Οι New York Times για τους Αμερικανούς που αντιστέκονται / To Bloomberg για τις νουθεσίες της Μέρκελ προς τους Βρετανούς της Γερμανίας / Η Corriere della Sera για τον μεγάλο απόντα της παγκόσμιας μόδας / Και το South China Morning Post…
  • New York Times

    Τραμπ/ «Καταζητείται» σε 9 πολιτείες και 227 πόλεις

    Μετά τη δήλωση των 19 κρατών που συμμετείχαν στη σύνοδο του G20 και επιβεβαίωσαν (παρά την απογοήτευσή τους για την επιλογή του Τραμπ να αποχωρήσει) τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή όλων όσα ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μία είδηση από τις ΗΠΑ όχι μόνο δίνει ελπίδες για μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης από τον ανερμάτιστο Ντόναλντ αλλά αποδεικνύει επίσης πως υπάρχει και μια άλλη Αμερική -μια συμμαχία από πολιτείες, πόλεις και επιχειρήσεις- που δεν διστάζει να αψηφά και να αντιστέκεται ακόμα και στον πρόεδρό της.

    Την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες του κόσμου τούτου χαρακτήρισαν την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι το 2015 από τους εκπροσώπους 196 χωρών «μη αναστρέψιμη». Και τώρα η συμμαχία «America’s Pledge» στην οποία συμμετέχουν 9 πολιτείες, 227 πόλεις και κομητείες και περί τους 1.650 επιχειρήσεις και επενδυτές, οργανώνεται ώστε να τηρήσει, τουλάχιστον εν μέρει, τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνησή τους από τον Μπαράκ Ομπάμα. «Η συμμαχία– εξηγούν οι New York Times – θα συνεργαστεί με ειδικούς για να καθοριστούν ποσοτικά οι δεσμεύσεις τους όσον αφορά το κλίμα και θα μοιραστεί τα σχέδιά της με τα Ηνωμένα Έθνη, δεσμευόμενη να δράσει ανάλογα παρά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία».

    Επικεφαλής αυτού του συνασπισμού «αντίστασης» στην επικίνδυνη άγνοια του 45ου προέδρου των ΗΠΑ είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν. «Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού αλλά η αμερικανική κοινωνία εξακολουθεί να δεσμεύεται – και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε τους στόχους της», τόνισε ο Μπλούμπεργκ.

    «Γενοκτονία του κλίματος από τον Ντόναλντ Τραμπ». Φωτογραφία: Shutterstock
  • Bloomberg

    Μέρκελ προς Βρετανούς/ «Σας βολεύει να εκδώσετε ένα γερμανικό διαβατήριο»

    Φαίνεται πως και η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να γίνει σπιρτόζα αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο αστεϊσμός της ενδέχεται να έβαλε σε σκέψεις και την Τερέζα Μέι άλλα και τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ. «Μια συμβουλή; Σας βολεύει να εκδώσετε ένα γερμανικό διαβατήριο», είπε η γερμανίδα καγκελάριος στον Ρόμπερτ Χάρισον, έναν επιχειρηματία από τη Βρετανία που ζει στη Γερμανία τα τελευταία 25 χρόνια. Η ατάκα της Frau Μέρκελ – προσδιορίζει το Bloomberg – ακούστηκε κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Μόναχο. Και, αναμενόμενα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των παρευρισκόμενων οι οποίοι άρχισαν να χειροκροτούν και να γελάνε. Στην πράξη, η γερμανίδα ηγέτιδα απάντησε σε μια ερώτηση όσον αφορά το τί μέλλει γενέσθαι με τους Βρετανούς της Ευρώπης ενόψει του επικείμενου Brexit και προσδιόρισε πως η εξεύρεση μιας λύσης για τα δικαιώματα των πολιτών, Ευρωπαίων και Βρετανών, αποτελεί προτεραιότητα των συνομιλιών. Ολα άρχισαν όταν ο βρετανός επιχειρηματίας ρώτησε την καγκελάριο τι θα συμβεί εάν τον Μάρτιο του 2019 (με το Brexit να έχει ολοκληρωθεί) εμφανιστεί στο σπίτι του η αστυνομία και τον συλλάβει. «Δεν νομίζω πως πρέπει να ανησυχείτε πως μετά από 25 χρόνια στη Γερμανία θα απελαθείτε άμεσα στο Μπίρμιγχαμ», απάντησε εκείνη, πετώντας στη συνέχεια την ατάκα για το διαβατήριο.

    Πάντως, η αρχική πρόταση που κατέθεσε τον Ιούνιο η Τερέζα Μέι όσον αφορά το εν λόγω ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, απορρίφτηκε από τον ευρωπαίο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος ζήτησε κάτι «περισσότερο φιλόδοξο, πιο ξεκάθαρο και με εγγυήσεις». Φαίνεται πως κάτι ψυλλιάστηκαν οι χιλιάδες Βρετανοί που έσπευσαν να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα το 2016: 2.865 άνθρωποι συνολικά, κατά 361% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά.

