:43
Η διαμάχη φουντώνει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Google
|Protagon Team

Νέο μέτωπο εναντίον της Google ανοίγει η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2016, 16:43

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να πιέζει τη Google. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των Βρυξελλών βρίσκεται το Android, το διάσημο λειτουργικό σύστημα της αμερικανικής εταιρείας. Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δήλωσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ είναι πολύ κοντά στο να ανοίξουν ακόμα ένα μέτωπο στη διαμάχη τους με τον διαδικτυακό γίγαντα. Ηδη άλλωστε, βρίσκονται στα δικαστήρια κατηγορώντας την εταιρεία ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στις διαδικτυακές αναζητήσεις.

H επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, είπε πως ανησυχεί ότι η Google μπορεί να εκμεταλλεύεται την επιθυμία των καταναλωτών να έχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές, έτοιμες για χρήση με το άνοιγμα μιας νέας συσκευής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία, κρατώντας τους νεοσύστατους δημιουργούς εφαρμογών και τους παρόχους υπηρεσιών εκτός της αγοράς.

Σε ομιλία της στην Ολλανδία, δήλωσε: «Η ανησυχία μας είναι ότι απαιτώντας από τους δημιουργούς συσκευών να έχουν μια σειρά από προεγκατεστημένες εφαρμογές της και να μην αφήσει οι εταιρείες να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, ποιες εφαρμογές να συμπεριλάβουν στις συσκευές τους, η Google θα μπορούσε να κόψει έναν από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι νέες εφαρμογές μπορούν να φτάσουν στους καταναλωτές».

Εξηγώντας την λογική της, αναφέρθηκε στην μάχη ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Microsoft, η οποία διήρκεσε χρόνια και κορυφώθηκε το 2007 με τα πρόστιμα να ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους FT.

«Μία από τις ανησυχίες μας ήταν η επίδραση στην καινοτομία. Αν η εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων υπήρχε ήδη, όταν κάποιος αγόραζε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα ήταν πολύ δύσκολο να πειστεί στην συνέχεια να δοκιμάσει μια εναλλακτική εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων. Ετσι, οι καινοτόμοι θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση», δήλωσε η ίδια για την υπόθεση εναντίον της Microsoft.

Αν η επιτροπή εντοπίσει αδικίες σε οποιαδήποτε υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και το 10% των βασικών εσόδων του προηγούμενου οικονομικού έτους, που στην περίπτωση της Google ήταν 74,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Γκέοφ Μπλάμπερ, αναλυτής στο CCS Insight, είπε ότι η υπόθεση της ΕΕ κατά του λειτουργικού συστήματος Android θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ζωτικής σημασία για το μέλλον της Google ακόμα και από την τρέχουσα έρευνα για την δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στην αγορά αναζήτησης.

Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα ανησυχήσει την Google, καθώς η πλειονότητα των καθημερινών αλληλεπιδράσεων των καταναλωτών με τις υπηρεσίες διαδικτύου γίνονται επί το πλείστον από κινητές συσκευές.

Το μοντέλο της Google είναι σχεδιασμένο για να κρατήσει τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην αγκαλιά της αλλά και να τους ωθήσει στην χρήση των δικών της εφαρμογών

Κάθε ρυθμιστική κίνηση εναντίον του Android είναι εξαιρετικά ευαίσθητη καθώς η Google υπήρξε ένας από τους κύριους ευεργετούμενους από την στροφή των καταναλωτών στις φορητές συσκευές, ως τον κύριο τρόπο αγορών, πλοήγησης στο Διαδίκτυο, στο διάβασμα και για τα ταξίδια τους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το Android ως λειτουργικό σύστημα βρισκόταν στο 80% των κινητών τηλεφώνων, παγκόσμια, τον περασμένο χρόνο, ενώ το λειτουργικό της Apple, iOS, καταλάμβανε μονάχα το 13% της αγοράς.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τέτοια ηγεμονία δεν είναι παράνομη αλλά θέτει ιδιαίτερες απαιτήσεις κατά της Google για την διατήρηση του ανταγωνισμού.

