185
|

Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη 565 χρόνια μετά την Αλωση

Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη 565 χρόνια μετά την Αλωση

Την Τρίτη 29 Μαΐου η Τουρκία γιόρτασε τα 565 χρόνια από την άλωση της Πόλης, με σκηνικό μια βορειοκορεατικής έμπνευσης φανφάρα, υποδηλώνοντας περίτρανα την αγωνία της μήπως η Πόλη τής φύγει κάποτε, γιατί δεν της ανήκε ποτέ.

Το ARCADIA HELLAS φαινόταν να υπερίπτατο στην οροφή του παλατιού (όπως δείχνει η φωτογραφία κάτω) διασχίζοντας τον Βόσπορο. Το έντονο κόκκινο χρώμα του έμοιαζε σαν μια πινελιά από ελληνικό αίμα που έρεε πάνω στον Βόσπορο. Η «Ελλάς», απλωμένη αδιάκριτα σε όλο το μήκος του σκαριού, κυριαρχούσε σε όλες τις υπόλοιπες αποχρώσεις και φιγούρες στο περιβάλλον και κατέκλυζε διατρέχοντας όλη την Πόλη.

Arkadia_Ellas

Το παλάτι του σουλτάνου στέναζε με το βάρος «των Αρκάδων» καθισμένο πάνω στη στέγη του. Ηταν άραγε η εκδίκηση ή η υπενθύμιση στους θριαμβολογούντες Τούρκους ότι σε τούτες τις θάλασσες, από πολλές χιλιάδες χρόνια, μόνο αυτοί που τις άνοιξαν τις κατέχουν κιόλας;…

Αυτά τα ελληνικά καράβια των ανοικτών οριζόντων, που δεν γνωρίζουν σύνορα και παρεμβάλλονται σε όλα τα τοπία της οικουμένης, είναι η πραγματική πατρίδα του οικουμενικού Ελληνισμού μας.

Κωνσταντινούπολη, 29 Μαΐου 2018

* Ο Γιάννης Παλλήκαρης είναι καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...