H Corriere della Sera για μια νέα και απαραίτητη ειδικότητα στη δημοσιογραφία / O Guardian για το νόμισμα με το οποίο πρέπει να πληρωθεί κάποιος ενοχλητικός / Το Daily Beast για τα νέα σχέδια ενός μεγιστάνα / Και το BBC…
  • Corriere della Sera

    Πρόσωπα/ Αυτή είναι η πρώτη gender editor στον κόσμο

    Τι δουλειά έχει μια δημοσιογράφος των New York Times στο ένθετο της Corriere della Sera για τη γυναίκα; Εχει και παραέχει όταν είναι η πρώτη gender editor στον κόσμο. «Ξεκίνησα στις 30 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες μετά το σκάνδαλο Γουάινσταϊν. Πολλοί σκέφτηκαν ότι η πρόσληψή μου ήταν αποτέλεσμα των αποκαλύψεων. Η αλήθεια είναι όμως ότι το συζητούσαμε εδώ και έναν χρόνο» λέει στο Ιο Donna η Τζέσικα Μπένετ.

    Αυτή η δουλειά δεν υπήρχε έως σήμερα. Είναι ένα work in progress, όπως το θέτει η ίδια. Και τι κάνει ακριβώς; Επιμελείται ένα newsletter με τον τίτλο The #MeToo Moment που περιλαμβάνει μαρτυρίες αναγνωστών, οργανώνει συναντήσεις, γράφει. Γράφει για τον φεμινισμό και τις γυναίκες στην πολιτική και την οικονομία και γράφει χρησιμοποιώντας το «μικροσκόπιο του φύλου της»  για θέματα όπως τι σημαίνει να είσαι άνδρας, για να μιλήσει για τα φύλα, τις τάξεις, τις επιστήμες, την άσκηση, την υγεία.

    «Δεν θέλουμε, διευκρινίζει, να αναστήσουμε τις “γυναικείες σελίδες” των περασμένων δεκαετιών. Η αφήγηση του κόσμου έχει γίνει κυρίως με την ανδρική ματιά επειδή οι άνδρες κυριαρχούσαν στις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης. Το γυναικείο φίλτρο χρειάζεται για να αρθεί αυτή η ανισότητα. Κι αυτό το φίλτρο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα μίντια».

    Η Τζέσικα Μπένετ ασχολείται χρόνια με τα ζητήματα του φύλου και της σεξουαλικότητας, έχει συνεργαστεί με το Newsweek και το Time, ενώ έχει γράψει το δοκίμιο «Feminist Fight Club». «Είναι αδύνατον να μιλήσεις για συναίνεση χωρίς να μιλήσεις για τον σεξισμό που είναι ριζωμένος στον καθένα μας, άνδρες και γυναίκες» λέει.

    Πώς το λένε; Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

    Φωτό: Να κορίτσι, να μάλαμα. Πηγή: Sharon Attia/New York Times
  • The Guardian

    Προτάσεις / «Μόνο έτσι θα πονέσει ο Πούτιν»

    Σιγά μην μασήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τις απελάσεις των 23 ρώσων διπλωματών (βλ. κατασκόπων) ή την απουσία των άγγλων εστεμμένων από το Μουντιάλ που φιλοξενεί το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα του. Αν χρειαστεί στο μέλλον, θα έχουν και άλλοι την τύχη του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

    Αρα; Δεν υπάρχει καμία γραμμή  άμυνας; Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένα ξέφραγο αμπέλι για τη Ρωσία του Πούτιν; «Όχι», απαντάει ο Guardian. «Υπάρχει ένα τρωτό σημείο, ένα και μοναδικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Λονδίνο για να πονέσει πραγματικά τη Μόσχα. Κι αυτό το τρωτό σημείο είναι η ρωσική ελίτ. Μια ελίτ που έχει τα χρήματά της στη Δύση και των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ξεπλένεται στις τράπεζες του Σίτι».

    Οι φίλοι του Πούτιν, συνεχίζει στην ανάλυσή της η εφημερίδα, δεν είναι οι απαράτσικ του ρωσικού συστήματος που το περισσότερο που έχουν είναι ένα ωραίο διαμέρισμα στη Μόσχα. Είναι δισεκατομμυριούχοι με γιοτ, βίλες και ιδιωτικά τζετ. Αλλά επιπλέον είναι εξαρτημένοι από έναν στρατό επαγγελματιών Λονδρέζων: δικηγόρων, μεσιτών, υπεύθυνων δημοσίων σχέσεων, λογιστών. Σε αυτούς τους επαγγελματίες βασίζονται για να ξεπλένουν τα χρήματά τους.

    «Η Τερέζα Μέι δεν τους μνημόνευσε καν» γράφει ο Λουκ Χάρντινγκ. «Κι όμως, θα μπορούσε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών όπως ο Αλισερ Ουσμάνοφ και ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, ο οποίος είναι επιπλέον αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και διαθέτει ένα υπέροχο διαμέρισμα από το οποίο μπορεί να κοιτάζει από ψηλά το βρετανικό υπουργείο Αμυνας».