Επίσης, ο κ. Μπλάμπερ είπε ότι, αν και η Google προσφέρει το Android στους κατασκευαστές δωρεάν, το λογισμικό είναι «μια σημαντική μηχανή δημιουργίας εσόδων, έστω και έμμεσα, για την αναζήτηση και άλλων υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία».

Αλλά, η Google απορρίπτει σθεναρά τέτοιες υπόνοιες, ότι δηλαδή, το ανοιχτού κώδικα λειτουργικό της σύστημα, Android, είναι μη ανταγωνιστικό και υποστηρίζει ότι έχει δώσει στους τελικούς καταναλωτές, περισσότερες επιλογές από ποτέ.

Η εταιρεία προσθέτει ότι οι εφαρμογές των ανταγωνιστών της, όπως για παράδειγμα από το Facebook, την Amazon, την Microsoft και την Expedia, είναι εύκολα διαθέσιμες με το Android.

Οι συσκευές της Samsung έχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές από τους ανταγωνιστές της Google. Εταιρείες συμπεριλαμβανόμενων της ΝΟΚΙΑ και της Amazon έχουν χρησιμοποιήσει εκδόσεις του συστήματος Android χωρίς προεγκατεστημένες εφαρμογές της Google.

Πολλοί κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, που χρησιμοποιούν το Android ως λειτουργικό σύστημα, επιλέγουν να εγκαταστήσουν εφαρμογές της Google, όπως τους χάρτες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Google επιμένει ότι επιλέγουν να προεγκαταστήσουν την εφαρμογή Google Play της εταιρείας, το μαγαζί εφαρμογών αν θέλετε, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Android.

Οι επικριτές λένε ότι το αποτέλεσμα είναι να αναγκάσει τους κατασκευαστές που θέλουν πρόσβαση στα εκατομμύρια των εφαρμογών που παρέχει η Play, να ομαδοποιούν τις εφαρμογές της Google σε εκατομμύρια τηλέφωνα με Android. Με αυτόν τον τρόπο, το επιχειρηματικό μοντέλο της Google είναι απλό και κυνικό: είναι σχεδιασμένο για να κρατήσει τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην αγκαλιά της αλλά και να τους ωθήσει στην χρήση των δικών της εφαρμογών και υπηρεσιών.

Η Google δήλωσε πάντως ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το Android, με ή χωρίς τις εφαρμογές της εταιρείας. Οι κατασκευαστές αλλά και οι πάροχοι σύνδεσης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν το Android και οι καταναλωτές έχουν τον τελευταίο λόγο για το ποιες εφαρμογές θέλουν να χρησιμοποιήσουν στις συσκευές τους.

Y.Γ. Σχετικά η Google απάντησε:

Το Android, μοντέλο ανοιχτής καινοτομίας

Ανακοινώσαμε το λειτουργικό σύστημα του Android το 2007. Το μοντέλο, με ένα δωρεάν και ανοιχτό λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζεται από πολλούς συνεργάτες hardware, δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο. Η πρώτη συσκευή δεν προμήνυε τη μελλοντική επιτυχία του Android. Περιγράφηκε σαν «ιδιόμορφο»… έχοντας «μία γοητευτική, ρετρό-προοδευτική εικόνα: σαν να βάζουμε ένα gadget από ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1970 σε ταινία του 2038». Αλλά εμείς (και οι χιλιάδες άλλες εταιρίες που δουλεύουν σε συσκευές Android και εφαρμογές) παραμείναμε προσηλωμένοι σε αυτό.

