2401
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς σε δεύτερο πλάνο σε μια χαρακτηριστική αντίδραση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη | Nikos Libertas / SOOC

Η κυβέρνηση που έγινε… Ανεξάρτητη Αρχή

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2016, 01:35
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς σε δεύτερο πλάνο σε μια χαρακτηριστική αντίδραση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
|Nikos Libertas / SOOC

Η κυβέρνηση που έγινε… Ανεξάρτητη Αρχή

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2016, 01:35

Ηταν μία από τις γνωστές μάχες: Διαδικαστικά ζητήματα, ενστάσεις επί του προσωπικού, ένταση, διακοπές και σχόλια από τα έδρανα. Ηταν αυτά που διάνθισαν τη σύγκρουση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων για τον διαγωνισμό στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με επείγουσα τροπολογία. Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια με την κυβέρνηση να δηλώνει πως πρόθεσή της είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή λόγω ουσιαστικής κατάργησης του ΕΣΡ και απόπειρα δημιουργίας νέου συστήματος διαπλοκής.

Μάλιστα, κατατέθηκαν δύο αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία: ένα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένα από βουλευτές της ΝΔ.

Ψήφισαν 270 βουλευτές. «Ναι» στην επίμαχη τροπολογία είπαν 154, «Οχι» 102 και 14 δήλωσαν «παρών».

Ζάπινγκ στην αντισυνταγματικότητα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή της σύνθεσης του ΕΣΡ και διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα πατάξει τη διαπλοκή. Στο βήμα, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεκίνησε με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο, αλλά και στο Αγροτικό. Θύμισε στον Πρωθυπουργό τις προεκλογικές του υποσχέσεις στους αγρότες. Κατηγόρησε δε, ευθέως τον Πρωθυπουργό: «Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα».

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον Πρωθυπουργό, στην Ολομέλεια, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα. Αντίστοιχο αίτημα, πάντως, κατέθεσαν και βουλευτές της ΝΔ.

Απορρίφθηκε από τη Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία που αφορά την διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση παρουσίασε την απάντηση της Κομισιόν που αναφέρει ότι είναι κυβερνητική αρμοδιότητα η διενέργεια διαγωνισμού και η αδειοδότηση των καναλιών. Κατά της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, υπέρ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

«Δεν υπερασπίζεστε την δημοκρατία, αλλά την διαπλοκή» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Θα περίμενα πειστικότερα νομικά επιχειρήματα. Η γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος αρκεί», είπε και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «εσείς ματαιώσατε τη δυνατότητα του ΕΣΡ να εκπληρώσει τον συνταγματικό του ρόλο. Και τίκτοντες και παρθενεύοντες;».

«Είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού παρασυντάγματος», ισχυρίσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «έχετε ξεφύγει πολιτικά ανοίγοντας τόσα δραματικά θέματα, αλλά και θέματα που δημιουργούν εμπλοκές και παραβιάζουν το Σύνταγμα». Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να το σκεφτεί πολύ καλά για να υπογράψει» τη διάταξη αυτή.

Ολες οι ανεξάρτητες Αρχές είναι τμήμα του κράτους και ασκούν εξουσία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και τυπικά ως εκπρόθεσμη και ουσιαστικά. «Η κυβέρνηση θέλει ομήρους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορεί και γι’ αυτό φέρνει την αλυσιτελή διάταξη», υποστήριξε και ισχυρίσθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπολσεβική αντίληψη ότι πρέπει να καταλάβει το κράτος. Όμως, είστε μπολσεβίκοι μόνο στο μυαλό σας. Στην πραγματικότητα είστε μενσεβίκοι. Με αυτή την μπότα που πατάτε τον λαό, αυτή την μπότα ο λαός θα σας την επιστρέψει».

Καβγάς με φόντο το ΝΑΤΟ

«Η ΝΔ ενημερώθηκε από εμένα», ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στο αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια να δοθεί στη Βουλή η απόφαση του ΝΑΤΟ για συμβολή στο Αιγαίο. «Η ΝΔ δεν έχει πλέον επικοινωνία μεταξύ της», ήταν το συμπέρασμα του Π. Καμμένου που υπογράμμισε ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις από το ΝΑΤΟ.

«Επικοινώνησα με την Ντόρα Μπακογιάννη επί 35 λεπτά, την οποία απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη συζήτηση στο ΝΑΤΟ. Την ενημέρωσα για όλο το κείμενο που είναι απόρρητο», είπε ο υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε εμφατικά: «ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, που τώρα φεύγει, δεν είχε καμία ενημέρωση και έκανε περίεργες δηλώσεις. Να συνεννοείστε μεταξύ σας, η απάντηση της Ντ. Μπακογιάννη ήταν ότι η συνομιλίες ήταν θετικές».