    Μια τέτοια απάντηση, ναι, θα πονούσε. Αντίθετα, από εκείνη με τις απελάσεις που κάνουν τους Ρώσους να γελούν. Και δείχνουν, είναι το σκληρό συμπέρασμα της εφημερίδας, ότι η Βρετανία είναι πια μια χώρα αδύναμη και χωρίς συμμάχους.

    Φωτό: Και γιατί δεν  βάζει να τον συλλάβουν; Πηγή: Reuters
  • The Daily Beast

    Σύνορα/ Τι δουλειά έχει ο Ελον Μασκ (και) με τη σάτιρα;

    Είναι ο άνθρωπος της Tesla και του SpaceX, ο πολυπράγμων μεγιστάνας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των διαστημικών οραμάτων. Και να τώρα που ο Ελον Μασκ μπαίνει και στα χωράφια της σάτιρας. Με ποιον τρόπο; Προσλαμβάνοντας κόσμο, μας πληροφορεί το Daily Beast, από το σάιτ του σατιρικού περιοδικού Onion.

    Οι λόγοι δεν είναι ακριβώς γνωστοί ούτε και οι λεπτομέρειες αυτού του πρότζεκτ. «Είναι προφανές ότι η σάτιρα είναι το επόμενο σύνορο μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την εξερεύνηση του Διαστήματος και την τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε ο Μασκ μεταξύ αστείου και σοβαρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μασκ σκεπτόταν να αγοράσει το Onion, έμβλημα της έντυπης σάτιρας στις ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του είχε αγοραστεί από την Univision το 2016.

    Η αγορά δεν έγινε. Αλλά πιθανότατα ήταν εκείνη του η πρόθεση που έκανε τους ανθρώπους του σάιτ να δημοσιεύσουν το εξής ποστ: «Ο Ελον Μασκ προσφέρει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζεστό χρήμα για οποιοδήποτε πρότζεκτ που θα τον κάνει να αισθανθεί ολοκληρωμένος». Αλλη πηγή, πάλι, βεβαιώνει ότι ο Μασκ δεν θα ασκεί κανέναν έλεγχο επί του εκδοτικού περιεχομένου.

    Μένει να φανεί. Από χιούμορ πάντως ξέρει. Και από μαύρο ακόμη περισσότερο. Οπως τότε που ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τον εποικισμό του Αρη προσθέτοντας ότι δεν θα έκανε ο ίδιος πρώτος το ταξίδι επειδή πιθανότατα οι πρώτοι που θα το έκαναν θα πέθαιναν. «Θέλω να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν» είχε εξηγήσει. Ωραίος ε;

    Φωτό: Του πάει άραγε και για κωμικός; Πηγή: YouTube
  • BBC

    Περιβάλλον/ Και αν είναι καλύτερα με το πλαστικό;

    Το να ζει κανείς σε έναν κόσμο από πλαστικό σημαίνει να ζει με την αγωνία ενός περιβαλλοντικού κινδύνου χωρίς πολλές διεξόδους. Θέλοντας ίσως να  ξορκίσει αυτόν τον φόβο, το BBC προβάλλει ένα αντεπιχείρημα υπό τη μορφή ερωτήματος: κι αν η ύπαρξή του στη ζωή μας είναι καλύτερη από την παντελή απουσία του;

    «Η πλήρης άρνηση του πλαστικού περιτυλίγματος στα τρόφιμα μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική: η σωστή συσκευασία τους σημαίνει λιγότερες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου». Η περιβαλλοντική οργάνωση Green Alliance συμπληρώνει το σκεπτικό με το εξής επιχείρημα: «Οι πλαστικές ύλες αναμφισβήτητα αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, αλλά η απαξίωσή τους, όσο θεμιτή και αν ακούγεται, φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει εταιρίες και κυβερνήσεις, σε βιαστικές και λανθασμένες αποφάσεις».

    Και αν το πλαστικό εξαφανιζόταν από τη ζωή μας, ποιο θα ήταν το τίμημα; Η Lego, παραδείγματος χάρη, ανακοίνωσε ότι τα μελλοντικά παιχνίδια της θα παράγονται από πλαστικό παράγωγο του  ζαχαροκάλαμου και όχι  του πετρελαίου. Η μετατροπή όμως της φυτικής ύλης σε πλαστικό, για  να κατασκευάσει τα eco-τουβλάκια της,  θα παρουσιάζει τα ίδια μειονεκτήματα με το συμβατικό, διότι ούτε αυτό θα είναι βιοδιασπώμενο.  «Με άλλα λόγια, δεν θα βοηθήσει σε τίποτα για την επίλυση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης».

    Όπως και να’ χει όμως, το πρόβλημα επιβάλλεται  να αντιμετωπιστεί και η Green Alliance,επιμένει σθεναρά στο μότο της: «Το κλειδί των πάντων βρίσκεται στην ανακύκλωση, ειδικά όταν μιλάμε για πλαστικό».

    Κάτι πιο πρωτότυπο;

    Φωτό: Και πλαστικό και πράσινο.  Πηγή: Shuttestock



text
  • Ορκίστηκε στρατιώτης ο Στέφανος (Χρόνια πολλά!) και πλέον αισθανόμαστε πιο ασφαλείς


    29 Μαρτίου 2024, 13:14