Από τότε, το Android έχει αναδειχθεί ως κινητήριος μοχλός καινοτομίας για το λογισμικό κινητών συσκευών και την τεχνολογία υλικών. Έχει δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες κατασκευαστές να δημιουργήσουν εξαιρετικά τηλέφωνα, tablet και άλλες συσκευές. Και έχει βοηθήσει προγραμματιστές από όλο το φάσμα να προσεγγίσουν εύκολα χρήστες στην παγκόσμια αγορά . Το αποτέλεσμα? Οι χρήστες απολαμβάνουν εξαιρετικές επιλογές εφαρμογών και συσκευών σε πιο εξαιρετικά χαμηλές τιμές – πιο χαμηλές τιμές από ποτέ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με το μοντέλο μας, και σήμερα δημοσίευσε μια δήλωση αιτιάσεων, εγείροντας ερωτήσεις για την επίδρασή του στον ανταγωνισμό. Λαμβάνουμε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά, όμως πιστεύουμε ότι το μοντέλο της εταιρείας μας κρατά το κόστος των κατασκευαστών χαμηλά και την προσαρμοστικότητα τους υψηλή, ενώ δίνει στους καταναλωτές έναν ξεχωριστό και άνευ προηγουμένου έλεγχο στις κινητές συσκευές τους.

Να πως σχεδιάσαμε το μοντέλο:

Οι συμφωνίες με τους συνεργάτες μας είναι πλήρως σε εθελοντική βάση- οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το Android χωρίς την Google. Δοκιμάστε το- μπορείτε να κατεβάσετε το ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα δωρεάν, να το τροποποιήσετε όπως θέλετε, και να φτιάξετε ένα κινητό. Εταιρίες όπως η Amazon κάνουν ακριβώς αυτό.

Οι κατασκευαστές που θέλουν να συμμετέχουν στο οικοσύστημα του Android, δεσμεύονται να δοκιμάσουν και να πιστοποιήσουν ότι οι συσκευές τους θα υποστηρίζουν τις εφαρμογές του Android. Χωρίς αυτή τη δέσμευση,, οι εφαρμογές δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν από τη μια συσκευή Android στην άλλη. Φανταστείτε πόσο απογοητευτικό θα ήταν αν μια εφαρμογή που κατεβάσατε σε μια συσκευή Android δεν δούλευε σε άλλο κινητό από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία.

● Οποιοσδήποτε κατασκευαστής μπορεί να διαλέξει να φορτώσει τη σουίτα των εφαρμογών της Google στη συσκευή του και να προσθέσει επίσης ελεύθερα και άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, τα κινητά τηλέφωνα σήμερα βγαίνουν με ένα μεγάλο αριθμό προ εγκατεστημένων εφαρμογών (από την Microsoft, το Facebook, την Amazon, το Google, τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, και άλλους).

● Το Android είναι δωρεάν για να χρησιμοποιηθεί από τους κατασκευαστές, απαιτείται όμως σημαντικό κόστος για να δημιουργηθεί, να βελτιωθεί, να διατηρηθεί ασφαλές και να προστατευθεί από άλλες πατέντες σουίτας. Εμείς παρέχουμε το Android δωρεάν και εξισορροπούμε τα κόστη μας μέσω εσόδων από τις Google εφαρμογές και υπηρεσίες μας που διανέμουμε μέσω Android.

● Και είναι απλό και εύκολο για τους χρήστες να προσωποποιήσουν τις συσκευές τους και να κατεβάσουν εφαρμογές από μόνοι τους, ακόμα και εφαρμογές που είναι σαφώς ανταγωνιστικές των δικών μας. Η δημοτικότητα εφαρμογών όπως Spotify, WhatsApp, Angry Birds, Instagram, Snapchat και πολλών άλλων δείχνει πόσο εύκολο είναι για τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις καινούργιες εφαρμογές που επιθυμούν. Πάνω από 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές έχουν κατέβει σε σύστημα Android.

Ένας αριθμός ρυθμιστικών αρχών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες μπορούν εύκολα να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές, όπως και να αλλάξουν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις κινητές συσκευές τους. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: σχεδιάσαμε το λειτουργικό μας για να προωθεί τις επιλογές των κατασκευαστών και των χρηστών. Και να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνοντας και την Ευρώπη, όπου υπάρχει μια ακμάζουσα αγορά και οικονομία των εφαρμογών.

Οι συμφωνίες με τους συνεργάτες μας έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου, και το σημαντικότερο, βιώσιμου, οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές.”

— Κεντ Γουόλκερ

Ανώτερος Αντιπρόεδρος & Γενικός Σύμβουλος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...