407
Αφετηρία λεωφορείων στο Ελσίνκι | (FLICKR/ Ri Sa)

Η Φινλανδία κάνει το λεωφορείο πιο ελκυστικό από το ΙΧ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 19:44
Αφετηρία λεωφορείων στο Ελσίνκι
|(FLICKR/ Ri Sa)

Η Φινλανδία κάνει το λεωφορείο πιο ελκυστικό από το ΙΧ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2016, 19:44

Ο μόνος τρόπος να πείσεις τους οδηγούς αυτοκινήτων να αποσυρθούν από τα οχήματά τους και να προτιμήσουν τα αστικά λεωφορεία είναι να τους δώσεις μία γεύση από τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον τρόπο που αυτά μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή σου. Και πώς τους δελεάζεις να κάνουν το πρώτο βήμα; Τους παρέχεις δωρεάν εισιτήρια. Με αυτό το σκεπτικό έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να αποσυμφορηθεί η κίνηση στους δρόμους και να μειωθεί η εκπομπή καυσαερίου από τα ΙΧ, το Τούρκου, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας.

Οποιος διαθέτει δίπλωμα οδήγησης και όχι κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να κάνει αίτηση για ένα πακέτο δωρεάν εισιτηρίων αξίας 20 ευρώ. Η ιδέα είναι ότι όταν γευτούν τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στο τιμόνι, αλλά θα γεμίσουν τις κάρτες τους. Και ήδη, μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας, τον Φεβρουάριο, καταγράφηκαν 5.000 νέες αιτήσεις για κάρτες επιβίβασης, ενώ τον Μάρτιο ο αντίστοιχος αριθμός εκτιμάται ότι έχει διπλασιαστεί.

Φυσικά δεν μιλάμε για οποιοδήποτε δίκτυο αστικής συγκοινωνίας. Η αρμόδια τοπική αρχή φροντίζει να γεννά ή να υιοθετεί διαρκώς καινοτόμες ιδέες για να αναβαθμίζει τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πρόσφατα εφάρμοσε ένα σύστημα πληρωμής μέσω έξυπνων κινητών ενώ μέχρι το φθινόπωρο θα έχει συσταθεί ένα σύστημα συνεργασίας ανάμεσα στα λεωφορεία και τα ταξί, κατά την οποία μία υπηρεσία ταξί θα μεταφέρει τους επιβάτες από τις απόμακρες στάσεις λεωφορείων με μειωμένη ταρίφα.

Εντός των επόμενων χρόνων οι πληροφορίες για τα δρομολόγια και οι 75.000 στάσεις όλων των γραμμών λεωφορείων της Φινλανδίας θα έχουν ψηφιοποιηθεί δημιουργώντας μία βάση δεδομένων στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλα τα smartphones με μία ειδική εφαρμογή –κάτι που έχει ήδη εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα, Ελσίνκι.

Είναι μικρά βήματα μίας διαδρομής που έχει στον ορίζοντα την σχεδόν ολική εξάλειψη των ιδιωτικών οχημάτων. Ενα από τα πιο φιλόδοξα βήματα που επιχείρησε η φινλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε. Το σχέδιο («Kutsplus») ήταν να δημιουργηθεί μία εφαρμογή που «φέρνει» όλα τα μέσα μεταφοράς –από τρένο μέχρι και ποδήλατο- της πρωτεύουσας στα κινητά των κατοίκων της. Ο χρήστης επέλεγε τον προορισμό του και με μία παραγγελία και μία συνολική πληρωμή έφτιαχνε τη διαδρομή του. Το σύστημα ενέπνευσε άλλες περιοχές του κόσμου αλλά έκλεισε τον Δεκέμβριο γιατί οι αρχές θεώρησαν ότι ήταν πολύ ακριβό για τους χρήστες. Πάντως οι φιλνανδικές αρχές δεν το βάζουν κάτω. Θα φτάσουν σε έναν κόσμο όπου οι κάτοικοι θα μετακινούνται με τις αστικές συγκοινωνίες, οι δρόμοι θα αδειάσουν και η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει. Με μικρά βήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...