415
|

Ζητούνται πρεφαδόροι

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 24 Σεπτεμβρίου 2010, 06:48

Ζητούνται πρεφαδόροι

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 24 Σεπτεμβρίου 2010, 06:48

Στο Facebook έχω αναρτήσει μία αγγελία αναζήτησης. Ψάχνω πρεφαδόρους. Θέλω ανθρώπους που να γνωρίζουν το ευγενές παίγνιο της πρέφας και, κυρίως, να αγωνιούν για την επιβίωσή του. Διότι η πρέφα πεθαίνει. Χάνεται μαζί με εκείνους τους γέροντες που την κράτησαν πάνω στην πράσινη τσόχα, αλλά δεν κατάφεραν να αντισταθούν στη λαίλαπα της μπιρίμπας. Σβήνει κάτω από τον γρήγορο τζόγο του «Θανάση» και της πόκας. Και δεν μπορεί να επιβιώσει στο ίδιο τραπέζι με τον φρέντο καπουτσίνο και το κινητό με ring tone που γαυγίζει.

Η πρέφα έρχεται από τη Ρωσία. Τεχνικά είναι μία παραλλαγή του μπριτζ. Οποιος ξέρει πρέφα, μπορεί να παίξει και μπριτζ. Ασφαλώς ισχύει και το αντίστροφο. Ανήκει στην οικογένεια των παιχνιδιών «αγοράς», δηλαδή τα παιχνίδια κατά τα οποία η συγκέντρωση πόντων έχει να κάνει με την απόκτηση προδηλωμένου αριθμού μπαζών, χαρτωσιών. Στην ίδια οικογένεια ανήκει η κυπριακή πιλότα (παραπέμπει σε γαλλικό παιχνίδι) και η πιο απλή μορφή του ελληνικού «μπουρλότου».

Είναι πιθανό κάποιοι από σας να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις οδηγίες στην τσόχα. Μην το δοκιμάσετε. Η πρέφα δεν μαθαίνεται. Η πρέφα διδάσκεται. Για να παίξεις πρέφα πρέπει να παρακολουθήσεις ώρες και ώρες παιχνιδιού από παίκτες που γνωρίζουν ή, τέλος πάντων, ισχυρίζονται ότι κατέχουν τα βασικά. Δεν μπορείς να κατακτήσεις την απόλυτη γνώση στην πρέφα επειδή, απλούστατα, δεν υπάρχει. Στην πρέφα ανταγωνίζεσαι το ίδιο σου το μυαλό, ο στόχος σου είναι να ελαχιστοποιήσεις τα λάθη και τις πιθανότητες να τα διαπράξεις. Ενας βλάκας δεν μπορεί να παίξει πρέφα. Αλλά είναι βλάκας όποιος νομίζει ότι παίζει καλή πρέφα.

Παλαιότερα υπήρχε μία παράδοση καλών πρεφαδόρων στα Πολυτεχνεία και στις μαθηματικές σχολές. Υπήρχαν, όμως, οι κατάλληλες «υποδομές». Οι πόλεις διέθεταν καφενεία, η νεολαία κατέβαινε τα σκαλιά των καφενείων και τα new media δεν υπήρχαν καν ως σκέψη. Η πρέφα ένωνε παρέες ανδρών σε τριάδες και τετράδες. Δεν ήταν απλώς ένα χαρτοπαίγνιο που σκότωνε την ώρα. Ηταν μία πρόκληση ευφυίας. Στο παιχνίδι αυτό η ικανοποίηση της επιτυχίας δεν είναι άγρια, είναι αρμονική.

Ρώσοι και Σέρβοι το παλεύουν. Διατηρούν κάποια φόρουμ στα οποία μάλιστα εκτελούνται και ασκήσεις, παίζονται εικονικές παρτίδες. Δυστυχώς είναι πάρα πολύ δύσκολο ως αδύνατο να κατασκευαστεί μία αξιόπιστη online πλατφόρμα με πραγματική προσομοίωση. Υπάρχουν, πάντως, ένα-δύο προγράμματα με τα οποία μπορείς να αντιμετωπίσεις τον υπολογιστή σου. Αλλά η πρέφα χρειάζεται φίλους, ανθρώπους που εκτιμάς…

 

Πρεφαδόρος. Η καλύτερη (ίσως και μοναδική) εφαρμογή πρέφας στο δίκτυο. 

Πως παίζεται η πρέφα

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News