379
|

Ο παπα-Γιάννης, ο Ασωπός ποταμός και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 29 Ιανουαρίου 2010, 20:07

Ο παπα-Γιάννης, ο Ασωπός ποταμός και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 29 Ιανουαρίου 2010, 20:07

Photo:amen.gr

Στην καθιερωμένη ετήσια τελετή της η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε πολίτες και οργανώσεις για τη δράση τους σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα σ’αυτούς τιμητική θέση είχε ο ιερέας Γιάννης Οικονομόπουλος ο οποίος βραβεύτηκε για την επί δέκα και πλέον χρόνια δραστηριοποίησή του στην προστασία του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής των Οινόφυτων από τη ρύπανση.

Ο παπα-Γιάννης, όπως τον αποκαλούν, είναι γέννημα θρέμα της περιοχής της Βοιωτίας και η ενορία του είναι στα Οινόφυτα. Ο Ασωπός ποταμός χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες της περιοχής ως αποδέκτης των λυμάτων τους πολλά από τα οποία είνα τοξικά βαρέα μέταλλα. Αποτέλεσμα, ο ποταμός έχει μετατραπεί σε μία ατέλειωτη χαβούζα. Οποιος έχει επισκευθεί την περιοχή έχει δει το σκούρο χρώμα των νερών του Ασωπού και τη δυσοσμία που υπάρχει.

Στην αρχή αντιμετώπισε τη δυσπιστία των κατοίκων της περιοχής και των ενοριτών του που στη συντριπτική τους πλειοφηφία δουλεύουν στα εργοστάσια της περιοχής. Ο φόβος για πιθανές αντιδράσεις των βιομηχάνων στις καταγγελίες του παπα-Γιάννη (απολύσεις όσων συμμερίζονταν τις καταγγελίες αυτές) κρατούσε τα στόματα των εργαζομένων κλειστά. Χρειάστηκε να περάσει χρόνος πολύς.

Ο παπα-Γιάννης μαζί με τον Χημικό Μηχανικό Θανάση Παντελόγλου ξεκίνησαν από νωρίς μία πολυμέτωπη μάχη ενημέρωσης των κατοίκων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Όργωσε την περιοχή με ομιλίες ειδικών, προβολές φωτογραφιών (κουβαλάει μαζί του σχεδόν πάντοτε τη φωτογραφική του μηχανή) και άσκησε πίεση στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την πραγματοποίηση μετρήσεων. Σιγά-σιγά τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν. Οι μετρήσεις έδειξαν μια ζοφερή πραγματικότητα. Οι κάτοικοι συνηδητοποίησαν ότι δεν κινδυνεύει απλά το «περιβάλλον» (για το οποίο συνήθως αδιαφορούμε παντελώς) αλλά η ίδια η υγεία τους μια και το νερό που πίναν στα σπίτια τους έχει μολυνθεί μέσα από τον υδροφόρο ορίζοντα με τα τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών με κυριότερο και πιο επικίνδυνο το πολύ τοξικό εξασθενές χρώμιο. Ιδρυσε σύλλογο, προχώρησε σε μηνύσεις, έκανε γνωστό το θέμα στην Ε.Ε., και αντέστρεψε το αρχικό αρνητικό κλίμα. Κορωνίδα η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ πριν τρία χρόνια (9.12.06), στην ερώτηση «Πώς συνδυάζονται τα ράσα με την οικολογική δράση;» απαντάει «Όταν βλέπεις ότι αυτά που γίνονται γύρω σου ακυρώνουν αυτά που πιστεύεις, τότε κάτι πρέπει να κάνεις.»

Νάσαι καλά παπα-Γιάννη.Τέτοιους παπάδες χρειαζόμαστε.

Ο Αλέκος Λασκαράτος είναι Περιβαλλοντολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παν. Αθήνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News