545
| SOOC

Η πρόκληση της εθνικής συνεννόησης

Ελενα Παπανδρέου Ελενα Παπανδρέου 27 Ιουλίου 2017, 08:00

Η πρόκληση της εθνικής συνεννόησης

Ελενα Παπανδρέου Ελενα Παπανδρέου 27 Ιουλίου 2017, 08:00

Ενας από τους μύθους που συχνά ακούγεται στον δημόσιο διάλογο, είναι ότι οι δημόσιες πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν μπορούν να αποτελέσουν το πεδίο μιας εθνικής συνεννόησης.
Είναι όμως σημαντικό -ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης- να γίνει κοινή συνείδηση ότι:

-Η απόκτηση ενός κράτους δημοκρατικού, ικανού, αποτελεσματικού και αποδοτικού, που θα σχεδιάζει και εφαρμόζει δημόσιες πολιτικές, απλοποιημένες, με ηλεκτρονικοποιημένες διαδικασίες και αξιοκρατία, απαιτεί την εθνική συνεννόηση.

– Kρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως η αναμόρφωση της υφιστάμενης δημόσιας διοίκησης της χώρας μας, μέσα από την συγκρότηση ενός συνολικού εθνικού προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δικτυακής διασυνδεσιμότητας, απαιτεί την εθνική συνεννόηση.

– Η διασφάλιση της συνέχειας και της θεσμικής μνήμης, στο πλαίσιο των νόμων και του δημοσίου συμφέροντος, απαιτούν την εθνική συνεννόηση.

– Η κινητοποίηση των δυνάμεων της κοινωνίας, η διαβούλευση, η πρακτική δράση, η συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης, η επικοινωνία-συνεργασία με τον κόσμο της Τεχνολογίας, διασφαλίζεται μόνο με την εθνική συνεννόηση.

– Η δημοκρατική και ισότιμη ανάπτυξη και σύγκλιση των λαών, που συνδέεται με την ευρωπαϊκή πολιτική και τη θέση του Ελληνα, διασφαλίζεται μόνο με την εθνική συνεννόηση.

Η θλιβερή μέχρι σήμερα, αντίσταση πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην επιβεβλημένη, αυτονόητη συνεργασία και συναίνεση σε ένα δικό μας Εθνικό Σχέδιο, κυρίως στα πρώτα χρόνια της κρίσης, όπου προωθήθηκε σειρά αλλαγών στη λειτουργία του κράτους, στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση (Διαύγεια, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σχέδιο «Καλλικράτης», κ.α.), μεγέθυνε τις επιπτώσεις της κρίσης. Διόγκωσε το ποσοστό των απογοητευμένων και ανήμπορων πολιτών απέναντι σ΄ένα προβληματικό κράτος που τιμωρεί τους νομοταγείς πολίτες με υπερφορολόγηση, υπηρεσίες χαμηλού επιπέδου και γραφειοκρατία. Καταδίκασε ένα σημαντικό δυναμικό νέων ανθρώπων με τεχνογνωσία και ζήλο, να ζουν σε αποκαρδιωτικές συνθήκες, από την διαπιστούμενη καθημερινά στη χώρα μας κρίση θεσμών και αξιών. Γέννησε απελπισία και πολιτικό μηδενισμό σε σημαντική μερίδα πολιτών, ο λαϊκισμός που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο.

Διαπιστώνεται έτσι ότι -παρ΄όλο που η εποχή των μνημονίων εστίασε κυρίως στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης- το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας μας, γίνεται έρμαιο των επιθυμιών των αγορών, αδυνατώντας να θέσει ρεαλιστικά πλάνα για μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και ελέγχου της διαφθοράς. Αδυνατεί να αποκομματικοποιηθεί, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αποτελεσματικά εθνικές δημόσιες πολιτικές σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως, της δημοσιονομικής διαχείρισης, της μετανάστευσης, της επανεκκίνησης της οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Παιδείας, της δημιουργίας ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Η ύπαρξη εθνικής διακομματικής πολιτικής συνεννόησης, σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, όπως η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεί την πρόκληση, αποτελεί το κλειδί, την ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διαμόρφωση μεγεθυντικής και αναπτυξιακής δυναμικής που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον εκσυγχρονισμό και στην πρόοδο, στην υπευθυνότητα, στην αξιοπιστία, στη συνέχεια, στη Δημοκρατία.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ξεπεράσει παρωχημένες νοοτροπίες, προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, νεποτισμούς, ασυνεννοησίες, κομματισμούς, αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση! Το δαχτυλοδείξιμο, ο αφορισμός και ο λαϊκισμός, δεν λύνουν αλλά διογκώνουν τα προβλήματα.

Προτεραιότητα ενεργειών και πόρων, όσα πρέπει να γίνουν με συνεννόηση και προγραμματισμένο τρόπο, για να είναι δυνατή η δημιουργία πολιτικού και διοικητικού συστήματος αντάξιου της πίστης και του σεβασμού των πολιτών. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της καινοτομίας, να επενδύσει στην παιδεία και την έρευνα και δίχως να απορρίπτει το παρελθόν, να επιδείξει προσαρμοστικότητα στο διεθνές περιβάλλον, ώστε να μην μείνει θεατής των εξελίξεων.


* Η Ελενα Παπανδρέου είναι αρχιτέκτων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...