1173
H Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Αποχωρεί ύστερα από τρία χρόνια. Και αφού πήρε ό,τι ήθελε | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Αποχαιρετισμός στη Ντέλια Βελκουλέσκου

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 28 Ιανουαρίου 2018, 02:51
H Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Αποχωρεί ύστερα από τρία χρόνια. Και αφού πήρε ό,τι ήθελε
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Αποχαιρετισμός στη Ντέλια Βελκουλέσκου

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 28 Ιανουαρίου 2018, 02:51

Ηρθε ως «Δρακουλέσκου» και φεύγει μάλλον αθόρυβα. Εχοντας πάρει όσα ζητούσε. Επί τρία σχεδόν χρόνια ζούσε «εσώκλειστη» κάθε φορά που ερχόταν στο Hilton. Τις ημέρες των διαπραγματεύσεων μια αστυνομικός την ακολουθούσε πέντε βήματα πιο πίσω, στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Ακόμη και ως την πόρτα της τουαλέτας. Η οικονομολόγος Ντέλια Βελκουλέσκου, 43 ετών, η απερχόμενη επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, παραδίδει αυτές τις μέρες το πόστο της στον Αμερικανό Πίτερ Ντόλμαν.

Η ιστορία της συνοπτικά, έτσι για τους τύπους: Γεννήθηκε το 1975 στη Ρουμανία. Αποφοίτησε από το Λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ, σπούδασε οικονομικά με υποτροφία στην Αμερική και έλαβε μάστερ και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Στο ΔΝΤ μπήκε το 2002, ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2009 και συνέχισε στα τεχνικά κλιμάκια υπό τον Πόουλ Τόμσεν. Διετέλεσε επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Κύπρο και το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα στο ίδιο πόστο. Eίναι παντρεμένη με τον ογκολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου και έχουν τρία παιδιά.

Το 2009 η Βελκουλέσκου κυκλοφορούσε στην Αθήνα ως άγνωστη μεταξύ αγνώστων και μάζευε οικονομικά στοιχεία για την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ. Το 2015 η ελληνική αστυνομία δεν υπήρχε περίπτωση να της επιτρέψει να πατήσει το πόδι της στους δρόμους της Αθήνας. Μεσολάβησαν τρία μνημόνια και το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» που της κόλλησε ο κυπριακός Τύπος.

Ιούλιος 2015. πρώτες ημέρες στην Αθήνα. Η Ντέλια μπαίνει σε αυτοκίνητο μετά την επίσκεψή της στην Τράπεζα της Ελλάδας (Alexandros Michailidis / SOOC)
Ιούλιος 2015. πρώτες ημέρες στην Αθήνα. Η Ντέλια μπαίνει σε αυτοκίνητο μετά την επίσκεψή της στην Τράπεζα της Ελλάδας (Alexandros Michailidis / SOOC)

Στην Κύπρο, στη διάρκεια διαπραγμάτευσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να εξερράγη: «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου» φέρεται να είπε στην Βελκουλέσκου πετώντας κάτω μια καρέκλα. Εντάξει, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι και ένας συνηθισμένος συνομιλητής, αλλά καρέκλα;

Νωρίτερα, σε συνάντησή της με την υπουργό Εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η Βελκουλέσκου φέρεται να ανέφερε ότι στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, υπήρξαν περικοπές κατά 25%. Σύμφωνα με το «Βήμα», «η κυρία Χαραλάμπους μόλις το άκουσε αυτό, της είπε ότι αυτός είναι πιθανός ο λόγος ότι γέμισε η Κύπρος από ρουμάνους μετανάστες και τα μπαρ με Ρουμάνες και ότι στην Κύπρο έχουν μεταναστεύσει πολλοί πολίτες του πρώην ανατολικού μπλοκ, λόγω ακριβώς αυτών των πολιτικών που ακολουθήθηκαν».

Οι «κοριοί»

Χρόνια μετά, το 2016, κάποιος (ποιος άραγε;) είχε τη φαεινή ιδέα να παγιδεύσει το τηλέφωνο της Βελκουλέσκου στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας και να καταγράψει τη συνομιλία της με τον προϊστάμενο της Πόουλ Τόμσεν. Ηταν οι ημέρες που η κυβέρνηση μας έλεγε σε υψηλούς τόνους ότι θα υπερασπιστεί τις συντάξεις και ότι το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δεν θα οδηγούσε σε περικοπές.

