682
Το έμβλημα της Apple. H εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον | REUTERS/Stringer

Apple εναντίον Ντέιβιντ Κάμερον

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2015, 11:46
Το έμβλημα της Apple. H εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον
|REUTERS/Stringer

Apple εναντίον Ντέιβιντ Κάμερον

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2015, 11:46

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου με το οποίο δίνει στον εαυτό της διευρυμένες εξουσίες για τη συλλογή και αναζήτηση πληροφοριών για βρετανούς πολίτες – ακόμα και αν τα δεδομένα προέρχονται από τρίτες χώρες ή είναι αποθηκευμένα σε αυτές – κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της Apple, ανοίγοντας όπως προεξοφλούν αναλυτές τον δρόμο και για άλλες εταιρείες τεχνολογίας.  Ο αμερικανικός κολοσσός προειδοποιεί με τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στον κλάδο, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σε επιστολή της προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Apple εκτιμά ότι, αν περάσει το νομοσχέδιο, «θα παραλύσουν σημαντικά τμήματα του τεχνολογικού τομέα και θα γίνει έναυσμα για σοβαρές διεθνείς συγκρούσεις».

IMG_0998«Πιστεύουμε ότι θα ήταν λάθος να αποδυναμώσουμε την ασφάλεια για εκατομμύρια νομοταγείς πολίτες ώστε να είναι πιο αδύναμη και για τους πολύ λίγους που συνιστούν απειλή», επισημαίνει η εταιρεία και προσθέτει: «Σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον κυβερνοαπειλών, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να υλοποιήσουν ισχυρή κρυπτογράφηση για να προστατεύουν τους πελάτες»

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε προς επεξεργασία η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, η οποία υποστηρίζει πώς έτσι θα θέσει νέα πρότυπα διαφάνειας και ανοιχτών διαδικασιών. Οι διατάξεις του νομοθετήματος δίνουν στην Αστυνομία και σε υπηρεσίες ασφαλείας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της διαδικτυακής δραστηριότητας κάθε βρετανού πολίτη χωρίς ένταλμα. Η πρόσβαση στο περιεχόμενο των επικοινωνιών του θα χρειάζεται ωστόσο τη διπλή άδεια του υπουργείου Εσωτερικών και επιτροπής από δικαστικούς (αυτό είναι μια υποχώρηση της κυβέρνησης ως προς παλαιότερες προτάσεις της).

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κάμερον μπορεί να γίνει ένα καταλύτης για την εφαρμογή ανάλογων διατάξεων και από άλλες χώρες», επισημαίνει η Apple. Ειδικότερα, η Κίνα και η Ρωσία, που αμφότερες εδώ και χρόνια είτε ασκούν διαφορετικές μορφές λογοκρισίας και περιορισμών στον Κυβερνοχώρο, είτε σχεδιάζουν να τις εφαρμόσουν στο μέλλον, είναι από τους πρώτος που θα επωφεληθούν από το προηγούμενο της Βρετανίας, αναφέρουν από την πλευρά τους ακτιβιστές.

Η Apple θέτει το νομικό ζήτημα από την πρόσβαση και επεξεργασία δεδομένων σε τρίτες χώρες. Μια εταιρεία στην Ιρλανδία θα μπορεί, για παράδειγμα, να επεξεργάζεται τα δεδομένα του εκ μέρους του βρετανικού κράτους με ένταλμα του οποίου την ύπαρξη ο χρήστης ούτε που θα του επιτρέπεται να επιβεβαιώσει. Οι αλληλοεπικαλυπτόμενοι και αντιφατικοί νόμοι ανάμεσα στη μία χώρα και την άλλη ουσιαστικά θα αναγκάζουν μια εταιρεία να παίρνει η ίδια αποφάσεις υπό τον φόβο κυρώσεων για την ίδια, τονίζει η Apple. Σε τέτοιες συνθήκες η διατήρηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και την εταιρεία «γίνεται εξαιρετικά δύσκολη».

Η αδύναμη κρυπτογράφηση για την Apple είναι «ένα κλειδί κάτω από το χαλάκι της πόρτας που δεν θα βρίσκεται εκεί μόνο για τους καλούς· θα το βρουν και οι κακοί»

Το τρίτο σημείο που επισημάνει η Apple είναι ότι με την εφαρμογή του νόμου πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν πιο αδύναμη κρυπτογράφηση, η οποία δυνητικά θα αφήσει απροστάτευτα τα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων. «Η δημιουργία backdoors [δηλαδή σκόπιμων κενών που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας τρίτος όπως, για παράδειγμα, μία κυβέρνηση] και δυνατοτήτων καταγραφής πληροφοριών θα αποδυναμώσει την προστασία που ενσωματώνεται στα προϊόντα της Apple και θα βάλει σε κίνδυνο όλους τους πελάτες μας», αναφέρει ακόμη η επιστολή και προσθέτει ένα γλαφυρό παράδειγμα: «Ένα κλειδί κάτω από το χαλάκι της πόρτας δεν θα βρίσκεται εκεί μόνο για τους καλούς· θα το βρουν και οι κακοί».

Σύμφωνα με τους Financial Times, την ανησυχία της Apple συμμερίζονται και άλλες μεγάλες εταιρείες: Η Google, το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το Yahoo επίσης ετοιμάζονται να καταθέσουν γραπτά, μέσω επιστολών στην επιτροπή, τις ενστάσεις τους.

Ανακτώντας την εμπιστοσύνη

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την τεράστιας κλίμακας προσπάθεια της NSA να υποκλέψει δεδομένα, να παρακολουθεί χρήστες κοινωνικών δικτύων και να συνεργαστεί υπόγεια με κολοσσούς της πληροφορικές , οι εταιρείες κάνουν μια προσπάθεια να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Χάρη και στις αποκαλύψεις, το αίτημα των χρηστών για πλήρως κρυπτογραφημένες επικοινωνίες (θεωρητικά και στην πραγματικότητα, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε) κερδίζει έδαφος. Οι εταιρείες παίρνουν και αυτές πολύ σοβαρά τα αιτήματα για περισσότερη ασφάλεια και τροποποιούν το λογισμικό και τα μηχανήματά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...