502
|

Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Χαράλαμπος Ξανθοπουλάκης 17 Φεβρουαρίου 2017, 11:25

Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Χαράλαμπος Ξανθοπουλάκης 17 Φεβρουαρίου 2017, 11:25

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισκέφθηκε στις 16 Φεβρουαρίου το τεχνολογικό κέντρο High Tech Campus Eindhoven, στη Νότια Ολλανδία και τον ρώτησα για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τις δαπάνες για την Ερευνα στην Ελλάδα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο από την ερώτηση που του έκανα και τη γνώμη του για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, τις δαπάνες και τις καθυστερήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στην απορρόφηση των κονδυλίων για την Ερευνα.

Κατόπιν συνομιλίας μου μαζί του κατ’ ιδίαν προέκυψαν και οι παρακάτω πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Μακεδονία στις 17/02.

«Ένα κατηγορηματικό όχι ήταν η απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ερώτημα αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο Grexit:

«“Oχι. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί και πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινή γνώμη στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη” είπε σε ερώτημα που δέχτηκε από το κοινό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο τεχνολογικό πάρκο του Αϊντχόφεν. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δέχτηκε ερωτήματα και από έναν θεσσαλονικιό επιστήμονα, τον Χαράλαμπο Ξανθοπουλάκη, ο οποίος μετανάστευε στα χρόνια της κρίσης στην Ολλανδία όπου και εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού για λογαριασμό της Philips. Όταν ρωτήθηκε για το πόση ακόμη λιτότητα θα πρέπει να αντέξει ο ελληνικός λαός, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για λιτότητα, γιατί η Ελλάδα πετυχαίνει πλέον τους δημοσιονομικούς στόχους. “Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις” πρόσθεσε. Ο κ. Ντάισελμπλουμ προέβλεψε ότι φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη γύρω στο 2% και εξήγησε ότι βασίζει την εκτίμησή του για βελτίωση των προοπτικών στην οικονομία, στη “θεωρία του ελατηρίου”. Ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είπε “δουλεύουμε πάνω σε αυτό, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για τη Δευτέρα” οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup.

Ο κ. Ξανθοπουλάκης ρώτησε τον επικεφαλής της ευρωομάδας για ποιον λόγο οι θεσμοί επέτρεψαν στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τόσο τους φόρους, ώστε να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης. “Συνήθως μας κατηγορούν ότι είμαστε πολύ πιεστικοί στην Ελλάδα” απάντησε διπλωματικά ο ολλανδός πολιτικός, προσθέτοντας ότι κάποια πράγματα τα αποφασίζει η ίδια η κυβέρνηση. Το ερώτημα του έλληνα επιστήμονα, που είχε υποβληθεί εξ αρχής στους διοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν γιατί οι θεσμοί θέτουν στην Ελλάδα τόσο μη ρεαλιστικούς στόχους όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μετά το 2018, αντί να την πιέζουν να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να ανοίξουν περισσότερες δουλειές σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ότι μπορεί να πετύχει το 3,5% και ήδη βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για τις δαπάνες για έρευνα, σημείωσε ότι δίνονται στην Ελλάδα χρηματοδοτικά εργαλεία για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τις οποίες απέδωσε στην ελληνική πλευρά. Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης προέβλεψε ότι θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ για την ποσοτική χαλάρωση (QE) εκτίμησε ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ καιρό αν και διευκρίνισε ότι αυτή η απόφαση εναπόκειται στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα».

*Ο Χαράλαμπος Ξανθοπουλάκης είναι Αρχιτέκτων Λογισμικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...