Ο Π. Καμμένος περιέγραψε το περιεχόμενο της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ: «Η συμφωνία που έγινε κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, έχοντας γίνει αποδεκτές όλες τις ελληνικές θέσεις. Στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων από την Τουρκία, θα προωθούνται αυτόματα στην Τουρκία. Οι ελληνικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν κατά δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο και οι τουρκικές στα τουρκικά. Είναι απόλυτα σαφές ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ανάλογων Κέντρων Διάσωσης».

Οσον αφορά στη διοίκηση της δύναμης ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «τη συγκεκριμένη στιγμή είναι υπό τη διοίκηση της Γερμανίας. Η επόμενη θα ήταν της Τουρκίας, αλλά εξαιρέσαμε από τη διοίκηση και την Ελλάδα και την Τουρκία. Εχουν εξασφαλιστεί απόλυτα όλα εκείνα που ζήτησε η ελληνική πλευρά (μόνιμο αντιπρόσωπο, επιτελεία, υπουργείο Εξωτερικών)».

Το επεισόδιο Θεοδωράκη-Πολάκη: «Αν τολμάτε, να πάτε στην Κρήτη χωρίς φρουρά»

Εντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και του Παύλου Πολάκη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο επικεφαλής του Ποταμιού την ώρα που βρισκόταν στο βήμα, ενοχλήθηκε από τον θόρυβο που προκαλούσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τα έδρανα.

Ο κ. Πολάκης συνεχίζοντας να κάνει θόρυβο, ενόχλησε τον κ. Θεοδωράκη ο οποίος του είπε: «Πηγαίνετε στην Κρήτη να μιλήσετε, αν τολμάτε, μετά τις υποσχέσεις που δώσατε. Να πάτε, όμως, χωρίς φρουρά!». «Μη γελάτε και μη θορυβείτε. Αν θέλετε ελάτε εδώ στα υπουργικά να μας απαντήσετε. Να πάτε στην Κρήτη. Σας περιμένουν οι αγρότες στην Κρήτη», προσέθεσε.

Το επεισόδιο έληξε με τον κ. Πολάκη να σταματά να θορυβεί και τον κ. Θεοδωράκη να συνεχίζει την ομιλία του.

Δείτε, αναλυτικά, τι ειπώθηκε…

Αλέξης Τσίπρας: «Είναι λαϊκή επιταγή το τέλος στη διαπλοκή»

«Το Σύνταγμα λέει ότι τις άδειες τις δίνει το Κράτος, αν ήθελε να τις δίνει το ΕΣΡ, θα το έλεγε», τόνισε στην επιχειρηματολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προηγουμένως υποστήριξε ότι «η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Σχετικά με τις αλλαγές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είχε στηθεί σύστημα διαπλοκής, στο οποίο μέσα ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές, δανειοδοτούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ. «Ο λαός μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη για να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και με αυτό το κατεστημένο, τόνισε ο Πρωθυπουργός και καταφέρθηκε με δριμύτητα εναντίον κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν, λέγοντας ότι εκείνες έστησαν το σύστημα της διαπλοκής».

«Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. Ερχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, είναι λαϊκή επιταγή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης:«Δεν μπορείτε να βγείτε στην κοινωνία»

«Ολες οι δυνάμεις είναι απέναντί σας», εκτίμησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γιατί τους είπατε ψέματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Σήμερα μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δε μπορείτε να βγείτε», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας στον κ Τσίπρα ότι είχε πει πάνω στο τρακτέρ σε αγρότη κατά το παρελθόν ότι θα καταργήσει όλους τους Μνημονιακούς νόμους.

«Η ΝΔ θα υπερασπιστεί την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού και τη λειτουργία της αγοράς πάντα υπό τον έλεγχο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε πως ό,τι ισχύει για όλους τους επιχειρηματίες, πρέπει να ισχύει για όλους του ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. «Θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ», είπε προς τον κ. Τσίπρα, ενώ πρόσθεσε ότι προηγουμένως «έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ». Αναφέρθηκε ακόμη σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον κ. Τσίπρα μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, όπου του ζήτησε να επιστρέψει την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και η ΝΔ θα ψηφίσει τη σύνθεση του ΕΣΡ, ενώ ο κ. Τσίπρας «προσποιήθηκε τάχατις άγνοια επί των αρμοδιοτήτων», ενώ σήμερα στη Βουλή διάβασε το αρ. 15 του Συντάγματος, αλλά μόνο το πρώτο και όχι το δεύτερο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου, καταλογίζοντάς του υποκρισία. «Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνταγματολόγος για να αντιληφθεί και το γράμμα και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη», συμπλήρωσε, ενώ αναρωτήθηκε «γιατί 4 και όχι 14 ή 24» άδειες, ενώ αν είναι 4, «γιατί δεν ορίζετε ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σουπερμάρκετ, κομμωτηρίων», αναρωτήθηκε.

