341
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τώρα λέει ότι το μέρισμα προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πριν δυο εβδομάδες έλεγε ότι δεν είχαμε πατάξει τη φοροδιαφυγή | Nikos Libertas / SOOC

Ο Τσακαλώτος είναι πολύ ζόρικος

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 14 Νοεμβρίου 2017, 12:16
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τώρα λέει ότι το μέρισμα προέρχεται από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πριν δυο εβδομάδες έλεγε ότι δεν είχαμε πατάξει τη φοροδιαφυγή
|Nikos Libertas / SOOC

Ο Τσακαλώτος είναι πολύ ζόρικος

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 14 Νοεμβρίου 2017, 12:16

Δώδεκα ημέρες. Τόσες πέρασαν από τότε που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε στη Βουλή ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης έγινε για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και επειδή «δεν είχαμε έσοδα από την πάταξη φοροδιαφυγής».  Τόσες ημέρες, άραγε, αρκούν για να πανηγυρίζει τώρα ότι το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα» που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προέκυψε από την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Στον κόσμο του κ. Τσακαλώτου φαίνεται ότι αρκούν. Και δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο υπουργός Οικονομικών παίζει διαρκώς με τις λέξεις -κοινώς μας δουλεύει- είτε άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό· οι θριαμβολογίες του έγιναν τώρα στους Financial Times.

«Είχαμε μία διπλή νίκη φέτος. Αντιμετωπίζουμε τελικά τη φοροδιαφυγή και τα οφέλη από αυτή κατευθύνονται στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και το αναμετέδωσε ενθουσιασμένο το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βέβαια, αυτές οι λεκτικές και εννοιολογικές ακροβασίες του κ. Τσακαλώτου δεν πρέπει πια να μας ξενίζουν. Ο ίδιος που επιβεβαίωνε τα λεγόμενα του αναπληρωτή του, Γιώργου Χουλιαράκη, για συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, τώρα λέει, πάλι στη Βουλή: «Δεν ισοπεδώσαμε, αλλά ζορίσαμε τη μεσαία τάξη». 

Πόση διαφορά έχει η «ισοπέδωση» από το «ζόρισμα»; Είναι μια λεπτή κόκκινη γραμμή που θα έλεγε και ο Τζέιμς Τζόουνς, διότι σε συνθήκες πολέμου βρισκόμαστε: ενάμισι χιλιάρικο μεικτά τον μήνα αν έχεις γυναίκα/άνδρα και δυο παιδιά.

Αυτή τη γραμμή περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ο φιλεύσπλαχνος Πρωθυπουργός ο οποίος όρισε ως το ανώτερο εισοδηματικό κριτήριο δικαιούχων του εφάπαξ βοηθήματος: οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα τα 18.000 ευρώ. Δηλαδή η κλασική πυρηνική οικογένεια με δύο παιδιά που καλείται να τα βγάλει πέρα με 1.500 ευρώ (μεικτά, όχι καθαρά) τον μήνα· αυτή δικαιούται το «δώρο» των 500 ευρώ.

Από εκεί και πάνω, φορολόγηση όσο δεν πάει –σε άμεσους και έμμεσους φόρους, που παρεμπιπτόντως «ζορίζουν» και τους πάμφτωχους- για να βγαίνει ο κ. Τσίπρας σαν γενναιόδωρος μονάρχης να μοιράζει «μποναμάδες». Αλλωστε το είχε πει κάποτε και ο Μανώλης ο Γλέζος (προτού τον μαζέψουν από τον ΣΥΡΙΖΑ): πλούσιος, για την πρώτη φορά Αριστερά, είναι όποιος βγάζει 20.000 ευρώ τον χρόνο. Κάντε τα μαθηματικά για να δείτε πόσα βγαίνουν τον μήνα. Με ή και χωρίς παιδιά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...