331
Υπουργικό της 27ης Φεβρουαρίου 2015. | Nick Paleologos / SOOC

Κάτι απίστευτοι τύποι…

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 27 Ιουνίου 2015, 07:34
Υπουργικό της 27ης Φεβρουαρίου 2015.
|Nick Paleologos / SOOC

Κάτι απίστευτοι τύποι…

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 27 Ιουνίου 2015, 07:34

Μία φορά και έναν καιρό, ένας από τους πατέρες της ευρωπαϊκής οικοδόμησης στην ύστερη φάση, ο Χέλμουτ Κολ, πήγε να δώσει μία διάλεξη στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας για την εισαγωγή του ευρώ. Είχε επιτραπεί να φέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και τις συζύγους τους. Μία από αυτές, που γνώρισα αργότερα, τον ρώτησε: «Γιατί δεν κάνετε δημοψήφισμα για την κατάργηση του μάρκου;».

Ο Κολ είπε χωρίς περιστροφές: «Μα θα το χάσω, επειδή δεν θα απαντάτε για κάτι που ξέρετε, αλλά για κάτι που φοβάστε. Και αυτό το ερώτημα απαιτεί γνώση, απαιτεί να ξέρετε».

Οταν αργότερα βρήκα τον Κολ -δεν γνώριζα το περιστατικό- και του έθεσα το ίδιο ερώτημα, μου απάντησε: «Ο κόσμος στο δημοψήφισμα συχνά ψηφίζει υπέρ ή κατά εκείνου που θέτει το ερώτημα και όχι υπέρ ή κατά μιας απάντησης στο ερώτημα». Επειτα επικαλέσθηκε την εμπειρία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τα «θαύματα της λαϊκής ψήφου» αμέσως μετά την οικονομική κρίση.

Αυτοί οι απίθανοι τύποι που μας κυβερνούν δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη της εξόδου της χώρας από το ευρώ, γι’ αυτό τη μεταθέτουν στον λαό.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το δημοσιονομικό σύμφωνο. Ο Συνασπισμός, προκάτοχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταψήφισε την συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτόησε αυτούς που συγκεντρώθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφάσισαν να πάνε τη χώρα σε μια τεράστια περιπέτεια.

Το φιάσκο αποδείχθηκε λιγότερο από τρεις ώρες από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, όταν οι Θεσμοί «διέρρευσαν» ότι θα αποσύρουν την πρότασή τους και το μόνο που θα συζητήσουν είναι ο έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων –και πρέπει να το κάνουν, αλλιώς από τις τράπεζες δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είναι σε θέση να προστατέψει στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό, τις αποταμιεύσεις και πολύ σύντομα και την δημόσια τάξη της χώρας. Η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει ακόμα μια υπηρεσία: να προκηρύξει εκλογές. Φυσικά, αυτές θα γίνουν με περιορισμούς στις αναλήψεις και με αδυναμία πολλών πληρωμών. Είναι κάτι που το επέλεξε. Υποτίθεται στο όνομα της προστασίας μας από τους δανειστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...