    Βρετανικό ή γερμανικό διαβατήριο; Ιδού το δίλημμα για τους Βρετανούς της Γερμανίας.Φωτογραφία: DPA
  • Corriere della Sera

    20 χρόνια χωρίς τον Versace

    Απόγευμα Δευτέρας, 7 Ιουλίου του 1997. Η επίδειξη ήταν θεαματική, όπως και τα εξαιρετικά δημιουργήματα του ιταλού μετρ της υψηλής ραπτικής. Στους χώρους του υπερπολυτελούς Ritz στο Παρίσι η βραδιά ολοκληρώνεται, όπως πάντα, με αγκαλιές και φιλιά. Είναι όλες εκεί -μεταξύ των οποίων και η Ναόμι Κάμπελ και η Κάρλα Μπρούνι και η Κάρεν Μίλντερ- και ο Τζιάνι δεν αφήνει καμία παραπονεμένη. «Θα τα πούμε τον Σεπτέμβριο στο Μιλάνο, Αντίο Παρίσι». Πέμπτη, 10 Ιουλίου, άφιξη, επιτέλους, στο Μαϊάμι. Τρίτη 15 Ιουλίου, εννέα το πρωί. Ο Τζιάνι Βερσάτσε ανεβαίνει τα μαρμάρινα σκαλιά της εντυπωσιακής έπαυλής του έπειτα από έναν περίπατο στην Ocean Drive. Δύο πυροβολισμοί στο κεφάλι και καταρρέει μέσα σε μια λίμνη αίματος. Την σκανδάλη τράβηξε ένας νεαρός κατά συρροή δολοφόνος με άσπρο Τ- Shirt και μαύρη βερμούδα, προσδιορίζει η Corriere della Sera είκοσι χρονιά μετά τον χαμό ενός από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της ιταλικής μόδας ανά την υφήλιο. Ο Τζιάνι Βερσάτσε ήταν, τότε, 50 ετών ενώ ο Άντριου Κιουνάναν, ο δολοφόνος του, 28. Εννέα μέρες μετά θα βάλει τέλος και στη δική του ζωή με το ίδιο όπλο.

    Η επέτειος είναι, σίγουρα, θλιβερή και τα μέλη της οικογένειας Βερσάτσε επέλεξαν να μην μιλήσουν στα Μέσα. Τον Ιούνιο, ωστόσο, η Ντονατέλα, αδελφή και συνεργάτιδα του Τζιάνι και αντιπρόεδρος, σήμερα του οίκου Versace, αφηγήθηκε σε μια δημοσιογράφο πως ποτέ δεν τον είχε αισθανθεί ξανά τόσο κοντά της: «έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τον θάνατο του αδελφού μου Τζιάνι. Εκείνη την ημέρα ο κόσμος έχασε μια διάνοια και έναν καλλιτέχνη στο απόγειο της δημιουργικότητάς του και η οικογένειά μου μια γενναία ψυχή γεμάτη αγάπη. Ο Τζιάνι μου έλεγε πάντα να είμαι δυνατή και πιστή στον εαυτό μου. Έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά συνεχίζω ν’ ακολουθώ την συμβουλή του κάθε μέρα. Σ΄ευχαριστώ Τζιάνι».

    Εδώ, σε αυτήν την έπαυλη, τελείωσαν όλα. Φωτογραφία: Shutterstock
  • South China Morning Post

    Κλέβοντας ομπρέλες (κοινής χρήσης) στην Κίνα

    Διεθνώς είναι γνωστή ως «sharing economy», οικονομία του διαμοιρασμού στα ελληνικά, και αποτελεί ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο ικανό να προσφέρει λύσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αναδεικνύοντας πιο συνειδητούς τρόπους κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών που βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση παρά στην αγορά, στην πρόσβαση παρά στην ιδιοκτησία. Μέσα σε λίγα χρόνια η οικονομία του διαμοιρασμού άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων που τώρα νοικιάζουν, αντί να αγοράζουν, αυτοκίνητα, σπίτια, ποδήλατα καi άλλα πολλά για όσο διάστημα τα χρειάζονται πραγματικά. Πρόκειται για μια αλλαγή προοπτικής που είχε ως αποτέλεσμα τη σύσταση χιλιάδων start–up ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η κινεζική «Sharing E Umbrella» -αναφέρει η South China Morning Post– που παρείχε τη δυνατότητα στους Κινέζους να νοικιάσουν μια ομπρέλα για μερικά μόλις λεπτά σε περίπτωση ξαφνικής βροχόπτωσης. Αρχικά η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη σε 11 πόλεις αλλά μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών η νεοφυής επιχείρηση έχασε τις περισσότερες από 300.000 χιλιάδες ομπρέλες που είχε διαθέσει για τους πελάτες της. Το γεγονός, ωστόσο, δεν πτόησε τον Ζάο Σουπίνγκ, ιδρυτή της «Sharing E Umbrella», ο οποίος, μάλιστα, για να μπορέσει να στήσει την εταιρεία του έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Παρά τις μαζικές απώλειες που υπέστη, στόχος του είναι έως το τέλος του έτους να ξεπεράσει τις 30 εκατομμύρια ομπρέλες.

    .Φωτογραφία:REUTERS/Stringer



text
  • Ετσι και περάσουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ξεχάστε τα πάντα για ένα μήνα


    18 Απριλίου 2024, 21:10