516
|

Τα ευτράπελα της χιονόπτωσης και της ενημέρωσης

Γιάννης Κ. Αικατερινάρης 10 Ιανουαρίου 2017, 15:58

Τα ευτράπελα της χιονόπτωσης και της ενημέρωσης

Γιάννης Κ. Αικατερινάρης 10 Ιανουαρίου 2017, 15:58

 

Χθες ανάρτησα στο διαδίκτυο μια διαμαρτυρία μου για την αδράνεια όσων έχουν την ευθύνη της προστασίας των δημοτών του Δήμου Πολυγύρου από τις δυσκολίες που προκαλεί, στους δημότες αλλά και στους εδώ επαγγελματίες, η συνεχιζόμενη χιονόπτωση. Σήμερα που το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει ακατάπαυστα και τούτη την ώρα (Τρίτη 1:30 μ.μ.), διαπίστωσα μια συγκινητική κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων, τόσο στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, όσο και στην ενημέρωση των δημοτών:

Η Δημοτική Αρχή Πολυγύρου μερίμνησε ώστε να εκχιονιστεί το τμήμα του πεζόδρομου μπροστά στο Δημαρχείο, για να μπορούν τα στελέχη της να παρκάρουν επί αυτού τα κινούμενα με αλυσίδες αυτοκίνητά τους. Παράλληλα, όπως ακούστηκε, προβαίνουν σε συγκέντρωση ‒κάτι σαν έρανο‒ ποσοτήτων του αλατιού, που περίσσεψε στους δημότες από το αλάτισμα της περίφημης ελιάς Πολυγύρου, για να το ρίξουν στους δρόμους, όταν βεβαίως καλυτερέψουν οι συνθήκες κι αρχίσει να λιώνει το χιόνι.

Ένας όμως εκχιονιστήρας εμφανίστηκε και σώζει τα προσχήματα. Πηγαινοέρχεται στον κεντρικό δρόμο, μπροστά στο καφενείο, όπου συχνάζω με άλλους γκρινιάρηδες δημότες, για τον βλέπουμε και να μη διαμαρτυρόμαστε. Ήμαστε άλλωστε όλοι… νέοι και μπορούμε και βγαίνουμε, γιατί με τέτοιες συνθήκες πού να ξεμυτίσουν οι ηλικιωμένοι! Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχουν εκείνοι που, είτε γιατί φοβούνται να διατυπώσουν την άποψή τους, είτε γιατί ανήκουν ‒για ευνόητους λόγους‒ στους δεδομένους οπαδούς της κάθε εξουσίας, είναι περισσότερο ανεκτικοί και ενδοτικοί στη παραπληροφόρηση. Παραμένουν έτσι σιωπηλοί, καταγγέλλοντες συχνά άλλα κι άλλα και όχι τα κακά και τις παραλείψεις που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους και τους θίγουν ως πολίτες…

Από την άλλη μεριά τα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, τα αποκαλούμενα και μεγάλα, που πάντα ρέπουν στην τρομολαγνεία, άφησαν προς στιγμήν τη διαρκή ενημέρωση για τις επιδρομές των… λύκων στα βόρεια προάστια της Αθήνας κι άρχισαν να πληροφορούν για το τί συμβαίνει τούτες τις ώρες στην ορεινή Χαλκιδική και γενικότερα στην πολύπαθη επαρχία! Δυο μάλιστα κανάλια έστρεψαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα που δημιούργησε ο χιονιάς σε δυο χωριά του Δήμου Πολυγύρου, στον Ταξιάρχη ‒το ορεινό χωριό που τροφοδοτεί με χριστουγεννιάτικα έλατα όλη την Ελλάδα‒ και στο Κελί, έναν οικισμό 30 κατοίκων… προάστιο των Βραστάμων, 13 χιλιόμετρα ανατολικά του Πολυγύρου, προς Άγιο Όρος!

Ακούγεται μάλιστα ότι σ’ αυτή την αλλαγή των μονόπλευρων καταγγελτικών ειδήσεων των καναλιών, που συχνά κατευθύνονται, συνέβαλε και σχετική directiva του Σόϊμπλε. Ήταν μια απ’ αυτές που συχνά πυκνά στέλνει στον Τσίπρα για τη λήψη κι άλλων μέτρων για την Οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα για την ανάγκη ακύρωσης του βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους…

Όσο για τα τοπικά ΜΜΕ μπορεί να μην λένε τίποτε για τις παραλείψεις βασικών υποχρεώσεων της Δημοτικής Αρχής Πολυγύρου, όπως αυτή για την απελπιστική, λόγω της χιονόπτωσης, κατάσταση του οδικού δικτύου του ευρύτερου Δήμου και των δρόμων του Πολυγύρου, αλλά μας ενημερώνουν επαρκώς με συνεχή δελτία ειδήσεων για το κλείσιμο των σχολείων. Χρήσιμο είναι ασφαλώς κι αυτό, αλλά οι δημότες ευλόγως προσδοκούν και άλλα, το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικά! Πρόδηλη είναι εξάλλου από τον ρόλο τους η ανάγκη ανάδειξης των προβλημάτων και του καταλογισμού, με τεκμηρίωση, των ευθυνών και η συμπαράστασή τους προς τους δημότες για τα αυτονόητα, γι’ αυτά που δικαιούνται!

Πολύγυρος 10-1-2017

*Ο Γιάννης Κ. Αικατερινάρης είναι αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.