454
Μια εγκατάσταση στο πλαίσιο του «Mpichla Art Event 2017» στην πλατεία Αριστοτέλους | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Mpichla Αrt Εvent 2017»

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 28 Ιουνίου 2017, 12:27
Μια εγκατάσταση στο πλαίσιο του «Mpichla Art Event 2017» στην πλατεία Αριστοτέλους
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Mpichla Αrt Εvent 2017»

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 28 Ιουνίου 2017, 12:27

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό-διαδραστικό-βιωματικό πρότζεκτ «Mpichla Art Event 2017» σε επιλεγμένα αστικά κέντρα της χώρας με τη χορηγία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του αρμοδίου υπουργού αλλά κυρίως με την πρωτοβουλία κι ενεργό συμμετοχή των παρατασιούχων συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα. Το κεντρικό μότο του event σκίζει: «Διότι τι είναι η ζωή; Μια παράταση είναι!!!».

Προχωρώντας στα πέναλτι, οι πολίτες απολαμβάνουν αλλά και συμμετέχουν καθημερινά στο σπάνιας εικαστικής ωραιότητας, προχώ διαδραστικό παίγνιο με τίτλο «Πού είναι ο κάδος;» μια και πλήθος πολύχρωμων πλαστικών σακουλών έχουν κρύψει τους μπλε και πράσινους κάδους δημιουργώντας μια σπάνιας σύλληψης αναπαράσταση-απεικόνιση του αδιεξόδου της καθημερινότητας του σημερινού ανθρώπου. Όλη η πόλη ένας λόφος σακουλών. Απεγνωσμένα αλλά και επίμονα όλες και όλοι περιφέρονται με νάιλον σακούλες ανά χείρας ψάχνοντας τη σωστότερη αισθητικά θέση, για να αποθέσουν την εισφορά τους στο πιο multi event του φετινού καλοκαιριού. Αν συνυπολογισθεί και η οσφρητική εμπειρία, και μάλιστα σε συνθήκες 35+ βαθμών Κελσίου, το βιωματικό δρώμενο, άμεσα και εύστοχα γίνεται αίσθημα και βίωμα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.

Στο Φρεντοεπρεσιστάν, το δρώμενο έλαβε και ιδιαίτερο σαλονικιώτικο χρώμα λόγω του θαλασσίου μετώπου. Μπεζ έως ελαφρώς καφετί λεπτό στρώμα φυτοπλαγκτόν επικάλυψε ήδη τα νερά του λιμανιού και, όσο κι αν ειδικοί λένε πως οφείλεται στην αποσύνθεση των φυκιών στον Θερμαϊκό (ναι, τα δικά μας φύκια είναι τα μόνα ευαίσθητα…), το αισθητικό και οσφρητικό αποτέλεσμα και πάλι δικαιώνει τους εμπνευστές του. Αμφίβιος «αχόρταγος» δυστυχώς δεν έχει εφευρεθεί ακόμη κι ένα πλοιαράκι μαζί μ’ ένα από τη στεριά φορτηγό «Εκκενώσεις» προσπαθεί κάτι να σώσει από τον Θερμαϊκό απαντώντας στο μεταφυσικό-αισθητικό δίλημμα του event: «Perdetai o pethamenos???»

Η πολυπολιτισμικότητα και το αντιρατσιστικό στοιχείο του event τονίζεται ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία ευφυών επιχειρηματιών της φυλής των Καπάτσι, που προσέλαβαν Ρομά για την αποκομιδή των σακουλών ενώπιον των καταστημάτων τους. Η πληροφορία πως οι Ρομά εξάγουν τις σακούλες στην Σκανδιναβία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Η βιωματικότητα του «Mpichla Art Event 2017» φθάνει στο απόγειό της, εάν κάποια ή κάποιος αποφασίσει να μετακινηθεί με λεωφορείο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς. Το οσφρητικό-θερμικό αποτέλεσμα οδηγεί το πλήθος των αθρόα σαρδελοποιημένων συμμετεχόντων σε ημιλιποθυμίες ή (περίεργο!!!) σε διαρκές περπάτημα ενώ από τα μεγάφωνα εμψυχώνει η χορωδιακή διασκευή του σχετικού έπους «Όταν ανθίζουν μασχαλιές» καθώς και γνωστές oldish but goodish επιτυχίες του Μασχάλη. Κάποιοι βέβαια υιοθετούν και την παρενδυτική συμμετοχή στο event χρησιμοποιώντας μάσκες, που ήδη είναι είδος εν ανεπαρκεία και πωλούνται σε τιμές μαύρης αγοράς (πάντα μπροστά από την εποχή ο πάλαι ποτέ Ζορό Παναγιώτης Ψωμιάδης).

Η συμμετοχή του κοινού είναι πλέον αναγκαστικά αθρόα ενώ πλήθος τουριστών από το εξωτερικό σπεύδουν να λάβουν μέρος στο «Mpichla Art Event 2017», να νιώσουν το πρωτοφανές, να ζήσουν την ολοένα και αυξανόμενη σε ένταση εμπειρία για την οποία γνωστός κριτικός τέχνης ήδη προέβλεψε:

«Ποιο Survivor; Το Zyclon Β σε λίγες μέρες θα μοιάζει αρωματάκι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...