262
Ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ είπε ότι δώσαμε βάρος στη μείωση των μισθών και όχι στην απελευθέρωση των αγορών... |

«Σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα ανακτήσει το ΑΕΠ της»

Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 22:30
Ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ είπε ότι δώσαμε βάρος στη μείωση των μισθών και όχι στην απελευθέρωση των αγορών...
|

«Σε 20 χρόνια η Ελλάδα θα ανακτήσει το ΑΕΠ της»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 22:30

Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ – κρίσης επίπεδα του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της, επισήμανε ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε ημερίδα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στο Λονδίνο Νίκο Φιλιππίδη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους της. Ασκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων». Παράλληλα χαρακτήρισε φοβερή την αντίσταση που καταγράφεται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο, που έκανε ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα, για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα. Ο Δανός είχε έναν καλό λόγο ακόμη και για τον… κ. Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι αυτή η αριστερή κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, που δεν συμβαδίζουν, πάντοτε, με το ακροατήριό της.

Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...