06/09/2010
Άρθρα ανά συγγραφέα
Γιώργος Γραμματικάκης
Γιώργος Γραμματικάκης

Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι από το 1982 καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μία τριετία διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Eυρωπαική Ενωση.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει γράψει τέσσερα βιβλία: Την «Κόμη της Βερενίκης», που γυρίσθηκε και σε τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1• τα «Κοσμογραφήματα» (εξαντλημένο)• την “Αυτοβιογραφία του φωτός”, που περιγράφει την καθοριστική συμβολή του φωτός στην Επιστήμη και την Τέχνη. Πρόσφατα, τέλος, κυκλοφόρησε (από τον “Ιανό”) το τελευταίο του βιβλίο, οι “Συνομιλίες με το φως”. Αναφέρεται στις σύγχρονες απόψεις για την Γένεση του Σύμπαντος, ενώ περιέχει ως ένθετο και ένα DVD. Την αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα συνοδεύουν με αυτοσχεδιασμους και δικές τους συνθέσεις Ελληνες μουσικοί.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ενώ συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Είχε, επίσης, την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίασε την σειρά “Στα μονοπάτια της επιστήμης”, που προβλήθηκε από την ΕΤ-1. Την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε ένα μεγάλο πείραμα στη θάλασσα της Πύλου, που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια νετρίνο που φθάνουν από το Σύμπαν.

Email: grammatikakis@protagon.gr

Text

Ο πρόεδρος Κωνσταντόπουλος τι θα κάνει τώρα; Θα περιμένει την απόφαση των δύο επιχειρηματιών;

16:04 06/09/10

Μα είδα τον Τζίγγερ να αποχωρεί από τη διοίκηση του ΠΑΟ και νόμιζα ότι πάει για περιφερειάρχης...

16:04 06/09/10

Ολα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης.

16:03 06/09/10

O Γιάννης Βαρδινογιάννης χαρίζει 25% των μετοχών του σε Βγενόπουλο και Πατέρα που, αν δεχθούν, αποκτούν τον έλεγχο της ΠΑΕ ΠΑΟ!

10:32 06/09/10

Και η Γκιουλ Καραχασάν τίποτα;

08:32 06/09/10

Φοβούμαι, Γιώργο, ότι από την κυβέρνηση θα φύγουν αυτοί για τους οποίους κανείς δεν είχε καταλάβει ότι ήταν στην κυβέρνηση. Συνεπώς προς τι ο ανασχηματισμός;

08:27 06/09/10

Και δεν κάνεις μια κυβέρνηση με Παυλόπουλο, Κεφαλογιάννη και Πετραλιά; Μετά θα λέμε πάλι ότι φταεί η Νέα Δημοκρατία...

08:24 06/09/10
 
Τα πιο διαβασμένα

© 2009 Protagon.gr | Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων

Created by tool