372
Ο Αρχιεπίσκοπος στον αγιασμό της Βουλής. Αλλά θα μπορούσε να απευθύνεται στη Βουλή και ως πολιτικός παράγοντας. Του έχει... αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα | Alexandros Michailidis / SOOC

Εχει γνώμη ο παπάς για το φύλο σου;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Οκτωβρίου 2017, 08:55
Ο Αρχιεπίσκοπος στον αγιασμό της Βουλής. Αλλά θα μπορούσε να απευθύνεται στη Βουλή και ως πολιτικός παράγοντας. Του έχει... αναγνωριστεί αυτό το δικαίωμα
|Alexandros Michailidis / SOOC

Εχει γνώμη ο παπάς για το φύλο σου;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 6 Οκτωβρίου 2017, 08:55

Το Αγιον Ορος δεν δικαιούται να έχει παράπονα από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα πέσει φωτιά να τους κάψει. Αν μη τι άλλο διατήρησε τα σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν οι μονές της αθωνικής Πολιτείας. Και εγγυήθηκε ότι το μοναστήρι θα είναι πάντα καλά.

Ομοίως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει κανένα λόγο να κάνει μούτρα στον Πρωθυπουργό. Ολόκληρο Φίλη του έταξε και με ταπείνωση υποχώρησε ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών. Αλλά και στα επιμέρους, στα κοσμικής φύσεως ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας πάντα έσκυβε και φιλούσε το χέρι του Αρχιεπισκόπου.

Το Αγιον Ορος πρώτα διεμήνυσε στον Τσίπρα ότι είναι, περίπου, ανεπιθύμητος. Στη συνέχεια, η μοναστική κοινότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος εξέδωσαν ανακοινώσεις ποτισμένες με οργή για τον νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τον νομικό επαναπροσδιορισμό του φύλου. Η δε Εκκλησία της Ελλάδος, κάλεσε εξωδίκως τον Γιάννη Ραγκούση να κατονομάσει τους ομοφυλόφιλους Μητροπολίτες οι οποίοι, κατά δήλωση του, βρίσκονται στους κόλπους της ιεραρχίας. Καλό αυτό, επιτρέπει να ανθίσει ένα γελάκι πριν επιστρέψουμε στα σοβαρά θέματα.

Υποθέτω ότι στα βασικά θα συμφωνήσουμε όλοι: η Εκκλησία της Ελλάδος και το Αγιον Ορος δεν έχουν καμία θεσμική αρμοδιότητα παρέμβασης στη σχετική συζήτηση. Ασφαλώς και έχουν το δικαίωμα της άποψης, όπως εγώ και εσείς, ωστόσο το κοσμικό κράτος δεν δύναται να υφίσταται έλεγχο από αναχρονιστικές απόψεις και ιδέες δύο χιλιάδων ετών. Οι αρχές ιουδαϊκής και πρωτοχριστινιακής ηθικής μπορεί να έχουν πνευματικό και υπαρξιακό ενδιαφέρον, πλην όμως δεν έχουν καμία, μα καμία, σχέση με τη θεσμική αναγκαιότητα σε ένα κοσμικό κράτος του 21ου αιώνα. Θα πείτε ότι η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς κοσμικό κράτος. Οφείλει όμως να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως έκανε με τόλμη και γενναιότητα ο Σημίτης, αφαιρώντας το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Τότε ο Καραμανλής συντάχτηκε πίσω από τον Χριστόδουλο. Ο Μητσοτάκης, όμως, είναι διαφορετικός.

Ο Τσίπρας στριμώχτηκε και μάλλον την έχει άσχημα. Είναι, βλέπετε, ένα νομοσχέδιο το οποίο είτε το ψηφίζεις στο σύνολό του, είτε το αποσύρεις. Δεν υπάρχει μέση λύση και γραμμή υποχώρησης πέρα από τη μετακίνηση του ηλικιακού ορίου από τα 15 στα 17 έτη. Ωστόσο εδώ δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει μόνο ο Τσίπρας, είναι και οι άλλοι της αντιπολίτευσης. Ας δούμε πόσο φιλελεύθεροι και πόσο προοδευτικοί είναι.  Θα κλείσουν τα αυτιά στους ψαλμούς και τη μύτη στο λιβάνι; Είναι ευκαιρία και υποχρέωση τους να το κάνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...