401
Τσακαλώτος και Τσίπρας στη Βουλή. Ο υπ. Οικονομικών παίρνει αποστάσεις από το αφήγημα στο οποίο επιμένει ο Πρωθυπουργός | Menelaos Myrillas / SOOC

Το μαύρο δεν είναι μόνο στον Σαρωνικό…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 14 Σεπτεμβρίου 2017, 10:34
Τσακαλώτος και Τσίπρας στη Βουλή. Ο υπ. Οικονομικών παίρνει αποστάσεις από το αφήγημα στο οποίο επιμένει ο Πρωθυπουργός
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το μαύρο δεν είναι μόνο στον Σαρωνικό…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 14 Σεπτεμβρίου 2017, 10:34

Του χρόνου τέτοιες μέρες το μαύρο στο Σαρωνικό πιθανότατα θα έχει φύγει. Αλλιώς «καήκαμε», που θα ‘λεγε κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Αλιείας.

Δεν γίνεται επωνύμως, αλλά το υπουργείο του φροντίζει εγκαίρως να επαναφέρει το εκείνο το περυσινό «καήκαμε», ώστε να μη μπορεί κανένας μετά να λέει «δεν ήξερα». Συνηθέστατα οι «ανώτατοι αξιωματούχοι» ενός υπουργείου, όταν βγαίνουν να μιλήσουν προειδοποιητικά, το κάνουν για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι «βλέπουν» κάτι που έρχεται, το οποίο δεν βλέπουν (ή δεν θέλουν να δουν) οι άλλοι, αν έχουν ήδη φτιάξει ένα ωραίο «αφήγημα».

Δεύτερον, διότι θα έχουν βγάλει από πάνω τους την ευθύνη που τους αναλογεί, αν το «αφήγημα» αυτό στραβώσει.

Τι λέει, μέχρι στιγμής, αυτό το «αφήγημα», το οποίο περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ; Τρία πράγματα:

– Με τα μέτρα τελειώσαμε. Ο,τι ήταν να πάρουμε το πήραμε. Από εδώ και πέρα θα έχουμε μόνο «αντίμετρα».

– Τον Αύγουστο του 2018 «βγαίνουμε από την επιτροπεία», δηλαδή «η κυβέρνησή μου θα σας βγάλει από τα Μνημόνια».

– Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ομως, ήρθε χτες ο Τσακαλώτος και -το λιγότερο- τα μπουρδούκλωσε. Διότι, σύμφωνα με το δικό του προειδοποιητικό «αφήγημα», μπορεί και να μην τελειώσαμε με τα μέτρα. «Ασε να δούμε» τι θα πει και το ΔΝΤ. Κι αν πει «πάρτε κι άλλα μέτρα το 2018» ή «φέρτε το 2018 όσα είναι για το 2019», τότε το μπέρδεμα μεγαλώνει. Επιπλέον -και σημαντικότερο- «θα δούμε» αν η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι «καθαρή», όπως θέλει το «αφήγημα Τσίπρα». Διότι μπορεί να είναι και «γκρίζα», εκτός κι αν -ο μη γένοιτο- «μαυρίσει», κάτι σαν τις κηλίδες στο Σαρωνικό.

Αυτά όλα προϊδεάζουν για όσα θα γίνουν τους επόμενους μήνες, στη διάρκεια των οποίων τα «επεισόδια» της νέας αξιολόγησης θα είναι συνεχή και με απρόβλεπτη, αυτή τη φορά, κατάληξη.

Μέχρι τώρα ο κυβερνητικός σχεδιασμός ήταν δεδομένος και σχεδόν αδιατάρακτος. Πέρασαν όλα τα μέτρα που τους ζητήθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018. Τότε «βγαίνουμε από τα Μνημόνια», που διατυμπανίζει urbi et orbi ο Τσίπρας. «Καθαρή έξοδος», όπως λέει. Και μετά θα ήταν όλα ανοιχτά, για να εκμεταλλευθεί αυτήν την κατάληξη του succes story.

Τώρα, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν ή έτσι τουλάχιστον προειδοποιεί ο Τσακαλώτος. Να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Και η -κατά Τσίπραν- «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια να «μαυρίσει» λίγο και να χρειαστούν πολλά προπαγανδιστικά συνεργεία, για να κάνουν το μαύρο άσπρο, όπως (δεν μπορεί να) κάνει ο Κουρουμπλής με το πετρέλαιο στο Σαρωνικό.