Ας θυμηθούμε τη αλληλουχία εκείνου του πρωινού. Το Σάββατο 2 Απριλίου τα Wikileaks ανήρτησαν την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία (εδώ) που είχε υποκλαπεί στις 19 Μαρτίου. Πρωί- πρωί ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της οποίας έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο διάλογος εμφανίζεται το μεσημέρι σε όλα τα κανάλια και τις ιστοσελίδες:

Προκόπης Παυλόπουλος: «Οπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, Βελκουλέσκου και Τόμσεν «αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ». Τις επόμενες μέρες στελέχη της κυβέρνησης ξεσπαθώνουν κατά του ΔΝΤ στα μέσα ενημέρωσης και κάποιοι ζητούν να εκδιωχθούν τα στελέχη του από την Ελλάδα. Ο Τσίπρας στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στη Λαγκάρντ, εκείνη απαντά και δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή: Χαρακτηρίζει «ανοησία» τον ισχυρισμό ότι το ΔΝΤ χρησιμοποιεί ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική.

Με τον Πόουλ Τόμσεν στο Eurogroup της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2017 (Alexandros Michailidis SOOC)
Με τον Πόουλ Τόμσεν στο Eurogroup της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2017 (Alexandros Michailidis SOOC)

Ορισμένες ξένες εφημερίδες γράφουν ότι η Ελλάδα οργάνωσε την υποκλοπή, η κυβέρνηση το αρνείται κατηγορηματικά. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδέχεται στη Βουλή: «Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Τόμσεν –Βελκουλέσκου. Το παλεύει με νύχια και με δόντια το ΔΝΤ. Πως θα το έκαιγε διαφορετικά;». Μετά τον σάλο που προκαλείται από αυτήν τη δίχως προηγούμενο δημόσια παραδοχή ότι η κυβέρνηση κάνει υποκλοπές, ο κυβερνητικός βουλευτής ανασκευάζει: «όταν είπα ότι καλά έκανε και έβγαλε στην φόρα η κυβέρνηση τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου εννοούσα ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και σήκωσε το θέμα»…

Η χώρα ζει για λίγες μέρες σε λαϊκιστικό ντελίριο. Τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ να προκαλούν πανδαιμόνιο. Αλλά ο χειρισμός γυρίζει μπούμερανγκ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Επιστροφή στο Hilton

Στο Hilton λίγες εβδομάδες μετά το κλίμα είναι διαφορετικό, αποστειρωμένο. «Η χειραψία της Βελκουλέσκου είναι αντρική. Σου σφίγγει πολύ το χέρι και χαμογελάει όταν σε χαιρετάει στο λόμπι του ξενοδοχείου. Μέσα στη σύσκεψη όμως παραμένει ευγενική αλλά ταυτόχρονα ψυχρή και άκαμπτη, η αλλιώς σκέτη. Λέει “ναι” και “όχι”, σχεδόν ποτέ “θα το δούμε”» σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης που κάθισε πολλές φορές μαζί της στο ίδιο τραπέζι.

«Από τα συμφραζόμενα όμως, όχι από αυτά που λέει, αισθάνεσαι ότι από μέσα της σκέπτεται πως αυτοί θέλουν να με κοροϊδέψουν. Σαν να υπάρχει μια προκατάληψη. Εγώ τουλάχιστον αυτό κατάλαβα» προσθέτει.

Την άνοιξη του 2016 μετά τις παράτες που ακολούθησαν τα Wikileaks η κυβέρνηση παρουσίασε περίπου ως εθνική επιτυχία την αποτροπή της περικοπής των υφιστάμενων συντάξεων, «όπως ζητούσε το ΔΝΤ», χάρη στο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που αύξησε τις εισφορές (πνίγοντας τους μικρομεσαίους) και μείωσε τις νέες συντάξεις. Ενα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2017, η κυβέρνηση ψήφισε τελικά και τη μείωση και των υφιστάμενων συντάξεων από το 2019 υποχωρώντας στην απαίτηση του ΔΝΤ.

Ο Τσίπρας φέρεται να έθεσε δύο φορές το θέμα των συντάξεων στις συναντήσεις του με τη Λαγκάρντ τους τελευταίους μήνες (η τελευταία την Πέμπτη στο Νταβός) αλλά τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά

Η ιστορία της Βελκουλέσκου, η οποία υπό άλλες συνθήκες ουδόλως θα έπρεπε να μας απασχολεί, δείχνει ότι ο λαϊκισμός και η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας στον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τις τύχες ενός ολόκληρου λαού είναι μια τακτική που παραπέμπει τα «πασχαλιάτικα» παιχνίδια. Ενθουσιασμός της στιγμής αλλά μετά χαλάνε: Κυριακή χαρά, Δευτέρα λύπη. Καλό θα ήταν αυτή να αποφεύγεται όσο κι αν προσφέρει πρόσκαιρη δόξα ως προσομοίωση ηρωικής αντίστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...