Νίκος Παππάς: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ήθελαν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

«Εχουμε μία ευκαιρία, η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει διαδικασία αδειοδότησης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας  Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε το 1995 δεν εφαρμόστηκε γιατί «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ήθελαν να κάνουν ένα διαγωνισμό για να βάλουν τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», καθώς η πρώτη παράταση στο νόμο δόθηκε το 1999. «Το 2002 καταργείται η διαγωνιστική διαδικασία, το 2006 ξεκινά νέος κύκλος παρατάσεων, 15 τον αριθμό. Σε αυτές τις παρατάσεις είχε υπογραφή υπουργού, δεν είδα κανέναν να εξεγείρεται και να χοροπηδάει ιδίως στα έδρανα τα ορεινά, παραμονή Πρωτοχρονιάς», τόνισε ο κ. Παππάς. Μάλιστα κατέθεσε και τη γνωμοδότηση που ζήτησε από τον συνταγματολόγο Γιάννη Δρόσο επί του θέματος της αρμοδιότητας του ΕΣΡ, η οποία καταλήγει ότι η τροπολογία είναι συνταγματική.

 Σταύρος Θεοδωράκης: «Προσχηματική η κάθαρση»

«Η καταρρέουσα κυβέρνηση χτίζει τη δική της διαπλοκή», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ευαγγελίζεται προσχηματικά την κάθαρση. «Δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή, αλλά η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων», είπε ενώ αναφέρθηκε και σε σημερινές, καταγγελτικές προς την κυβέρνηση δηλώσεις του επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Το νέο καθεστώς θέλει να φτιάξει ένα δικό του ελεγχόμενο καθεστώς», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ποταμιού Χάρης Θεοχάρης,

Νίκος Βούτσης: «Οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ»

Πολιτικό θράσος καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους», σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ». «Για τη χώρα μας με την έννοια της βιωσιμότητας, μπορούν να σταθούν συγκεκριμένες άδειες», συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ότι «κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. οκτώ κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς». «Η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση έπειτα από 40 χρόνια και δεν έχει δικαίωμα να κάνει τίποτα που θα αλλάζει, γιατί αν επιχειρήσει να το κάνει, στήνει διαπλοκή», συμπλήρωσε. «Τα έχετε μπλέξει τεχνηέντως», εκτίμησε, αναφέροντας ότι αυτές οι άδειες δεν είναι συνδρομητικές.

Βασίλης Λεβέντης: «Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει»

Αντίθετός προς την τροπολογία της κυβέρνησης για τη διαδικασία αδειοδότησης τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Eνωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί, και ζήτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα «πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο αναγνώρισε «γενναιότητα» επειδή «επέλεξε να παραιτηθεί, ενώ είχε τη δεδηλωμένη». Σχετικά με το ζήτημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πρότεινε αντί να περιοριστεί ο αριθμός των καναλιών να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως, για παράδειγμα, η ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, ή η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές, ενώ δήλωσε ότι όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει. «Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας», είπε ο κ. Λεβέντης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενώ ισχυρίζεται ότι επιδιώκει τη συναίνεση, στην πραγματικότητα περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.

Θανάσης Παφίλης: «Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα»

Για «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στην τροπολογία που προωθεί για τις τηλεοπτικές άδειες, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει η έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. «Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα» δήλωσε ο ίδιος. Υπογράμμισε ότι για τους εργαζόμενους, «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ», ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο. Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. Πέραν της επίμαχης τροπολογίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν.

Φώφη Γεννηματά: «Κυβερνήστε ή αποχωρήστε έντιμα»

«Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αοριστίες για αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν ονομάζει», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. «Επιδιώκετε να ρίξετε στάχτη στα μάτια στον κόσμο που πλήττεται από τις δικές σας πολιτικές», δήλωσε η ίδια, κρίνοντας ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί με «τρόπο άκομψο» να στήσει τη δική της διαπλοκή, «επειδή έχει καταπιεί όλες τις προεκλογικές της διακηρύξεις». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα. «Κυβερνήστε ή αποχωρήστε».

Αναφέρθηκε, τέλος, στο θέμα της Νατοϊκής εμπλοκής στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι είναι θετικό η Ελλάδα να μην είναι μόνη με μια Ευρωπαϊκή Ενωση που καθυστερεί να πάρει αποφάσεις. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για να μη χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ζήτησε ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας και τον Πρωθυπουργό.

Χρήστος Σπίρτζης: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 4 πολυπλέκτες μέχρι το 2020 και 4 κανάλια υψηλής ευκρίνειας»

O υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Ολομέλεια, στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέτρεψε τον ισχυρισμό περί απεριορίστου αριθμού καναλιών βασιζόμενος στη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέσσερις πολυπλέκτες μέχρι το 2020 και τέσσερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας». Εκανε λόγο για επαρκή τεκμηρίωση από πλευράς της κυβέρνησης για τον αριθμό των καναλιών αλλά και παρεμβολές τα παλαιότερα έτη στην ΕΕΤΤ για τους χάρτες συχνοτήτων και για την επιλογή συγκεκριμένων συμβούλων. Οπως είπε, «εδώ και μήνες ζούμε μια πρωτοφανή στοχοποίηση με ψέματα, λάσπη και κιτρινισμό.

 Πηγή: Vouliwatch, Protagon Team

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...