413
Στο Μοναστηράκι έχει πάντα κόσμο. Είναι και οι τουρίστες... | INTIMENEWS

Γιατί η Αθήνα δεν αδειάζει πια;

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 10 Αυγούστου 2016, 08:09
Στο Μοναστηράκι έχει πάντα κόσμο. Είναι και οι τουρίστες...
|INTIMENEWS

Γιατί η Αθήνα δεν αδειάζει πια;

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 10 Αυγούστου 2016, 08:09

Είδα κάπου έναν τίτλο για «Αδεια πόλη» και κατάλαβα πως είναι ξεχασμένος από προηγούμενα χρόνια ή από κανένα Πάσχα. Η Αθήνα δεν αδειάζει πια. Και τι είναι, δηλαδή, να αδειάσει; Νεροχύτης που φεύγουν τα νερά; Και όμως, τα προηγούμενα χρόνια, πριν την κρίση, έψαχνες άνθρωπο στη γειτονιά, ένα σημάδι στο απέναντι μπαλκόνι. Πάνε πια αυτά. Θα τα λέμε στα παιδιά μας και δεν θα μας πιστεύουν.

Ναι, φυσικά και στο δρόμο έχει λιγότερη κίνηση. Ομως, Αύγουστο μήνα,  η Αθήνα δεν είναι αυτό που ήταν πριν δέκα χρόνια. Κυκλοφορούν λιγότεροι, αλλά δεν είναι σαν τα ζόμπι όπως ήταν κάποτε. Η πόλη έχει κίνηση. Απλώς είναι λιγότερη.

Κάποιοι έχουν δουλειά...
Κάποιοι έχουν δουλειά…

Στα θερινά σινεμά που πηγαίνω και ρωτάω μου λένε ότι είναι ο καλύτερος Αύγουστος που έζησαν ποτέ και ας έχει Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτό φυσικά βοηθά εδώ και μερικά χρόνια η πρώτη προβολή ταινιών. «Εκατσαν» και μερικές πραγματικά καλές, οπότε ο κόσμος πηγαίνει αν και το εισιτήριο των οκτώ ευρώ δεν το λες πια φθηνό. Αντίστοιχη κίνηση βλέπεις και τα βράδια στα στέκια. Άλλες χρονιές στα στενά πέριξ της Κολοκοτρώνη ήμουν εγώ και οι γάτες. Τώρα μπορεί να πετύχω και γνωστό. Τι έχει συμβεί, λοιπόν; Για ποιο λόγο η Αθήνα δεν αδειάζει πια; Εννοείται ότι θα αδειάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, όμως παλιά ήταν ήσυχη όλο τον Αύγουστο.

Κύριος λόγος είναι, φυσικά, η οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει διακοπές σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αν αυτοί δεν έχουν σπίτι στο χωριό ή κάποιο φιλικό καταφύγιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πήραν άδεια και κάθισαν σπίτι. Και αν μάλιστα έχουν τσεπώσει και επίδομα, το διέθεσαν για λογαριασμούς. Επίσης με Εφορία να πληρώνει στο τέλος Ιουλίου, επόμενη δόση τέλος Σεπτεμβρίου και να έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ τα πράγματα είναι όντως δύσκολα.

Και κάποιοι δεν μπορούν να φύγουν...
Και κάποιοι δεν μπορούν να φύγουν…

Αλλος λόγος; Είναι αρκετοί πλέον εκείνοι που προτιμούν να κάθονται στην Αθήνα τον Αύγουστο, όπως εγώ καλή ώρα. Πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο ή στα τέλη Αυγούστου (που είναι και οι καλύτερες διακοπές) και μένουν να απολαμβάνουν την πόλη μόνοι τους ή σχεδόν μόνοι τους. Όλα και όλα, η Αθήνα παραμένει απολαυστική τον Αύγουστο. Και τέλος υπάρχει αυτό που εξηγείται από τη συμπεριφορά της Αθήνας ως Μητρόπολη. Οι αληθινά μεγάλες πόλεις δεν αδειάζουν πια. Εχουν τόσους πολλούς που όλο και κάποιος θα είναι εκεί πίσω, να στέλνει αίμα στην καρδιά τους.

Εσείς; Είστε στην πόλη; Και αν ναι, για ποιο λόγο;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...