463
Ξένοι στα ίδια έδρανα, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών | Alexandros Michailidis / SOOC

«Τσεκ πόιντ» Ευκλείδης…

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Φεβρουαρίου 2016, 07:09
Ξένοι στα ίδια έδρανα, ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Τσεκ πόιντ» Ευκλείδης…

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Φεβρουαρίου 2016, 07:09

Διεργασίες πιθανώς καθοριστικής σημασίας για το άμεσο μέλλον και πάντως ενδεικτικές της ρευστότητας που επικρατεί στην κυβέρνηση, εξελίσσονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνονται από δημόσιες δηλώσεις, αφενός, και (μετα)κινήσεις συγκεκριμένων προσώπων, αφετέρου, στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί αναβρασμός, ο οποίος επιδρά και στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – και συνακολούθως στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και το κλίμα που διαμορφώνεται.

Η πρόσφατη δήλωση του κ. Τσακαλώτου «αν είναι να πάει για Μάιο Ιούνιο η αξιολόγηση, καήκαμε», θεωρήθηκε ότι ήταν και μία προειδοποιητική παρέμβαση προς την ηγεσία της κυβέρνησης, αλλά και μία σαφής ένδειξη της αποστασιοποίησης και της προσωπικής πορείας που κατά κάποια κυβερνητικά στελέχη, έχει επιλέξει ο υπουργός των Οικονομικών.

Το προηγούμενο καλοκαίρι και αφότου είχε συντελεστεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ως εκπρόσωπος της ομάδας των «53» ήταν ο πρώτος από εκείνους που έμειναν, που έθεσε ζήτημα πολιτικών επιλογών για το κόμμα. Είχε «απειλήσει» να μην είναι υποψήφιος, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να έλθει σε συμβιβασμό μαζί του και τελικά επανεξελέγη βουλευτής και ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτοτε, η επικοινωνία του και η συνεννόησή του με τους ξένους συνομιλητές του ήταν κατά γενική ομολογία ικανοποιητική.

Ο Θόδωρος μιχόπουλος (δεξιά)  συνοδεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2015. εφυγε από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου, επανήλθε και ξαναέφυγε... ( Christos DOGAS / European Union)
Ο Θόδωρος Μιχόπουλος (δεξιά) συνοδεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2015. εφυγε από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου, επανήλθε και ξαναέφυγε… ( Christos DOGAS / European Union)

Παρά ταύτα, τις τελευταίες εβδομάδες πηγές που εδρεύουν στις Βρυξέλλες μεταδίδουν πως οι συνάδελφοι του κ. Τσακαλώτου στο Eurogroup διαπιστώνουν είτε μία διάσταση ανάμεσα στα όσα τους μεταφέρει ο έλληνας υπουργός στις συνεδριάσεις και όσα μαθαίνουν για τις κυβερνητικές θέσεις, είτε κάποιο έλλειμμα πληροφόρησής του σε σχέση με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της τήρησης του προγράμματος και της αξιολόγησης.

Σε αυτό το κλίμα, μία εξέλιξη των τελευταίων ημερών, επιδρά ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που αφορούν τον προβληματικό τρόπο επικοινωνίας Τσίπρα – Τσακαλώτου.

Ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου Θόδωρος Μιχόπουλος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες επανήλθε σε ρόλο άτυπου συμβούλου, έχει σύμφωνα με πληροφορίες αποχωρήσει και πάλι από τον κύκλο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο κ. Μιχόπουλος είχε και πάλι αποχωρήσει και είχε αναλάβει σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου, με τον οποίο συμμετέχουν στην ομάδα των «53».

Η νέα του αποχώρηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ερμηνεύεται από κάποιους ως δείγμα της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και της νέας εκδήλωσης εσωκομματικής παγωμάρας εν αναμονή της ενδεχόμενης αξιολόγησης και των μέτρων που θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστούν ως προϋπόθεση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...