712
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να επικρίνουν τη Μέρκελ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παριστάνοντας τους ανήξερους

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 2 Μαρτίου 2016, 08:24
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να επικρίνουν τη Μέρκελ
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παριστάνοντας τους ανήξερους

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 2 Μαρτίου 2016, 08:24

Υπάρχει μια εκπληκτική σύμπτωση στην πολιτική του Πρωθυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και της ανήκουσας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Νέας Δημοκρατίας. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος βγάζουν «κιχ» για τις ευθύνες της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ για το Προσφυγικό. Πολύ περισσότερο, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχουν αναλάβει να διευκολύνουν την κυρία Μέρκελ στην πολιτική της στόχευση ενόψει των εκλογών της 13ης Μαρτίου στη Βάδη Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία Παλατινάτο και τη Σαξωνία Ανχαλτ.

Ξαναέγραψα στο Protagon ότι Αθήνα και Βερολίνο συνδέουν το Προσφυγικό με την αξιολόγηση. Φυσικά η γερμανική πλευρά το διέψευσε, οι δικοί μας – λιγότερο επαγγελματίες – το άφησαν να αιωρείται. Επειτα ήρθε η απόφαση των χωρών του Βίζεγκραντ και της Βιέννης να κλείσουν τα σύνορα. Μια σωστή απόφαση από την δική τους πλευρά που εξυπηρετεί πρώτη απ’ όλους την γερμανίδα καγκελάριο. Η οποία την καταδικάζει, αλλά δεν παύει να επωφελείται από αυτήν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπικές της επιδόσεις που τραβούν και πάλι την ανηφόρα καθώς την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στη Γερμανία μόλις 140 πρόσφυγες. Μιλώντας χθες μετά την συνάντησή της με τον κροάτη Πρωθυπουργό Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, η κυρία Μέρκελ είπε: «Πρέπει να σταματήσει η πολιτική του τροχονόμου στην Ευρώπη… δεν υπάρχει δικαίωμα στον πρόσφυγα να επιλέγει το πού θα υποβάλλει άσυλο…». Ο κ. Τσίπρας λέει ότι αυτή είναι μια σωστή πολιτική και ότι όσοι επικρίνουν την κυρία Μέρκελ  είναι ακροδεξιοί.

Η ΝΔ επικρίνει την Τασία Χριστοδουλοπούλου που διέπραξε ένα πταίσμα μπροστά σε εκείνο που επί μήνες επιμένει να κάνει –χωρίς αποτέλεσμα– η κυρία Μέρκελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διαχωρίζει την πολιτική έναντι των προσφύγων σε δεξιά και αριστερή και υπερδεξιά. Μια τέτοια -υπερδεξιά- πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης με το κτίσιμο του τείχους της Θέουτα, οδήγησε Μαροκινούς και Αλγερινούς να αναζητήσουν και να βρουν την τύχη τους στο ανατολικό Αιγαίο. Αν όμως αυτή η πολιτική είναι υπερδεξιά, τότε η πολιτική του φράκτη του Εβρου τι είναι; Και γιατί ο φράκτης αυτός είναι ιδεολογικά «σωστός» ενώ ο άλλος της Θέουτα ή εκείνος της Ουγγαρίας είναι κακός; Ενα επιχείρημα θα μπορούσε να είναι ότι ο ουγγαρέζικος φράκτης είναι κτισμένος σε εσωτερικά σύνορα της ένωσης ενώ ο ελληνικός και ο ισπανικός στα εξωτερικά της. Και πάντως ο ουγγαρέζικος φράκτης συνδέεται με την πολιτική της χώρας να μην αναλάβει βάρη στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που σωστά επικρίνεται από άλλες χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα.

Η ΝΔ επικρίνει την Τασία Χριστοδουλοπούλου που διέπραξε ένα πταίσμα μπροστά σε εκείνο που επί μήνες επιμένει να κάνει –χωρίς αποτέλεσμα– η κυρία Μέρκελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διαχωρίζει την πολιτική έναντι των προσφύγων σε δεξιά και αριστερή και υπερδεξιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία, 350 από τις 850.000 ανθρώπους που πέρασαν πέρσι από την Ελλάδα δεν προέρχονταν από χώρες με προσφυγικό προφίλ. Φυσικά και αυτός ο διαχωρισμός είναι αυθαίρετος και προκλήθηκε από τον όγκο των ανθρώπων που συνέρρευσαν στην Ευρώπη. Τις εποχές των μικρότερων αριθμών ήταν πιο εύκολη η εξέταση του ατομικού δικαιώματος για το άσυλο, ανεξάρτητα από την χώρα που προερχόταν ο καθένας.

Ομως τώρα γίνεται φανερό και στη χώρα μας ότι ο βαθμός της ανεκτικότητας συνδέεται και με το μέγεθος των ροών, έτσι συμβαίνει σε κάθε δημοκρατία όπου η αντοχή των αρχών του μέσου πολίτη εξαρτάται και από την επιτυχία της διαχείρισης των προβλημάτων. Που μετριούνται από το αποτέλεσμα. Και σήμερα το μόνο αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι να ενισχύεται η άκρα Δεξιά.

O αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοζιλ κάλεσε την κυρία Μέρκελ που υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ανώτατος αριθμός προσφύγων που μπορεί να πάρει η Ευρώπη «να μείνει συνεπής με τις θέσεις της σε αυτή την περίπτωση και να πάρει όπως έκανε με την Ουγγαρία στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2015 τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα». Η Μέρκελ τις τελευταίες μέρες και σήμερα μετά την συνάντησή της με τον κροάτη Πρωθυπουργό, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί «δεν μεταχειρίζεται την Ελλάδα όπως και την Ουγγαρία, καλώντας απλώς τους πρόσφυγες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διανυκτέρευσης που υπάρχουν στην Ελλάδα» (σε πάγκους, βενζινάδικα, σκηνές και στο… οδόστρωμα).

Η Ελλάδα δεν επικρίνει τους χειρισμούς της κυρίας Μέρκελ, όπως κάνει η Γαλλία, επειδή εξαρτάται από τις αποφάσεις της Γερμανίας για το 3ο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, όπως και μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν την πολιτική της επιτυχημένη. Ο υπογράφων δεν μπορεί να διακρίνει κάποια πολιτική, ούτε σε εκείνη, ούτε σε αυτούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...