757
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε κοινή συνεδρίαση του Κινήματος Αλλαγής. Που εμφανίζεται διχασμένο για ένα θέμα που δεν θα έπρεπε | Nikos Libertas / SOOC

Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και το «σχετικό» του Βενιζέλου

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε κοινή συνεδρίαση του Κινήματος Αλλαγής. Που εμφανίζεται διχασμένο για ένα θέμα που δεν θα έπρεπε
|Nikos Libertas / SOOC

Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και το «σχετικό» του Βενιζέλου

«Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να γίνει ανάδοχος ή να υιοθετήσεις ένα παιδί. Παρά ταύτα, είναι ευκολότερο από το να είσαι βουλευτής που καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια».

Η φαρμακερή ατάκα βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτυπώνει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στο ΚΙΝΑΛ οι διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα που θεωρητικά θα έπρεπε να ενώνει σχετικά εύκολα βουλευτές της προοδευτικής παράταξης.

Το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης φέρνει σοβαρά ρήγματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Παρά τη θετική στάση της ειδικής αγορήτριας της ΔΗΣΥ Εύης Χριστοφιλοπούλου, αρκετοί είναι οι βουλευτές που εμφανίζονται αντίθετοι. Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Μιχάλης Τζελέπης και ο Γιώργος Αρβανιτίδης έχουν εκφραστεί ήδη αρνητικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν, γι’ αυτό ίσως να απουσιάζουν από την επίμαχη ψηφοφορία ή να τοποθετηθούν στο «παρά πέντε».

Μεταξύ των διαφωνούντων είναι βέβαια και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος σήκωσε περισσότερο από όλους τους τόνους, στρέφοντας μάλιστα τα πυρά του κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. «Τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, περιμένω “ύμνους” των Συριζαίων! Το χειρότερο όμως είναι Κυριακή να “χτίζεις” στην Καθημερινή και Πέμπτη να “γκρεμίζεις” στη Βουλή! Η επιστημονική σου άποψη να αναιρεί την πολιτική σου θέση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει: «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας. Επιπλέον κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων το γραφείο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αιχμές στο κλείσιμο ήταν σαφείς: «Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή».

Ουσιαστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Βενιζέλου επειδή τάχθηκε υπέρ μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που δεν έχει την στήριξη όλων των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ ήταν αντίθετος με τον διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Γκρεμίζει», όμως, ο κ. Βενιζέλος όσα είχε υποστηρίξει στην «Καθημερινή» –δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «κανονικοποιείται» και ότι δεν γίνεται να συζητά κανείς μαζί του για Συνταγματική Αναθεώρηση (εδώ);

Αρκεί κανείς να θυμηθεί την πρόταση του για την επίλυση του Σκοπιανού, για να διαπιστώσει ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την αντιπολίτευση δεν μοιάζει πολύ με αυτόν του κ. Κωνσταντινόπουλου και ορισμένων άλλων.

«Αυτή είναι η καλύτερη συγκυρία για λύση», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια ώρα έδινε και την απάντηση στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που παγώνει τις διαπραγματεύσεις σημειώνοντας: «Η Ελλάδα κατοχυρώνεται από μία οριστική συμφωνία διεθνούς δικαίου».

Απ’ ό,τι φαίνεται, το τέλος αυτής της κυβέρνησης για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν περνά μέσα από την «τυφλή αντιπολίτευση» αλλά ούτε βέβαια και μέσα από συμφωνίες για κορυφαία πολιτικά ζητήματα, όπως αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα για να κάνουμε αντιπολίτευση», σημείωνε χαρακτηριστικά λίγο μετά την επίθεση του κ. Κωνσταντινόπουλου. Παράλληλα εξηγώντας το νομικό πλαίσιο με άρθρο του για το νομοσχέδιο αποδόμησε τα επιχειρήματα όσων μιλούν για εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών. «Εφόσον ο νόμος προβλέπει, πράγματι, ότι ανάδοχες οικογένειες μπορούν να γίνουν και αυτές που έχουν ως νομική βάση συνύπαρξής τους σύμφωνο συμβίωσης και όχι μόνο όσες έχουν ως νομική βάση γάμο, δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων οικογενειών ως εν δυνάμει αναδόχων» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αν θυμηθούμε την φράση του στη Βουλή, που έγινε viral μετά την αγόρευσή του για την υπόθεση Νοβάρτις, όταν κατέθετε έγγραφα με την υπόμνηση «πάρτε και το σχετικό», ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε ένα ακόμα «σχετικό» προκειμένου να δείξει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελούν την αφορμή για τυφλή αντιπολίτευση με ψηφοθηρικά κριτήρια.

Τελικά για να αποφευχθεί η εικόνα κατακερματισμού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί στην σολομώντειο λύση της ψήφου κατά συνείδηση.

Παρά το ότι η θέση της ΔΗΣΥ στην σχετική επιτροπή είναι θετική, αρκετοί εκ των διαφωνούντων συνεχίζουν να λένε ότι ο κ. Βενιζέλος «δεν είναι ΠΑΣΟΚ» και ότι οι θέσεις του δεν συμβαδίζουν με αυτές της παράταξης.

Ας διαβάσουμε όμως ένα ακόμα «σχετικό» από κάποιον που σίγουρα ήταν ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να απέχει από τις ενστάσεις που διατυπώνουν όσοι διαφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου και ζητούν εξαιρέσεις.

«Είναι φανερό ότι στα πλαίσια των γενικών μας αρχών που αφορούν τα δικαιώματα του πολίτη, θα καταργηθούν οι διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων. Τα μέλη τους θα αντιμετωπίζονται σαν ισότιμοι πολίτες και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο και την πολιτεία με όλους τους Έλληνες».

Αυτά έλεγε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου στην «Ελευθεροτυπία», οκτώ μέρες προτού γίνει για πρώτη φορά Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...